-1.3 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialAjutor pentru sotul in viata

Ajutor pentru sotul in viata

Multi solicitanti stau degeaba la cozile de la casele de pensii, fiindca  acordarea ajutorului  este conditionata de calitatea de pensionar, a decedatului si supravietuitorului, de cuantumul pensiei de maximum 364 lei pentru cei care au lucrat la stat sau  140 lei pentru agricultori. In cazul in care  solicitantul primeste pensie din ambele categorii, ajutorul lunar se acorda doar daca venitul cumulat nu depaseste 364 lei. Aceste conditii nu sunt insa suficiente. Sotul supravietuitor pensionar  mai trebuie sa nu se fi casatorit dupa decesul partenerului, iar durata casniciei sa fie fost de minimum 5 ani si sa aiba domiciliul pe teritoriul Romaniei. Cel care solicita ajutorul trebuie sa fie pensionat pentru limita de varsta, potrivit Legii 19/2000.
Pentru stabilirea plafonului de venit se au in vedere toate veniturile din pensiile de care beneficiaza sotul supravietuitor la data solicitarii.
Georgeta Gheorghe, director in  Ministerul Muncii, ne-a declarat ca  Normele metodologice de  aplicare a Legii 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru sotul supravietuitor pensionar urmeaza sa fie avizate abia la inceputul saptamanii viitoare de Consiliul Economic si Social, apoi adoptate de Guvern.  Cererile se primesc insa la casele de pensii, iar acordarea ajutorului se face, potrivit legii, din luna ianuarie 2008,  dar  doar dupa publicarea acestor norme in Moni-torul Oficial.
Ajutorul pentru sotul supravietuitor pensionar, cu minimum 10 ani de casatorie, este de 113 lei lunar daca are pensie de stat si 44 lei daca este agricultor. In cazul in care au fost casatoriti mai putin de 10 ani, ajutorul lunar se diminueaza proportional. Solicitantul va depune urmatoarele documente:  copia buletinului de identitate sau a cartii de identitate din care sa rezulte codul numeric personal; copia certificatului de nastere al sotului supra-vietuitor; copia certificatului de casatorie; copia certificatului de deces al sotului decedat; copia deciziei de pensie/talonului de pensie sau, dupa caz, dovada depunerii cererii de pensionare la casa teritoriala de pensii, anterior decesului, a sotului decedat; declaratia pe proprie raspundere ca nu s-a recasatorit dupa decesul sotului.

» Pensii si indemnizatii marite
Pensiile acordate invalizilor si accidentatilor de razboi, indemnizatiile persoanelor persecutate politic in perioada regimului comunist, precum si cele alocate veteranilor si vaduvelor de razboi (in total 335.000 de persoane) au fost indexate cu 4,5%, efortul bugetar estimat fiind de 21 milioane lei. Majorarea a fost decisa, ieri  prin hotarare de guvern.

Cele mai citite

Blinken apreciază că România este un partener foarte apropiat și un aliat foarte apreciat al SUA

România este şi a fost mereu un partener foarte apropiat şi un aliat foarte apreciat, a afirmat, luni, secretarul de stat Antony Blinken, la...

ONU apel ca Israel să evite să agraveze situația umanitară deja catastrofală din Gaza

Secretarul general al Națiunilor Unite(ONU), Antonio Guterres, a făcut apel la Israel să evite noi acțiuni care ar agrava situația umanitară deja catastrofală din...

Blinken apreciază că România este un partener foarte apropiat și un aliat foarte apreciat al SUA

România este şi a fost mereu un partener foarte apropiat şi un aliat foarte apreciat, a afirmat, luni, secretarul de stat Antony Blinken, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă