25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAlfabetizarea digitală, o abilitate OBLIGATORIE. Vezi câţi români ştiu să folosească un...

Alfabetizarea digitală, o abilitate OBLIGATORIE. Vezi câţi români ştiu să folosească un calculator cu internet

Alfabetizarea digitală a devenit în prezent o abilitate la fel de importantă ca scrisul sau cititul. Analiştii Comisiei Europene consideră că, începând cu 2015, peste 90% din joburile de pe piaţa muncii vor avea ca cerinţă obligatorie cunoştinţe de bază privind alfabetizarea digitală.

În România, peste 40% dintre locuitori nu au folosit niciodată internetul, ceea ce înseamnă mai puţine oportunităţi pe piaţa muncii, dar şi mai puţine surse de informare şi mai puţine posibilităţi de comunicare. Majoritatea românilor care nu au cunoştiinţe digitale locuiesc la sate sau în oraşe mici.

„În mediul rural şi oraşele mici din România, bibliotecile publice pot fi resurse cheie pentru incluziunea digitală, acestea oferind gratuit numeroase servicii de instruire digitală. În prezent, în cele 2.300 de biblioteci publice din România, mii de oameni din toată ţara primesc gratuit instrucţiuni despre benfeciile internetului şi sunt ajutaţi să ia legatura cu cei apropiaţi, să caute produse online sau chiar să-şi lanseze propriile bloguri. Ultimele statistici ne-au arătat că peste 9.000 de persoane şi-au găsit un loc de muncă folosind internetul din bibliotecă şi participând la cursuri de resurse umane organizate în acelaşi spaţiu, iar peste 500.000 de români au intrat pentru prima dată pe internet într-o bibliotecă publică. Sunt statistici care arată că interesul pentru tehnologie creşte de la un an la altul, că accesul la informaţie şi instruire devin tot mai importante şi că în România anului 2013, a fi integrat social şi cetăţean responsabil înseamnă a fi alfabetizat digital”, afirmă Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet şi Campionul Digital al României la Comisia Europeană.

Un studiu recent realizat în reţeaua de biblioteci Biblionet a arătat că peste 75% dintre utilizatorii bibliotecilor din mediul rural şi urban mic sunt alfabetizaţi digital, respectiv cunosc componentele şi accesoriile unui calculator şi sunt în măsură să găsească pe internet informaţiile dorite. În plus, 70% dintre respondenţi au declarat că utilizează platforme de socializare şi pot redacta şi trimite email-uri fără probleme. 31% au declarat că fac cumpărături online şi 27% lucrează cu programe specializate. Mai mult de trei sferturi dintre respondenţi consideră că vizitarea bibliotecii i-a ajutat în mare sau foarte mare măsură să-şi dezvolte competenţele de utilizare a calculatorului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă