14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAm obtinut contractele "baietilor destepti"!

Am obtinut contractele “baietilor destepti”!

Desi au ramas secrete pentru presedintele Basescu, care a declarat ca nu a putut vedea contractele "baietilor destepti", "Romania libera" a intrat in posesia mai multor documente care probeaza in detaliu mecanismul prin care o serie de firme private au castigat sume uriase, de ordinul zecilor de milioane de euro, din intermedierea contractelor de energie. Saptamana viitoare vom developa mecanismele prin care "baietii destepti" au obtinut profituri colosale din energie ieftina.

Inchizitorul Voiculescu, baiatul destept al energiei

Contractele de energie pentru "baietii destepti" au fost atribuite de termocentralele Turceni si Rovinari prin incredintare directa, adica prin negocieri bilaterale. Majoritatea acestor firme nu au facut altceva decat sa o revanda catre "Electrica" la sume cu mult mai mari, chiar si cu 50%, castigand milioane de euro din manipularea unor hartii. "Prin simple intermedieri se castigau milioane de euro pe zi", sustinea Marin Condescu, liderul sindicatului Companiei Nationale a Lignitului Oltenia.
Contractul dintre Complexul Energetic Rovinari si Grivco, societatea controlata de omul de afaceri Dan Voiculescu, a fost semnat la data de 22 decembrie 2004, cu o saptamana inainte de investirea lui Codrut seres ca ministru al Economiei si Comertului. Pretul energiei cumparate de Grivco este evident "preferential". Firma presedintelui PC a "negociat" un pret de 1,19 milioane lei vechi/MWh, pret mai mic chiar si decat pretul de productie, de 1,25 milioane de lei vechi, mentionat in raportul Corpului de Control al Ministerului Economiei. Diferenta este chiar mai mare! Documentele aflate in posesia noastra dovedesc ca Grivco a cumparat ieftin numai curent "scump". Anexa 2 a contractului negociat intre Grivco si complexul Rovinari demonstreaza ca oamenii din firma lui Voiculescu au contractat numai energie produsa de luni pana vineri, intre orele 07 si 23. Acesta este intervalul, spun cunoscatorii, in care cererea de energie si pretul, bineinteles, sunt cele mai mari. Voiculescu nu a fost interesat sa contracteze ca altii si energie "ieftina" produsa noaptea sau la sfarsit de saptamana. De mentionat ca, dupa izbucnirea scandalului, Grivco si complexul Rovinari au renegociat pretul la 1,31 milioane de lei, o "idee" peste pretul de productie.

Contracte bilaterale pe banda

Energy Holding, firma detinuta de Bogan Buzaianu, finul fostului ministru Dan Ioan Popescu (in prezent prim-vicepresedinte in partidul lui Dan Voiculescu), s-a infruptat din mierea de la Rovinari tot la preturi promotionale. Contractul, prelungit prin acte aditionale, este valabil pana la sfarsitul anului 2008, dar surse din MEC spun ca reprezentantii Energy Holding ar fi acceptat, recent, o renegociere a preturilor.
Contracte asemanatoare au mai semnat, printre altii, Gevco SRL, pret 1,23 milioane lei vechi/MWh, Alerco Distributie – 1,04 milioane/MWh, contract valabil pana la sfarsitul acestei luni, Romelectro si Green Energy, firma controlata de fiul lui Gheorghe stefan "Pinalti", primarul municipiului Piatra Neamt. Aceasta din urma, beneficiara unui contract valabil pana la sfarsitul lui 2008, nu a acceptat renegocierea pretului si a deschis actiuni in instanta impotriva CE Turceni.

DNA, aproape de finalizarea dosarelor

Principalii vinovati fac obiectul dosarelor de cercetare ale DNA, dupa cum a declarat recent procurorul-sef Daniel Morar. Acestea se afla in faza de prezentare a materialului de urmarire penala, ultima etapa inainte de redactarea rechizitoriului si trimiterea in judecata. Procurorul-sef al DNA a spus ca procurorii anticoruptie ar mai avea in lucru si alte cauze care vizeaza cumpararea de energie la preturi foarte scazute si revanzarea acesteia la preturi mult mai mari.

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...
Ultima oră
Pe aceeași temă