1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialALARMĂ. Șase ambasade își exprimă îngrijorarea față de Ordonanța PSD. Țările partenere...

ALARMĂ. Șase ambasade își exprimă îngrijorarea față de Ordonanța PSD. Țările partenere cer Guvernului să nu “dea înapoi” lupta anticorupție

Șase ambasade ale țărilor partenere României – Belgia, Canada, Franța, Germania, Olanda și Statele Unite ale Americii – cer Guvernului României să nu “dea înapoi” lupta anticorupție, conform unui comunicat de presă al misiunilor diplomatice. 

“Noi, partenerii internaționali și aliații României, ne exprimăm profunda îngrijorare referitor la acțiunile Guvernului României din noaptea de 31 ianuarie 2017, care au subminat progresele României în ceea ce privește statul de drept și lupta împotriva corupției din ultimii zece ani”, se arată în scrisoarea deschisă.

Diplomații atrag atenția că acțiunile Guvernului riscă “să pună în pericol” parteneriatele României.

“Contrară opiniei unanime exprimate de întreaga comunitate judiciară și responsabilă de menținerea statului de drept, de actori credibili ai societății civile, și în pofida îngrijorărilor afirmate de cetățenii români în cursul ultimelor două săptămâni, această acțiune nu poate decât să afecteze poziția României în comunitatea internațională și riscă să pună în pericol parteneriatele bazate pe valorile comune ce decurg din principiile directoare ale UE și NATO. Sperăm că Guvernul României va întoarce acest curs nefericit”, se arată în scrisoarea deschisă.

Mai mult, adaugă reprezentanții misiunilor diplomatice, “în contextul în care amendamente la legi și proceduri existente sunt necesare, aceste schimbări pot fi făcute doar printr-un proces credibil și amplu de consultare a tuturor celor implicați”.

Statele membre ale UE care semnează această declarație atrag atenția asupra recentului raport MCV al Comisiei Europene.

“Acest raport stabilește condițiile unui cadru în care progresul luptei împotriva corupției nu poate fi oprit. A identificat un număr de recomandări-cheie, pentru atingerea obiectivelor tehnice și ulterior încheierea procesului MCV.Statele UE semnatare ale acestei declarații speră că România va urma un parcurs ce va pemite Consiliului UE să lucreze în această direcție”, mai arată sursa citată.

Aproximativ 200.000 de oameni protestează, miercuri seară, în stradă, față de adoptarea OUG privind modificarea Codului Penal. 

 

Cele mai citite

Fonduri de până la 10 milioane euro pe proiect pentru investiții în procesare la AFIR

Ministerul Agriculturii va lansa în data de 20 decembrie 2023 două sesiuni de finanțare pentru intervenții din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 destinate...

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri, a declarat ministrul de interne James Cleverly, după ce guvernul a publicat un proiect de...

SUZUKI PREZINTĂ NOUL SWIFT

Suzuki a dezvăluit noul Swift, o mașină compactă ce redefinește mobilitatea zilnică Cu un design sofisticat, caracteristici avansate de siguranță și o plăcere de condus...
Ultima oră
Pe aceeași temă