18.9 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialALEGERI Bulgaria. Partidul lui Boiko Borisov este pe primul loc

ALEGERI Bulgaria. Partidul lui Boiko Borisov este pe primul loc

UPDATE Formaţiunea conservatoare GERB, condusă de fostul premier Boiko Borisov, se clasează pe primul loc, cu 31% din voturi, în scrutinul legislativ din Bulgaria, conform rezultatelor de tip exit-poll, informează Mediafax.

Potrivit Institutului de sondaje Sova Harris, formaţiunea conservatoare GERB (Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei) a obţinut 31% din voturi, în timp ce Partidul Socialist a primit 25-26% din voturi. Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi se clasează pe locul al treilea, cu aproximativ 10% din voturi.

Conform Institutului de sondaje Alpha Research, formaţiunea naţionalistă Ataka a obţinut aproximativ 5% din voturi. Noua formaţiune Bulgaria Cetăţenilor nu a depăşit pragul electoral de 4%.

Secţiile de votare s-au deschis duminică, la orele 7:00, pentru alegerile parlamentare în Bulgaria. Cele 6,87 milioane de alegători vor avea posibilitatea să-şi exprime votul până la orele 20:00, când sunt aşteptate şi primele rezultate parţiale.

Bulgaria, cea mai săracă ţară din UE, s-a văzut nevoită să organizeze alegeri anticipate după demisia guvernului de centru-dreapta a premierului Boiko Borisov, depusă în februarie pe fondul unor proteste sociale de amploare la baza cărora au stat costurile mari de întreţinere şi nivelul scăzut de trai.

Scrutinul a fost precedat de o campanie foarte tensionată plină de scandaluri în care partidul ce a guvernat ţara în ultimii patru ani, GERB, a fost acuzat de adversarii săi politici de stânga, centru şi dreapta că a încercat să fraudeze alegerile şi să impună un control total asupra vieţii politice din ţară.

De teamă că alegerile ar putea fi fraudate, cinci partide din opoziţia bulgară au încheiat un contract cu institutul austriac Sora pentru numărarea paralelă a voturilor. “Scopul este unul singur: să fie garantat dreptul cetăţenilor bulgari să voteze liber şi corect. Este o ruşine că această problemă mai există în Bulgaria: potrivit sondajelor de opinie, 60% dintre bulgari cred că rezultatele alegerilor vor fi manipulate. Am primit o serie de semnale că se cumpără voturi şi poliţia nu face nimic. Am chemat o companie foarte renumită pentru numărarea paralelă a voturilor. Orice diferenţă între numărarea paralelă şi rezultatele oficiale va trebui explicată pentru că datele noastre nu se vor baza pe zvonuri, ci pe procesele verbale ale comisiilor electorale”, a declarat liderul Partidului Socialist Bulgar, Serghei Stanişev, într-un interviu pentru Agerpres.

Ultimul din seria de scandaluri ce a marcat campania a avut loc sâmbătă după ce Parchetul a anunţat că în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă au fost depistate 350.000 buletine de vot într-o tipografie care avusese contract cu guvernul pentru imprimarea documentelor. Tipografia este situată în oraşul Kostinbrod, la 14 kilometri nord-vest de Sofia. Proprietarul companiei, Iordan Boncev, este consilier municipal din cadrul partidului de centru-dreapta GERB. El a negat că ar fi vorba de buletine de vot destinate unor fraude electorale şi a spus că este vorba de buletinele defecte care potrivit contractului cu guvernul trebuiau păstrate în tipografie.

Toate partidele importante au organizat conferinţe de presă sămbătă după-amiază, deşi potrivit legii, acest lucru este interzis în ziua înaintea alegerilor. Unii reprezentanţi ai opoziţiei au acuzat GERB că prin aceste buletinele de vot a încercat o “lovitură de stat”, iar alţi au cerut amânarea alegerilor până tipărirea unor buletine de vot noi.

Comisia electorală centrală de la Sofia a negat că ar exista vreun risc ca alegerile parlamentare de duminică să fie fraudate. Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Biser Troianov, a declarat la o conferinţă de presă, sâmbătă seară, că buletinele de vot vor fi valabile doar dacă poartă două ştampile ale comisiilor de votare. El a dat asigurări că este exclus ca pe cele 350.000 buletine să se voteze.

Deocamdată nu este clar dacă este vorba de buletine false, sau într-adevăr de unele defecte, dar potrivit analiştilor acest scandal va afecta şi el imaginea partidului GERB ce a avut de suferit mult din afacerea interceptărilor ilegale. În timpul campaniei, Parchetul a confirmat că există date că în timpul mandatului guvernului precedent Ministerul de Interne, condus de vicepreşedintele GERB, Ţvetan Ţvetanov, ar fi efectuat interceptări ilegale ale telefoanelor unor personalităţi importante din viaţa politică. Tot în timpul campaniei, în presă a ajuns o înregistrare a unei discuţii purtate de Boiko Borisov cu fostul său ministru al agriculturii Miroslav Naidenov şi cu procurorul-şef al Sofiei, Nikolai Kokinov, publicate de presa bulgară la sfârşitul lunii aprilie. Cei trei discută cum ar putea să fie oprite cele patru urmăriri penale împotriva lui Naidenov, acuzat pentru trafic de influenţă şi dare de mită.

La sfârşitul săptămânii trecute, GERB a contraatacat, acuzându-l pe Stanişev că a dat mită pentru a obţine postul de preşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni. Aceste acuzaţii au fost respinse cu fermitate de Hannes Swoboda, liderul Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, şi de alţi înalţi reprezentanţi ai familiei socialiste şi social-democrate, printre care şi premierul român Victor Ponta potrivit corespondentului Agerpres.

Cele mai citite

WC-urile din curțile școlilor vor fi secții de votare, ca tot alegătorul să găsească o utilitate buletinului de vot

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru a elimina preconcepțiile conform cărora toaletele din curțile unităților de învățământ preuniversitar fără canalizare nu sunt bune de nimic, Guvernul...

Asistat de Xi Jinping, Putin se pregătește de un război lung cu Occidentul

Prezența unui civil în fruntea ministerului apărării din Federația Rusă și recenta modificare a legii învățământului din China, prin care elevii din gimnaziu vor...

Cine sunt cei mai doriți angajatori din România

Un studiu elaborat de Catalyst Solutions prezintă un clasament al celor mai doriți angajatori din România, în anul 2024, arată un articol postat pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă