13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialAjutor financiar pentru limba română în Republica Moldova

Ajutor financiar pentru limba română în Republica Moldova

România acordă 20 de milioane de euro Republicii Moldova pentru dezvoltarea infrastructurii şcolare, potrivit unei hotărâri de guvern. Premierul a făcut apel la români să strângă DVD-uri şi cărţi pe care să le doneze copiilor din stânga Prutului, vorbind chiar şi despre lansarea unui program naţional în acest sens.

Decizia referitoare la alocarea banilor pentru Republica Moldova a fost anunţată ieri, cu ocazia vizitei pe care premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a efectuat-o în ţara noastră, oaspetele participând, alături de Ponta, la şedinţa Guvernului României. “Cred că sunt gesturi extrem de importante prin care arătăm că, dacă noi am avut un an bun, trebuie să aibă şi Moldova un an bun. De altfel, anul acesta aţi luat o decizie fundamentală la Vilnius, anul acesta Curtea Constituţională din Moldova a decis că limba română este limba oficială, deci Moldova a avut un an bun, România a avut un an bun şi cred că trebuie să ne sprijinim ca şi 2014 să fie la fel de bun”, s-a adresat Victor Ponta oaspetelui de la Chişinău, Iurie Leancă.

SMURD, în Moldova

Anul care vine anunţă apropierea tot mai accentuată între cele două state româneşti. Un prim exemplu este că sistemul de urgenţă SMURD se va extinde şi în Republica Moldova. Există şi proiecte comune în domeniul energetic, la care se adaugă recentul moment în care TVR a început să retransmită programele dincolo de Prut. La rândul său, premierul moldovean a spus că banii pentru şcolile şi grădiniţele din ţara sa vor folosi la dotarea materială corespunzătoare a instituţiilor de învăţământ.

Prima donaţie de DVD-uri

Pe de altă parte, premierul moldovean a ţinut să remarce că se simte foarte bine într-o “sală splendidă” – la şedinţa Guvernului României – unde se vorbeşte, cum a precizat oficialul din Chişinău, aceeaşi limbă – română. La rândul său, premierul Ponta a făcut apel la profesorii şi elevii din România să strângă DVD-uri cu desene animate şi cărţi de poveşti pentru copiii din Republica Moldova. Ponta a dat el însuşi un exemplu în acest sens, donând o colecţie de DVD-uri cu desene animate dublate în limba română. Deci, filme în limba română, că Tom şi Jerry pot să vorbească şi în română, nu în ruseşte neapărat, a declarat Victor Ponta.

Cele mai citite

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...
Ultima oră
Pe aceeași temă