20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAlegeţi bine vasele de bucătărie

Alegeţi bine vasele de bucătărie

Le întâlnim nu numai în bucătărie, dar şi în dining, pe terasă, chiar şi în living. Ca toate obiectele pentru casă, vasele de bucătărie sunt apreciate după funcţionalitatea lor, în ultimul timp, deosebit de important devenind şi designul. Ca să le alegeţi mai bine, conform necesităţilor dvs., ne-am adresat Iulianei Georgescu, director de marketing la VES – Vase Emailate Sighişoara.

Vasele de bucătărie se caracterizează în primul rând prin materialul din care sunt confecţionate. Câte feluri de vase există?

Doar două feluri: cele foarte sigure pentru sănătatea noastră şi cele mai puţin indicate din acest punct de vedere. Din prima categorie fac parte vasele emailate din oţel şi fontă, din sticlă şi ceramică. Pe celelalte, ca mamă în primul rând, nu le-aş recomanda pentru că în anumite condiţii s-a dovedit că fac mai mult rău decât bine pe termen lung. Mă refer la aluminiu, inox, teflon. Nu întotdeauna un material la modă este şi un material sigur. Când e vorba de sănătate în alimentaţie, este de preferat să avem încredere în materialele care au trecut cu succes proba timpului.

Care sunt argumentele pe care le aduceţi în favoarea vaselor emailate?

Argumentul principal este acela că nu există nimic de spus în defavoarea lor. Sunt complet inerte: nu interacţionează chimic cu alimentele pe care le găteşti în ele oricât de acide ar fi acestea. Nicio particulă de email nu ajunge în mâncarea gătită aşa cum nicio particulă din mâncare nu atacă emailul sau nu rămâne în pereţii vasului. Este un material complet antibacterian, nepermiţând sub nicio formă dezvoltarea fungilor sau a mucegaiului. Emailul păstrează vitaminele din legume şi fructe spre deosebire de metalele neemailate care distrug vitaminele la contactul direct cu alimentele la fierbere. Este un bun conductor termic. Rezistă mai mult decât alte materiale la abraziune, putând fi curăţat uşor.  Este poate cel mai ofertant material din punct de vedere al posibilităţilor cromatice şi decorative.

Dacă îi căutăm totuşi defecte… Rezistenţa emailului la şoc este redusă, aşa că un inconvenient ar fi faptul că unui vas emailat „îi sare smalţul”. Dar, ţinând cont de avantajele sale, de preţul decent şi de faptul că trendurile de design ambiental se succed rapid, cred că e chiar plăcut să mai schimbi vasele din când în când cu colecţii nou apărute, nu? Cred că femeia modernă e mai preocupată dacă i se asortează cratiţa cu noua bucătărie, decât dacă banii daţi azi pe o cratiţă vor fi investiţi pe termen lung.

Ce caracteristici au vasele emailate pe care le-aţi conceput special pentru copiii mici?

Nu există vase mai sănătoase pentru un bebeluş decât cele emailate. Aşa că VES Email de Sighişoara a lansat la acest început de „lună a cadourilor” un dar unic pentru bebeluşi. Setul de vase emailate miniaturale, concepute numai pentru ei: BEBE. O oală în care să fierbi atâtea legume câte îi trebuie unui bebeluş fără să pierzi vitaminele în apă multă. O crăticioară în care să îi pasezi piureul sau să i-l încălzeşti pe cel din comerţ, fără să-l împrăştii inutil pe pereţii unui vas mai mare. Şi castronelele lui care pot fi sterilizate prin fierbere spre deosebire de cele din plastic. Şi farfurioara lui incasantă spre deosebire de cea din porţelan sau sticlă. Vase în care nu s-a mai gătit niciodată nimic, înainte de venirea lui pe lume. Numai ale lui! Noi le-am conceput în nuanţe de roz, turquoise, verde şi galben, cu decoruri drăgălaşe. Dar le putem oferi personalizate, la cerere, în orice culoare şi cu orice tip de decor. Pentru un dar 100% personalizat, ne puteţi contacta pe www.ves.ro şi în maxim două săptămâni bebeluşul dumneavoastră va avea un set de vase unic.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă