Jurnalistul Alexander Andreev scrie, pentru Deutsche Welle, că un sat bulgăresc la Marea Neagră se transormă, în sezonul estival, într-o localitate rusească. Acest lucru îi bucură pe bulgarii din sat, în special pe patronii de hoteluri. Însă nu toată lumea e încântată de ruşi.
Farmacista din satul bulgăresc Kranevo, situat la Marea Neagră, a fost nevoită să prezinte scuze unui client, căruia i-a răspuns în limba rusă, deşi omul i-a vorbit în bulgăreşte. "Îmi pare rău, domnule, însă în farmacia noastră, mai bine de 90 la sută dintre clienţi sunt ruşi". Şi nu numai la farmacie, ci în tot Kranevo. Pe timpul verii, satul, care numără o mie de locuitori, se transformă într-o localitate rusească. În hoteluri, la restaurante, în baruri şi magazine, limba rusă este omniprezentă.
"Ruşii comandă multă mâncare, nu sunt mofturoşi şi oferă ciubucuri mari. Îmi place mult mai mult de ei decât de turiştii scandinavi, care sunt mai zgârciţi la acest capitol", povesteşte chelnerul Venko, în vârstă de 30 de ani, în timp ce oferă meniul, tradus cu grijă în limba rusă, unui client înfometat.