37.4 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialAlianta PSD–PD-L nu functioneaza in teritoriu

Alianta PSD–PD-L nu functioneaza in teritoriu

» Recenta alianta dintre social-democrati si liberali-democrati nu pare sa schimbe prea mult lucrurile in administratiile locale, acolo unde "razboiul" s-a dus pentru fiecare vot, in special la alegerile locale de vara aceasta.

Orasul Navodari este exemplul cel mai elocvent, poate, date fiind neintelegerile deja istorice dintre fostul primar, democrat- liberalul Tudorel Calapod si actualul sef al administratiei publice locale, social-democratul Nicolae Matei. Neintelegerile dintre cei doi si implicit dintre cele doua formatiuni politice din care fac parte au dus, la sfarsitul anului trecut, la blocarea activitatii Consiliului Local (CL). Situatia tensionata s-a pastrat si anul acesta, dupa ce social-democratii au castigat primaria si majoritatea functiilor de consilieri, dar democrat-liberalii si liberalii au format un grup dizident pentru o perioada. Doar de vreo doua luni situatia s-a mai destins. Noua colaborare rosu-portocalie impusa de la centru se pare ca nu-i imblanzeste pe liderii locali ai celor doua formatiuni politice. Pe de o parte, Calapod ne-a declarat ca au sustinut si vor sustine proiectele pentru oras, "atat timp cat ele se incadreaza din punct de vedere legal in folosul comunitatii.

 

Daca vom sesiza aspecte neconforme cu legea, vom actiona in consecinta", sustine fostul edil al Navodariului. In acelasi timp, acesta spune ca a fost intotdeauna impacat cu actualul primar care ar trebui sa gaseasca un canal de comunicare cu liderul democrat-liberal. Actualul primar al orasului Navodari, Nicolae Matei, sustine ca nu poate uita, la nivel national, modul in care s-au purtat democratii din CDR, in 1996, si in din timpul Aliantei DA. "Merg in continuare pe mana mea si nu ma bazez pe sprijin democrat-liberal nici la nivel local, nici la nivel national", a declarat Matei, care sustine ca are nevoie de o perioada de timp in care democrat-liberalii din Navodari sa-si dovedeasca sprijinul la nivel local.

Strategii dezvaluite
Proaspat senatorul Mircea Banias, presedinte al organizatiei judetene a PD-L Constanta, a declarat ca pentru colaborarea democrat-liberalilor cu social-democratii se va constitui la nivel judetean o comisie. Aceasta ar urma sa fie alcatuita din cinci membri si sa fie condusa de Banias, ceilalti patru membrii urmand a fi desemnati ulterior. Despre colaborarea cu social-democratii, Banias crede ca se va desfasura cu dificultate, dat fiind trecutul celor doua formatiuni politice, dar ca "portocalii" spera ca se vor intelege. In schimb, primarii democrat-liberali precum si fostii candidati la localele din aceasta vara, privesc cu ingrijorare spre deciziile care se iau la centru. Una dintre concluziile acestora este fie ca prin gestul sau Stolojan s-a discreditat, pierzandu-si credibilitatea fata de alegatori prin continuarea politicii "draga Stolo", de renuntare in ultimul moment la o promisiune facuta electoratului.

Sunt, de asemenea, surse din PD-L Constanta care-l crediteaza pe fostul ministru al Internelor, Vasile Blaga, ca viitor premier, convinsi fiind ca presedintele Emil Boc nu va da Clujul pe Bucuresti. Atuul lui Blaga ar fi reprezentat de faptul ca "nu a cazut la pace cu pesedistii". Mai exista si un al treilea curent de opinie care sustine ca decizia lui Stolojan a fost gandita din timp si ca face parte din planul de dinamitare a social-democratilor.

» Noua colaborare rosu-portocalie impusa de la centru se pare ca nu-i imblanzeste pe liderii locali ai celor doua formatiuni politice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă