23.5 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialAlo, Voiculescu la telefon, de ce nu mai funcţionează Sistemul?

Alo, Voiculescu la telefon, de ce nu mai funcţionează Sistemul?

România se pregăteşte pentru o nouă etapă socială, politică şi poate chiar internaţională. Nu e clar că urmează o lume mai bună, cu politicieni mai cinstiţi, moguli de presă dezinteresaţi şi diplomaţi mai abili, dar probabil universul securiştilor lui Ceauşescu  şi al celor veniţi din frigul comunist dispare încet şi sigur, nu doar pe cale naturală, ci şi prin constrângerea celor care nu înţeleg că a venit vremea să se retragă. 

Nu este un experiment de modificare a grupului care deţine influenţa decisivă asupra hotărârilor caese iau în România, ci este un proces care are loc sub impactul aşezării ţării pe celebra axă Bucureşti-Washington. Bătălia pentru rămânerea pe acest drum nu s-a încheiat, iar răbufnirile celor nemulţumiţi de alegerea axei Atlantice s-au văzut nu doar la televiziunile mogulilor ieşiţi din teren(Sorin Ovidiu Vîntu, Dinu Patriciu) sau ale celor care se pregătesc să părăsească scena (Dan Voiculescu), ci şi în Parlament, prin mapele miniştrilor care fac gesturi în favoarea Estului sau prin sertarele diverşilor funcţionari care s-au lăsat convinşi să pună frână, de câte ori ceva se mişcă pentru a bloca direcţia busolei spre Vest.

Premiera trimiterii în judecată a unor televiziuni, care ani de zile au preferat propaganda în locul jurnalismului, dezinformarea în locul ştirilor şi persuasiunea în locul analizei face parte din logica transformării României. Dan Voiculescu, fondatorul acestor televiziuni şi artizanul întoarcerii ţării de două ori cu fundul în sus în 2007 şi în 2009, o dată cu încercările de eliminare a preşedintelui Traian Băsescu este aruncat acum în pubela cu resturi a fostului regim. Lucrător al Securităţii lui Ceauşescu, recrutat ca informator, încă din studenţie, Voiculescu s-a îmbogăţit repede după 1990, când făcea parte din cercul restrâns al celor care aveau acces nu doar la fondurile, ci şi la pârghiile instituţiilor proaspăt ieşite din comunism. Dar la fel ca ceilalţi moguli care au alunecat pe toboganul procurorilor anticorupţie, nici patronul Antenelor nu a ştiut când să se oprească şi când să iasă din peisaj.

Lumea lui Voiculescu a trecut, la fel şi lumea fostului premier Adrian Năstase şi a celorlalţi tovarăşi de drum, care au parcurs tranziţia îmbogăţindu-se şi care cred că mai pot juca la ruleta politicii sau a afacerilor din zilele noastre. Patronul RTV, Sebastian Ghiţă (35 de ani), care este în acelaşi timp şi deputat PSD, construit după chipul şi asemănarea vechilor moguli cu ramificaţii în politică, afaceri cu statul şi media le explică celor căzuţi sau aflaţi în cădere că “ne aflăm la sfârşitul unui ciclu de putere care a început în 1989” şi că “mogulii de presă, aşa cum îi ştim, dispar: Voiculescu, Vîntu, Patriciu şi-au trăit traiul şi şi-au mâncat mălaiul”. “Războiul foştilor securişti cu societatea este pierdut” fiindcă “azi, dezvoltarea unui grup de afaceri se face cu proiecte, pe bază de inovaţie şi competitivitate, iar foştii securişti ştiau doar metodele din vremea lui Ceauşescu” spune Sebastian Ghiţă într-un interviu pentru Evenimentul Zilei (30 septembrie 2013), nominalizându-i pe Dan Voiculescu şi pe Ioan Niculae, fost ofiţer de securitate, care susţine că ar fi avut un grad mai mic decât fondatorul Antenelor.

Ca exponent al Noului Sistem, Sebastian Ghiţă dezvoltă un mesaj mai vechi al directorului SRI, George Maior, convins la rândul lui de incapacitatea celor care au lucrat pentru Securitatea lui Ceauşescu de a înţelege “dinamica lumii contemporane şi ceea ce se întâmplă, atât economic, cât şi politic” (interviu pentru România liberă, 22 februarie 2013).

Deocamdată trecerea României într-un nou “ciclu” înseamnă scoaterea din jocul de afaceri şi de putere a celor care au fost activi în vechiul regim. Deconturile lor se fac în faţa procurorilor anticorupţie, după ce ani de zile au profitat de relaţii privilegiate cu statul şi cu serviciile secrete, lucrând uneori în defavoarea României, prefăcându-se că legile nu sunt şi pentru ei şi crezând că nimic nu-i poate clinti din confortul pe care şi l-au creat.Trecerea de la Vechiul Sistem la Noul Sistem înseamnă pe moment doar eliminare „foştilor”, trecerea la metode mai sofisticate de lucru şi poate eliminarea fascinaţiilor Estului.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă