15.1 C
Bucharest
Wednesday, 4 October 2023
HomeSpecialAlcatrazul din chirpici

Alcatrazul din chirpici

» Un tanar condamnat pentru omor si un hot cu peste zece spargeri la activ au evadat ieri din celula de pamant a Penitenciarului de maxima siguranta Poarta Alba, din judetul Constanta.

Evadarea a doi detinuti din Penitenciarul Poarta Alba, descoperita ieri dimineata, scoate la iveala vicii majore legate de siguranta puscariilor romanesti. Celulele unui penitenciar de maxima siguranta, cum este cel de la Poarta Alba, sunt facute din chirpici, gata sa fie maturate chiar si de o ploaie mai puternica. De asemenea, la o simpla pana de curent, detinutii se pot plimba in voie prin curtea puscariei, pot sapa la adapostul intunericului santuri pe sub gardurile de siguranta sau pot indeparta nestingheriti plasa care ar trebui sa-i tina departe de lumea libera. seful puscariei a recunoscut ca in noptile caniculare usile celulelor sunt lasate deschise pentru ca detinutii sa nu se sufoce de caldura.
Povestea evadarii din "Alcatrazul din chirpici" a devenit publica ieri, cand trupele speciale ale IPJ Constanta au intrat in alerta dupa ce la apelul de dimineata, de la ora 7.00, conducerea Penitenciarului de Porta Alba a descoperit ca are cu doi detinuti mai putin. Reprezentantii inchisorii au mentionat ca este vorba despre Mihai Ion, in varsta de 21 de ani, din Seimeni, condamnat in prima instanta la trei ani de inchisoare pentru furt. Acesta a fost retinut la data de 20 martie a acestui an de Politia Cernavoda, iar la 6 aprilie a fost incarcerat in penitenciar. Cel de-al doilea evadat este Marian Acatrinei, in varsta de 19 de ani, din Canlia. Acesta are o condamnare definitiva de un an de zile pentru furt si o sentinta din prima instanta de 12 ani de inchisoare pentru omor. Acatrinei a fost retinut la data de 29 aprilie 2006, iar pe 19 mai 2006 a fost depus la penitenciar. La scurt timp de la declansarea alarmei, o arie de cativa kilometri a fost impanzita de politisti si a fost scotocita fiecare casa. Localnicilor le-au fost date fotografii cu cei doi, iar Politia Rutiera a organizat filtre in tot judetul. In jurul orei 13.00, cativa zeci de politisti au fost trimisi sa verifice via de la Tortomanu, dupa ce un localnic a declarat ca i-a vazut pe cei doi fugari. Cautarile au fost insa in van. Cainele de urma i-a dus pe politisti pana la marginea Canalului Poarta Alba-Midia-Navodari, unde urma a disparut.
Directorul Penitenciarului de maxima siguranta de la Poarta Alba, Catalin Bejan, a recunoscut ca detinutii au iesit pe fereastra celulei dupa ce au fortat gratiile incastrate in zidul de chirpici. Profitand de o pana de curent care a tinut mai bine de o ora, puscariasii au sapat cu mainile goale o groapa in apropierea primului zid de siguranta, iar peste al doilea obstacol au trecut ridicand pur si simplu cu mana gardul din plasa. In paralel cu cercetarile demarate pentru prinderea fugarilor, a fost demarata si o ancheta interna pentru stabilirea gradului de vinovatie a fiecaruia dintre gardienii care au pazit celulele in seara evadarii.
VINA
» Ucigas

Marian Acatrinei a ajuns in spatele gratiilor dupa ce, la inceputul lunii martie 2006, a intrat in casa unui batran din localitatea Canlia si, pentru doar cateva sute de mii de lei vechi, pe care i-a gasit intr-un raft din bucatarie, l-a omorat cu mai multe lovituri de topor in cap.

NEGLIJENTA
» Celule deschise
Conducerea penitenciarului a recunoscut ca, din cauza caniculei, detinutii au dormit, de cele mai multe ori, cu usile deschise. si aceasta cu toate ca la Poarta Alba sunt inchisi detinuti care au fost condamnati pentru crime in serie, capii lumii interlope constantene si membri ai unor grupari mafiote internationale.
» Condamnat pentru furt
si omor
Marian Acatrinei a fost condamnat definitiv la un an de puscarie pentru furt si la 12 ani, in prima instanta, pentru omor deosebit de grav. Acatrinei s-a nascut in 26 iunie 1988 in comuna constanteana Baneasa, domiciliul sau inaintea arestarii fiind in satul Canlia.

» Intemnitat pentru furt
Mihai Ion, nascut in 11 iulie 1986, in municipiul Medgidia, a fost condamnat la trei ani, in prima instanta, pentru furt. Barbatul domicilia in comuna constanteana Seimeni.

Cele mai citite

Până în prezent nu sunt informaţii că ar fi români printre victimele tragediei din Veneţia

"Până în acest moment nu avem informaţii despre existenţa unor cetăţeni români printre victimele accidentului. De asemenea, până în acest moment, la nivelul...

India i-a transmis Canadei să-și repatrieze 41 de diplomați

India a transmis Canadei că trebuie să repatrieze 41 de diplomați până la 10 octombrie, în contextul în care disputa diplomatică dintre cele două...

Până în prezent nu sunt informaţii că ar fi români printre victimele tragediei din Veneţia

"Până în acest moment nu avem informaţii despre existenţa unor cetăţeni români printre victimele accidentului. De asemenea, până în acest moment, la nivelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies