19.6 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialAm mai pierdut un trofeu: homo sapiens a apărut în Anglia

Am mai pierdut un trofeu: homo sapiens a apărut în Anglia

Cel mai bătrân om modern (Homo Sapiens) nu a trăit în România, cum s-a crezut până acum, ci în Italia şi Marea Britanie. Astfel au decis recent oamenii de ştiinţă după ce au reanalizat o serie de fosile folosind mijloace ultramoderne.

 

La institutul de cercetare britanic „Oxford Radiocarbon Accelerator Unit” au fost testate recent două fosile: una provenind din Anglia, care nu era mai mult decât o falcă şi trei dinţi, şi o alta din sudul Italiei, formată din doi dinţi de copil. Acestea au fost descoperite cu mai mult de două decenii în urmă, dar acum au fost investigate folosindu-se mijloace ştiinţifice mult mai moderne.

Am pierdut prima poziţie

Rezultatul a fost unul surprinzător, care au arătat că vorbim despre „descoperirea celor mai vechi rămăşiţe ale omului modern din întreaga Europă”, după cum scrie cotidiantul „New York Times”.

Testele au arătat că rămăşiţele descoperite în Anglia sunt vechi de 43-45.000 de ani, iar cele din Italia au o vechime între 41.500 şi 42.200 de ani. Până la această descoperire, cele mai vechi rămăşiţe ale lui Homo Sapiens modern erau cele găsite în România, în 2002, la „Peştera cu oase”. Vârsta fosilelor de la noi a fost estimată la 37.8000-42.000 de ani. „Peştera cu Oase” este un sistem de 12 galerii carstice (formate în roci calcaroase), situat în Valea Minişului, în apropiere de oraşul Anina, judeţul Caraş-Severin. Aici au fost descoperite fosilele, provenind de la trei indivizi – numiţi de cercetători „Oase 1″, „Oase 2″ şi „Oase 3″.

Descoperirea celor mai vechi fosile ale omului modern în România s-a datorat, spun spe-cialiştii, hărniciei speologilor şi a faptului că astfel de „urme” s-au conservat mai bine în unele zone ale ţării noastre. Este foarte posibil ca, în timp, şi alte rămăşiţe ale omului modern să fie găsite în alte peşteri ale lumii sau – aşa cum s-a întâmplat cu exemplarele din Italia sau Marea Britanie – mijloacele ştiinţifice tot mai precise să dateze cu precizie şi mai mare fosile deja existente. Reuşita cercetătorilor englezi dovedesc că oamenii acelor vremuri erau mult mai mobili decât credeam noi.

Un dinte care poate schimba istoria

Mihai Popa, profesor la Facultatea de Geografie şi Geologie şi care a participat la mai multe expediţii de cercetare în Groenlanda, spune că astfel de succese ştiinţifice nu vor fi singulare:  „Noile descoperiri de Paleontologie umană  publicate în anul 2011, prin care se aduc noi dovezi privind vârste tot mai înaintate ale celor mai vechi fosile umane moderne, ne conving o dată în plus ca domeniul Paleontologiei umane este un domeniu încă plin de surprize ştiinţifice, în care ne putem aştepta şi pe viitor la descoperiri semnificative, demne de periodice ştiinţifice de primă mână. România are o lungă tradiţie în acest domeniu şi a dat rezultate importante în peşteri precum Cioclovina (Hunedoara) şi Peştera cu Oase (Caraş-Severin), printre altele. De asemenea, noile descoperiri arată şi importanţa detaliului în Paleontologie, o dată ce un dinte juvenil, aparent nesemnificativ, studiat cu tehnici rafinate, poate schimba atât de multe”.  Text Box:  

Cele mai citite

Elevii români, medaliați la Olimpiada Balcanică de Matematică. Mesajul ministrului Educației

O medalie de aur, patru de argint şi una de bronz au fost obţinute de elevii români la Olimpiada Balcanică de Matematică, desfăşurată zilele...

Rusia – Ucraina, ziua 777: Șoigu cere suplimentarea livrărilor de arme

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a cerut suplimentarea şi accelerarea livrărilor de arme pentru operaţiunea militară în Ucraina, a comunicat Ministerul Apărării.Într-o întrunire...

Alocațiile nu vor fi plătite înainte de Paște

Pentru luna mai, alocațiile vor fi virate pe 8 mai și nu înainte așa cum se întâmplă cu plata pensiilor, potrivit unei comunicări făcute...
Ultima oră
Pe aceeași temă