19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialAliaţii din cadrul NATO promit să aloce mai mulţi bani pentru domeniul...

Aliaţii din cadrul NATO promit să aloce mai mulţi bani pentru domeniul apărării

Statele aliate s-au angajat, vineri, să se conformeze regulilor NATO în virtutea cărora trebuie să aloce cel puţin 2% din PIB pentru cheltuielile militare, relatează Mediafax.

Statele Unite, care asigură 75% din bugetul NATO, pledează de mai mulţi ani pentru o ameliorare a "repartizării sarcinilor", iar criza în Ucraina a fost ocazia "unei conştientizări", potrivit termenilor secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

"Şefii de stat s-au angajat că lucreze pentru atingerea obiectivului de 2%", a declarat el la finalul summitului de la Newport (Marea Britanie).

În prezent, numai patru ţări, cu Statele Unite în frunte, depăşesc acest prag. În plus, NATO le cere statelor membre să consacre 20% din cheltuielile lor pentru achiziţionarea de "echipamente majore", cercertare şi dezvoltare.

Aceste două praguri trebuie atinse "într-un deceniu" şi ţările "vor evalua în fiecare an progresele" înregistrate în acest sens, care vor discutate în cadrul reuniunilor ministeriale ale Alianţei, potrivit concluziilor summitului.

"Această decizie a fost luată într-un mediu de securitate total nou, cu Rusia care agresează Ucraina", a subliniat Rasmussen. "Este evident că nu mai putem considera securitatea noastră ca fiind garantată şi că vom trebui să investim mai mult în apărare", a subliniat el.

În contextul în care Rusia a sporit cheltuielile militare cu 50% în ultimii ani, Aliaţii le-au scăzut în medie cu 20%, a notat el. NATO speră, de asemenea, că unele state membre se vor putea sprijini pe reluarea economică pentru a pune capăt "tendinţei de scădere" a bugetelor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, după summitul NATO din Ţara Galilor, că România trebuie să ajungă la un buget de 2% din PIB pentru Apărare, el exprimându-şi convingerea că se va putea face acest lucru înainte de 2017, având în vedere că „libertatea nu e gratis”.

„Există şi un lucru care nu o să-i placă domnului prim-ministru: angajamentul aliaţilor de a se ajunge la un buget reprezentând 2% din PIB al fiecărei ţări. Ne place, nu ne place, aşa cum am spus la începutul declaraţiei de presă, libertatea nu este gratis. Trebuie să ajungem la buget de 2% din PIB şi vom răspunde tuturor aşteptărilor care sunt legate de noi”, a spus Băsescu.

El a arătat că România s-a angajat să ajungă la 2% din PIB pentru Apărare în 2017 şi a subliniat că are convingerea că acest lucru se poate întâmpla mai devreme.

Cele mai citite

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...

ANPC, recomandări pentru 1 Mai. “Acordați o atenție deosebită aspectului produsului”

Avertizarea transmisă de către directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, este deosebit de importantă pentru consumatorii din România, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă