19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAlianta Bugetarilor: Protestele vor continua

Alianta Bugetarilor: Protestele vor continua

Reprezentantii Aliantei Bugetarilor au declarat, la finalul discutiilor de luni de la Ministerul Muncii, ca protestele vor continua, intrucat niciuna dintre problemele ridicate nu a fost rezolvata, nemultumirile sindicalistilor putand determina intrarea in greva generala pe termen nelimitat, potrivit Mediafax.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, a declarat ca a fost facut deja un program al actiunilor de protest care contine parti specifice, pentru fiecare sector bugetar in parte, dar si forme generale de protest, aceste actiuni urmand sa fie gandite impreuna si putand ajunge chiar la greva generala pe termen nelimitat.

La randul sau, presedintele executiv al Federatiei Spiru Haret, Marius Nistor , a afirmat ca membrii Aliantei Bugetarilor nu vor renunta la solicitarea privind neaplicarea concediului de zece zile fara plata si, in acest sens, Alianta isi va respecta calendarul protestelor.

"Nu suntem de acord, pentru ca reprezentam salariati cu venituri foarte mici. Cum pot eu sa cred ca o persoana care are un salariu de 7, 8 milioane va mai ramane in sistem dupa ce acesta va fi diminuat cu 15,5 la suta !?", a spus Nistor.

Reprezentatii bugetarilor au mai spus ca deocamdata nu este cazul sa se hazardeze in ceea ce priveste greva generala, dar ca, in sisetmul bugetar, sunt nemultumiri foarte mari, iar daca Guvernul nu va reactiona, se poate ajunge si la aceasta masura.

Sindicalistii spun ca, la finalul sedintei, ministrul Pogea ar fi confirmat faptul ca urmeaza reduceri mari de personal, iar acest lucru le-a dat de gandit.

Ei au mai aratat ca nu stiu in cat timp se vor face aceste reduceri, cel mai probabil, in perioada de aplicare a Legii salarizarii unitare.

Reprezentantul Aliantei Bugetarilor, Aurel Cornea, a declarat ca reprezentantii Guvernului au vrut doar sa demostreze ca lucrurile sunt bune si ca sunt deschisi catre dialog, dar, in esenta, niciuna dintre probeleme ridicate nu a fost rezolvata.

"Protestele noastre vor continua, vom stabili forme de protest comune, sa determinam o schimbare radicala in comportamentul Guvernului Romaniei, deci nu mai participam la monolog", a declarat Cornea.

Bugetarii au intrat de luni in greva generala in semn de protest fata de asumarea Guvernului a raspunderii pe pachetul legislativ care include salarizarea, educatia si acordarea concediului fara plata, sindicalistii lansand un apel si catre angajatii din mediul privat sa li se alature.

Peste 750.000 de salariati din invatamant, sanatate, administratie publica si politie au intrat, luni, in greva generala de o zi, asigurandu-se o treime din activitate doar in sistemul sanitar si politie.

Miercuri, "Ziua Mondiala a Muncii Decente", in fata Guvernului, este organizat un miting al confederatiilor sindicale.

Peste 20.000 de bugetari si angajati din mediul privat protesteaza miercuri la Guvern, cerand un salariu minim pe economie la nivel national de 740 de lei in 2010, refacerea grilelor de legea unica de salarizare, sustinerea unitatilor economice, crearea de locuri de munca, protectia lucratorilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă