ALEGERI LOCALE BUCUREȘTI 2016. UPDATE 14.00: Nicușor Dan: Clotilde Armande a câștigat în secțiile unde a avut observatori
UPDATE LUNI: Primele date oficiale parțiale arată că Alianţa PSD+UNPR a obţinut la Primăria Capitalei 43,56% din totalul voturilor exprimate, urmată de USB – cu 29,05%, după centralizarea de către BEC a rezultatelor din 95 de secţii din totalul celor 1.252 existente în Bucureşti.
Citește și: ALEGERI LOCALE 2016. BEC anunță primele rezultate oficiale parțiale
ALEGERI LOCALE 2016. Gabriela Firea, candidata PSD, a reușit să obțină fotoliul de primar general al Capitalei. La Cluj, Emil Boc a reușit să obțină un nou mandat, cu 70 la sută dintre voturi. Prezența la vot la nivelul întregii țări a fost sub 50 la sută, conform ultimelor date anunțate de Biroul Electoral Central (BEC).
UPDATE LUNI, 6 IUNIE: Urmăriți rezultatele parțiale anunțate de Biroul Electoral Central aici: ALEGERI LOCALE 2016. Cine sunt primarii României, potrivit rezultatelor provizorii
UPDATE 21.00: IRES – Primarul Capitalei este PSD – Gabriela Firea – Cine este noul primar al Capitalei – rezultatele sondajelor de opinie și prima reacţie a candidatei PSD.
ALEGERI LOCALE 2016. Surpriză la Sibiu: oraşul lui Klaus Iohannis are o primăriță
ALEGERI LOCALE 2016. Lia Olguța Vasilescu, cercetată penal, un nou mandat în fruntea Primăriei Craiova (sondaj)
ALEGERI LOCALE 2016. George Scripcaru, un nou mandat la Primăria Braşov
Reacțiile candidaților din București
Gabriela Firea, noul primar al Bucureştiului, potrivit exit poll-urilor
Nicușor Dan: Nu vrem funcții publice
Reacţia lui Cătălin Predoiu, clasat pe locul 3: Demisie de la conducerea PNL Bucureşti. Candidatul PNL la Primăria Capitalei a ieşit singur în conferinţa de presă, anunţând că liderii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga vor prezenta rezultatele obţinute de PNL la nivel naţional în cursul zilei de luni.
Robert Turcescu rămâne în PMP și continuă colaborarea cu Băsescu
Reacția lui Dragnea, după ce PSD a câștigat Primăria București
Citește și: Cine sunt noii primari de sector ai Capitalei
Bucureşti – Primăria Sector 1
Alexandru Nazare (PNL) – 19,7%
Daniel Tudorache (PSD) – 30,5%
Clotilde-Marie-Brigitte Armand (Uniunea Salvati Bucurestiul) – 31,4%
Citește și: ALEGERI LOCALE 2016. Supriză de proporţii la Primăria Sectorului 1!
Bucureşti – Primăria Sector 2
Mugur- Mihai Toader (PSD+UNPR) – 35,7%
Dan-Cristian Popescu (PNL) – 22,4%
Bucureşti – Primăria Sector 3
Robert Negoiţă – PSD+UNPR – 60,3%
Bucureşti – Primăria Sector 4
Răzvan Sava – PNL – 21,9%
Daniel Băluţă – PSD+UNPR – 38,4%
Ştefănel-Dan Marin – PMP – 6,4%
Bucureşti – Primăria Sector 5
Marian Vanghelie – PDS – 20%
Ovidiu Raeţchi– PNL – 28,1%
Daniel Florea – Alianţa PSD+UNPR – 35,4%
Bucureşti – Primăria Sector 6
Gabriel Mutu – PSD+UNPR – 37,4%
Citește și: ALEGERI LOCALE 2016. Cum comentează BĂSESCU înfrângerea PMP la alegerile din București
UPDATE 19.00: Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a informat că, de la începerea procesului de votare până la ora 18.30, au fost înregistrate 494 de sesizări cu privire la săvârşirea unor posibile contravenţii sau infracţiuni, iar în urma verificărilor 40% dintre acestea nu au fost confirmate.
„În cele peste 11 ore de la începerea votării, climatul de siguranţă şi ordine publică a fost menţinut la un nivel de normalitate, fără a fi înregistrate situaţii grave, care să afecteze procesul electoral. Din analiza realizată la nivelul tuturor celor 41 de judeţe şi a municipiului Bucureşti, reiese că numărul de incidente electorale sesizate până la această oră reprezintă aproape jumătate din numărul celor înregistrate la alegerile locale din 2012. Astfel, dacă în anul 2012 până la această oră erau înregistrate 982 de sesizări privind incidente electorale, la acest moment la nivel naţional sunt înregistrate doar 494 de sesizări cu privire la săvârşirea unor posibile contravenţii sau infracţiuni. Dintre acestea, trebuie menţionat că în urma verificărilor, 40% nu s-au confirmat”, a declarat, duminică, Monica Dajbog.
UPDATE 18.30: Președintele Klaus Iohannis a votat la liceul Jean Monnet din Capitală către orele serii, în premieră pentru un şef de stat din România. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a votat la alegerile locale pentru un Bucureşti modern şi european, fiind pentru prima oară când şeful statului merge la urne în Capitală. „Pentru mine a fost o premieră astăzi. A fost prima dată când am votat în Bucureşti. Astăzi am votat – fiindcă Bucureştiul acum este şi oraşul meu – pentru un Bucureşti modern şi european”, a spus Iohannis după ce a votat la secţia de la Liceul „Jean Monnet”. Întrebat de jurnalişti de ce a ajuns târziu la urne, şeful statului nu a răspuns.
Purtătorul de cuvânt al PNL Bucureşti, Cezar Preda, declarase anterior că şeful statului, Klaus Iohannis, ar fi avut nişte „probleme tehnice” în privinţa arondării la o secţie de votare şi că îşi va exercita acest drept până la închiderea urnelor.
UPDATE 17.20: Capitala României, care îşi alege, duminică, viitorul lider, a avut după revoluţia din decembrie 1989, 11 primari generali. România Liberă vă reaminteşte cine au fost, când au condus destinul Bucureștiului şi ce au făcut ei pentru cetăţeni.
Citește și: Cine au fost şi ce au făcut primarii post-revoluţionari ai Bucureştiului
UPDATE 17.00: ALEGERI LOCALE 2016. Puțin peste 30 la sută dintre români au votat până la ora 16.00. Cei mai mulți au votat în Giurgiu și Olt
UPDATE 15.30: UPDATE 15.30: Ministerul Afacerilor Interne transmite că ,la nivel național, au fost înregistrate 272 de sesizări privind săvârșirea de posibile contravenții sau infracțiuni care au legătură cu procesul de vot și care sunt în competența de soluționare a structurilor MAI.
Citește și: ALEGERI LOCALE 2016. Incidente în mai multe secții de votare din țară
UPDATE 13:30. Se pare că activiștii de partid s-au adaptat la noul sistem de verificare online și în condițiile în care un alegător nu mai poate vota la mai multe secții pentru că ar fi depistat instant de sistemul pus la punct de STS, prin înregistrarea codului numeric personal, au schimbat metoda. Cu ajutorul reprezentanților partidului în birourile secțiilor de votare le sunt date unor alegători mai multe buletine de vot. O astfel de filieră a fost descoperită la Secția de votare nr 58 de la Şcoala nr. 17 din municipiul Galaţi.
Ce deținuți CELEBRI au dreptul să-și voteze primarii
Mii de pacienți votează, duminică, în spitale
Politicienii continuă să sosească la secțiile de vot din țară. Ce mesaje au pentru alegători
UPDATE 11:00. Nu au lipsit de la vot nici foștii primarii, unii dintre ei acuzați de fapte de corupție. De exemplu, Andrei Chiliman, fostul primar al sectorului 1, a declarat că a votat pentru continuitate.
Ziua votului: Ce așteptări au foștii primari după actualele alegeri
UPDATE 10:00. După trei ore de la deschiderea secțiilor de vot, Bucureștiul înregistrează cea mai scăzută prezență la vot – 4,32% – în timp în Teleorman 13,22% din oameni s-au mobilizat să voteze.
Topul județelor cu cea mai mare prezență la vot
UPDATE. La ora 9.30 prezența la vot era de 5,9%. Județele cu cea mai mare prezență erau Teleorman, Giurgiu și Olt, cu peste 9%.
Premierul Dacian Cioloș, copreședintele PNL Vasile Blaga, candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, și candidatul MP pentru șefia Bucureștiului, Robert Turcescu, sunt printre primii politicienii care și-au exprimat preferințele la alegerile locale, duminică dimineața.
Pentru ce votează, duminică, politicienii
UPDATE 9:00. După primele două ore de la deschiderea secțiilor de vot, au apărut și primele incidente. În Buzău și în Mureș buletinele de vot au fost tipărite cu greșeli, așa că activitatea secțiilor a fost suspendată temporar.
ALEGERI LOCALE 2016. Incidente în mai multe secții de votare din țară
La ora 7.00 s-au deschis secțiile de vot din Capitală și din țară. În prima jumătate de oră de la deschiderea secțiilor de votare, 200.000 de alegători – 1,40% – au votat, informează Biroul Electoral Central (BEC), citat de Agerpres.
Judeţele cu cea mai mare prezenţă la urne în prima jumătate de oră au fost Teleorman – 1,95%, Călăraşi – 1,61% şi Giurgiu – 1,6%, iar cea mai scăzută participare la urne a fost în Harghita – 0,82%, şi Covasna – 0,96%.
ALEGERI LOCALE 2016. Prezența în TIMP REAL la vot în fiecare județ
În București, 12 candidaţi candidează pentru postul de primar general al Capitalei, 14.039 candidaţi doresc să ocupe funcţia de primar, 239.134 de persoane îşi doresc o funcţie de consilier local, iar 14.057 aspiră la un mandat de consilier judeţean sau ales în Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
În Bucureşti, 1.780.307 de cetăţeni, sunt chemaţi la urne, pentru a-şi alege primarul general, primarii de sectoare, consilierii generali şi pe cei locali, în 1.246 de secţii de votare.
În sectorul 1 sunt înscrişi în registrul electoral 207.584 alegători, în sectorul 2 – 317.581, în sectorul 3 – 402.970, în sectorul 4 – 272.842, în sectorul 5 – 248.438, iar în sectorul 6 – 330.892.
În premieră, în secţiile de vot a fost instalată o aplicaţie pe o tabletă prin care vor fi prevenite tentativele de vot ilegal. Astfel, alegătorul îi înmânează unui operator de calculator cartea de identitate, care va scana CNP-ul, iar aplicaţia va indica dacă acesta a mai votat sau nu. Fraudarea votului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
O altă noutate constă în faptul că preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile judeţene, respectiv consiliile locale.
Au dreptul de a alege cetăţenii care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, iar dreptul de vot se exercita pe baza buletinului de identitate, cărţii de identitate, cărţii de identitate provizorii, paşaportului diplomatic sau de serviciu şi carnetului de serviciu militar. Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţa şi unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă (alegătorii cetăţeni români) sau în copia de pe lista electorală complementară (alegătorii cetăţeni ai UE).
Citește și: Harta alegerilor locale. Candidații care vor să îți conducă orașul
La aceeaşi secţie de votare, alegătorii votează pentru consiliul local, judeţean şi pentru primar, unde vor primi trei buletine de vot. În Capitală, vor vota pentru consiliul local al sectorului, primarul de sector, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi pentru primarul general şi vor primi patru buletine de vot.
Ştampila cu menţiunea „Votat” se aplică în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului preferat, în caz contrar buletinul fiind declarat nul. După ce au votat, cetăţenii îndoaie buletinul de vot şi îl introduc în urne. Ulterior, alegătorii trebuie să predea ştampila preşedintelui secţiei, care are obligaţia să ştampileze actul de identitate, menţionând data scrutinului.
Pentru alegerile de duminică, au fost organizate la nivel naţional 18.616 de secţii de votare.
ANALIZĂ RL: Vom fi capabili să îi respingem pe corupți și pe traseiști?