7.2 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăSpecialAlianta "D.A.", fisurata la Cluj de situatia lui Ticu Dumitrescu

Alianta „D.A.”, fisurata la Cluj de situatia lui Ticu Dumitrescu

Alegerea noului presedinte al Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a complicat lucrurile la Cluj. Membrii organizatiei de tineret a PNTCD au arborat un drapel negru pe sediul partidului, in semn de protest fata de nealegerea presedintelui Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, Constantin Ticu Dumitrescu, in fruntea acestei structuri.
De asemenea, cunoscuta dizidenta anticomunista Doina Cornea i-a trimis, ieri, o telegrama lui Constantin Ticu Dumitrescu prin care il roaga pe acesta sa nu paraseasca CNSAS. De asemenea, tot mai multi taranisti clujeni sunt de parere ca nu mai au sens discutiile cu PD privind constituirea unui pol popular, din cauza limbajului dublu folosit de liderii democrati.

Liberalii, apreciati de taranisti

In schimb, taranistii isi descopera tot mai multe afinitati cu PNL, in conditiile in care liberalii clujeni sunt si ei agasati de unele dintre atitudinile PD. Cea mai vehementa reactie impotriva nealegerii lui Constantin Ticu Dumitrescu in fruntea CNSAS a venit de Tineretul Crestin-Democrat. Presedintele filialei clujene a TCD, Leonard Horvath, a declarat ca „din nou se dovedeste ca nici dupa 15 ani de la Revolutie, fostul FSN – actualul PD – nu doreste deconspirarea fostei Securitati si isi urmareste propriile interese, in detrimentul cetatenilor din Romania”.
Pe de alta parte, Doina Cornea a anuntat ca i-a trimis o telegrama de sprijin lui Constantin Ticu Dumitrescu. Ea il roaga pe presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici sa nu demisioneze din CNSAS, pentru ca pe locul lasat liber ar putea fi desemnata o persoana care sa nu aiba interesul deconspirarii securistilor.
La randul sau, presedintele PNTCD Cluj, Serban Radulescu, care este vicepresedinte la nivel national al partidului, a declarat ca PD foloseste un limbaj dublu. El este nemultumit de faptul ca mai intai, liderii democrati l-au scos de pe lista candidatilor pentru CNSAS pe Mircea Dinescu ca sa il inlocuiasca cu Corneliu Turianu, iar apoi acesta din urma a fost contracandidatul lui Constantin Ticu Dumitrescu la sefia CNSAS.

Relatii tot mai stranse intre PNL si PNTCD

Serban Radulescu a laudat, in schimb, atitudinea PNL si a adaugat ca acest partid a dovedit ca intr-adevar doreste sa faca lumina in chestiunea Securitatii. Presedintele PNTCD Cluj a adaugat ca in opinia sa ar fi oportun un dialog intre PNL si PNTCD. El a mai spus ca deocamdata nu se poate vorbi de o alianta intre taranisti si liberali pentru ca formatiunea condusa de premierul Calin Popescu-Tariceanu este aliata in acest moment cu PD.
Radulescu a mentionat ca totusi nu se stie ceea ce rezerva viitorul acestor formatiuni.
Aceste declaratii vin in contextul in care, in urma cu cateva zile, liderii organizatiilor judetene ale PNTCD si PNL au acordat interviuri unui ziar local in care vorbeau de bunele relatii politice intre cele doua partide.
Presedintele PNL Cluj si al Consiliului Judetean, Marius Nicoara, a declarat ca ii respecta pe liderii taranisti. O serie de membri ai celor doua partide doresc, insa, o colaborare politica si sustin ca taranistii si liberalii, desi au doctrine diferite, au mai multe lucruri in comun decat au fiecare cu democratii.

Relatii glaciale intre taranisti si democrati

Pe de alta parte, relatiile dintre PNTCD si PD sunt glaciale in judetul Cluj. Filiala judeteana a PD nici macar nu si-a trimis un reprezentant la ultimele alegeri ale taranistilor, desi democratii fusesera invitati sa ia parte la eveniment. Presedintele PD, Emil Boc, si liderul PNTCD Cluj, Serban Radulescu, au avut si un schimb de replici prin intermediul ziarelor care apar in oras in legatura cu aderarea democratilor la Partidul Popular European.
Boc declara ca odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, si PD va fi admis automat in PPE, insa Radulescu i-a atras atentia ca lucrurile nu stau deloc asa.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă declară categoric că nu va mai face vreo coaliție cu PSD

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat potrivit unui clip publicat pe pagina sa de Facebook, că nu va mai face nicio coaliție cu PSD. Nicolae...

Delia Budeanu, cea mai cunoscută crainică din istoria TVR, s-a retras în culisele unui altfel de studio

Delia Budeanu a lăsat lumina reflectoarelor și a plecat printre stele la vârsta de 75 de ani Delia Budeanu s-a născut pe 28 mai 1946...

Pelerinaj la Sfântul Dimitrie cel Nou. Opt zile de evenimente în Capitală

Patriarhia Română a anunțat că vor fi aduse în Capitală și moaștele Sfântului Lazăr Începând de duminică, 20 octombrie, Capitala va fi centrul unuia dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă