19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAlianta pentru vanzarea "gainii cu oua de aur"

Alianta pentru vanzarea „gainii cu oua de aur”

» Cea mai profitabila societate detinuta de CJ Maramures va fi vanduta, la initiativa consilierului
PNL Radu Munteanu

» Ca in povestea cu drobul de sare, consilierii se tem ca, la anul, compania ar putea deveni nerentabila

» Afacerea SC Drumuri-Poduri SA este girata de liderii locali ai PNL

» Liberalii maramureseni vor sa privatizeze cea mai profitabila firma a Consiliului Judetean
Compania SC Drumuri-Poduri SA Maramures va fi scoasa la licitatie. Consilierii vor sa renunte la aceasta companie, desi ea este cea mai profitabila societate detinuta de Consiliul Judetean. Afacerea a fost pusa la cale de fostul director al FPS, liberalul Radu Munteanu.
Oportunitatea tranzactiei este, insa, pusa in discutie de actuala conducere a companiei. si asta cu atat mai mult cu cat SC Drumuri-Poduri SA se afla pe locul noua in tara in topul celor mai profitabile firme de profil din Romania. Consilierii care doresc vanzarea firmei se tem ca, de anul viitor, Comisia Europeana ar putea interzice procedura incredintarii directe a lucrarilor de infrastructura. Numai ca ei nu si-au pus problema viitorului societatii in eventualitatea in care ea va participa la licitatii. Angajatii companiei sustin ca SC Drumuri-Poduri SA poate sa castige astfel de competitii comerciale.
Consilierii maramureseni vor sa vanda cea mai profitabila societate din judet, SC Drumuri-Poduri SA. Ei motiveaza ca "din 2008, exista riscul ca societatea sa devina nerentabila". Cel care a avansat propunerea a fost consilierul judetean Radu Munteanu (PNL), fost director al FPS Maramures. El crede ca, din 2008, cand legile UE vor interzice sistemul de incredintare directa a lucrarilor, SC Drumuri-Poduri SA, societate cu unic actionar Consiliul Judetean (CJ), va intampina probleme. De aceea, Munteanu crede ca e mai bine ca societatea sa fie vanduta in acest an, cand este inca atractiva. "Printr-o actiune de vanzare ar iesi cel putin 100 de miliarde de lei la fondurile proprii", spune Munteanu.
SC Drumuri-Poduri SA Maramures, situata pe locul 9 in clasamentul societatilor de profil din tara, este un magnet care a atras deja multi potentiali investitori din tara si strainatate. Consilierul Munteanu a enumerat printre potentialii cumparatori societatile IMI SA, AMI SA, precum si "cateva firme din strainatate".
In replica, directorul societatii, Victor Valentin Marina, a declarat ca nu vede rostul acestei tranzactii. "Valoarea de inventar a societatii este de 5-6 milioane de euro, insa valoarea de piata este mult mai mare", a mentionat Marina. Numai anul trecut, SC Drumuri-Poduri SA a investit 14 miliarde de lei in tehnologie, pentru achizitia unor cilindri compactori si a unor utilaje de frezat si asternut. Directorul sustine ca societatea are o dotare care depaseste necesarul pentru lucrarile care le sunt incredintate.
Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Marinel Kovacs, care face parte din acelasi partid cu initiatorul potentialei vanzari, PNL, este in expectativa si asteapta concretizarea planului de vanzare a SC Drumuri-Poduri SA.

 PROFIT
SC Drumuri-Poduri SA Maramures are o cifra de afaceri anuala de peste 170 de miliarde de lei. Potrivit legii, 16% din profit este dirijat pentru plata taxelor, 42% intra in bugetul CJ, iar 42% este destinat investitiilor pentru dezvoltarea societatii. Astfel, in urma profitului realizat de singura societate care efectueaza lucrari de reabilitare si modernizare pe drumurile judetene, parcul de utilaje si mijloace de transport a ajuns la aproape 200 de masini. De asemenea, societatea mai detine o baza de productie impresionanta, in patrimoniul sau figureaza cinci statii de preparare a asfaltului si trei statii de sortare, dispersate in toate zonele judetului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă