27.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialAlertă pentru crescătorii de vite din România

Alertă pentru crescătorii de vite din România

Boala limbii albastre a fost depistată, cu câteva zile în urmă, la bovine din județul Buzău. Afecțiunea nu are consecințe asupra omului, dar produce pagube crescătorilor de animale.

Situația a fost semnalată prima oară pe data de 21 august, se arată în comunicatul Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Câțiva proprietari de bovine din județul Buzău au solicitat un medic veterinar, după ce au observat la animalele lor semne de boală. S-a stabilit, în urma consultului medical, că existau leziuni bucale, mamare și podale, aceste semne clinice fiind atribuite bolii limbii albastre. Medicul a prelevat probe de sânge, pe care le-a dus în laboratorul Direcției Sanitar-Veterinare din Buzău, examinarea ulterioară confirmând diagnosticul inițial.

După acest prim episod, alți crescători de vaci din același județ au chemat medicul veterinar, consemnează Mediafax. Specialiști veterinari au fost trimiși imediat în zonă, pentru a preleva probe de sânge. Și în acest caz rezultatele analizelor au fost pozitive. Conform procedurilor, probele au fost trimise de urgență la Laboratorul Național de Referință din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală. Și de data aceasta rezultatele au fost pozitive.

Alertă națională și internațională

Ca urmare a acestei situații, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară a anunțat statele membre ale Uniunii Europene, dar și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală, pentru a se cunoaşte problema apărută în
România. Pe de altă parte, a fost convocat Grupul Național de Experți pentru Bluetongue, cum este cunoscută pe plan mondial această boală. Comisia va analiza situația și va lua măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii acestei boli. Marea problemă în cazul apariției acestei boli este pentru crescătorii de animale. Bovinele afectate de boală sunt ucise, apoi trebuie achiziționate echipamente și materiale pentru dezinfecție și dezinsecție.

Totul din cauza insectelor hematofage

Vorbind strict despre această boală, trebuie spus, conform literaturii de specialitate, că bovinele au de suferit din cauza unor înțepături de insecte hematofage, din genul Culicoides. Afecțiunea se poate transmite însă de la animalele deja infectate la cele sănătoase, în urma contactului direct între acestea. Se mai știe despre insectele hematofage că pot călători până la doi kilometri pe zi. Dar sunt și situații în care furtunile pot transporta aceste insecte la distanțe de până la 200 de kilometri într-o zi, dacă direcția vântului se menține.

Se mai știe și că această boală e cantonată în anumite regiuni ale sudului Europei, din Spania până în Bulgaria, pe listă intrând și Franța sau Grecia.

Informații vitale pentru fermierii români

Boala a fost semnalată în ultima vreme și în alte țări, vecine al României, astfel încât Bucureștiul a luat deja măsuri pentru informarea fermierilor cu privire la această afecțiune. După cum arată ANSVSA, s-au organizat întâlniri între specialiști și fermieri, în toate județele, astfel încât crescătorii de animale să fie informați despre măsurile care se iau deja pentru stoparea răspândirii acestei boli.

Cele mai citite

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea First Bank de către Intesa Sanpaolo Bank

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Intesa Sanpaolo SpA intenţionează să preia First Bank SA, conform unui comunicat al autorităţii de concurenţă. Potrivit instituţiei,...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...
Ultima oră
Pe aceeași temă