Primul focar de pestă porcină africană a fost confirmat în România, la porcii din două gopodării din Satu Mare. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), precizează că virusul a fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate provenite din Ucraina, ancheta epidemiologică fiind în desfăşurare. Anunţul survine la doar două luni de când România a fost admisă pe lista oficială a statelor libere de pestă porcină clasică.
Potrivit rezultatelor de laborator de la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, s-a stabilit că există un focar primar şi un focar secundar al bolii. Centrul Local de Combatere a Bolilor Satu Mare împreună cu DSVSA au intervenit şi au luat mai multe măsuri: recoltarea de probe pentru examene de laborator, impunerea unor restricţii pentru zonele infectate, sacrificarea a şapte animale şi incinerarea cadavrelor, precum şi dezinfecţia în cele două gospodării în care au fost depistaţi porcii bolnavi, fiind fost făcute verificări în gospodăriile aflate în zona celor în care a fost depistată boala. Totodată, autorătăţile sanitar-veterinare au stabilit o zonă de protecţie şi de supraveghere în jurul focarului.
După primirea confirmării privind focarul de pestă porcină animală, ANSVSA a notificat structurile abilitate de la nivel naţional şi structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor. De asemenea, urmează să fie convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în vederea adoptării unei Hotărâri privind stabilirea atribuţiilor pentru ministerele cu responsabilităţi în controlul bolii, iar Comisia Europeană va adopta o decizie privind zona aflată sub restricţii şi măsurile care trebuie respectate de România şi perioada pentru care acestea vor fi aplicate.
Avertizare de pericol la graniţă
De altfel, ANSVSA a dispus în ultimele zile o serie de măsuri speciale şi ample controale la nivel naţional, în urma notificărilor primite din partea Comisiei Europene cu privire la apariția și evoluția unor noi focare de pestă porcină africană în diferite țări din UE, precum Cehia, Estonia, Lituania, Polonia, dar și în țări terțe din apropierea României (Belarus, Rusia, Ucraina). Inspectorii sanitari veterinari vor efectua controale în toate aeroporturile internaționale și în porturile fluviale și maritime în care acostează nave destinate transportului internațional de pasageri și mărfuri. Totodată, o atenție deosebită va fi acordată verificării mijloacelor de transport care sosesc sau care au tranzitat țările în care au evoluat focarele de pestă porcină, menționate anterior. Cu ocazia controalelor efectuate, reprezentanții DSVSA județene vor informa administratorii porturilor și aeroporturilor cu privire la obligațiile și responsabilitățile ce le revin, referitoare la colectarea, depozitarea și neutralizarea deșeurilor menajere și a subproduselor nedestinate consumului uman, în scopul prevenirii introducerii pe teritoriul României a pestei porcine africane.
"Autoritățile veterinare din România sunt într-o permanentă alertă și încearcă să capaciteze, pentru conlucrarea în domeniul activităților preventive, toți factorii de decizie de la nivel guvernamental, pentru a ține virusul la distanță de granițele naționale. Conducerea ANSVSA a dispus, în regim de urgență efectuarea unei acțiuni ample de control oficial la nivel național, prin care să se verifice modul de respectare a cerințelor privind colectarea, depozitarea și neutralizarea deșeurilor menajere și a subproduselor nedestinate consumului uman, provenite de la mijloacele de transport internațional aeriene și navale", se menționează într-un comunicat al ANSVSA.
Totodată, reprezentanții instituției susţin că, din experiența statelor membre deja infectate, a rezultat faptul că, fără colaborare și conlucrare eficiente, aplicarea măsurilor de control al bolii nu este posibilă, iar propagarea acesteia în teritoriile libere de boală este grăbită, scăpând repede de sub control. "Noi facem eforturi susținute și încercăm atâta cât putem să ne ținem țara departe de riscul apariției pestei porcine africane. Nu știm însă cât timp vom putea face acest lucru. Avem într-adevăr intensificate toate formele de control, chiar pot să vă spun că am solicitat rețelelor de benzinării, precum și aeroporturilor, să își intensifice acțiunile de salubrizare a spațiilor destinate depozitării reziduurilor alimentare și colectarea acestora, având în vedere această experiență oarecum nouă cu Cehia. De asemenea, avem alertate la maximum autoritățile din cadrul Direcțiilor Sanitar Veterinare din cele opt județe riverane, pe Nord și pe Est", a declarat Geronimo Brănescu, președintele ANSVSA. El a precizat că se vor fi controlate riguros mărfuriler transportate şi se va asigura o supraveghere eficientă pentru identificarea într-un timp cât se poate de scurt a unui eventual cadavru cu proveniență de la un animal mort de pesta porcină africană sau animale cu un comportament schimbat și cu suspiciune de pestă porcină africană.
De menţionat că această boală a apărut în Europa în urmă cu 10 ani prin intermediul unor deşeuri alimentare infectate provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii, care au fost folosite pentru hrănirea unor porcine în Georgia. De aici boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului şi în Federaţia Rusă. Pesta porcină a fost descoperită pentru prima dată în Kenya, o ţară situată în est-centrul Africii. Această maladie afectează porcii domestici și porcii sălbatici (mistreții), fiind produsă de un virus. Pesta porcină are un grad maxim de mortalitate în rândul animalelor bolnave și provoacă pierderi economice substanțiale țării pe teritoriul căreia evoluează.