21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialAjutor de stat pentru companiile energofage care investesc în personal

Ajutor de stat pentru companiile energofage care investesc în personal

Companiile care vor să beneficieze de ajutor de stat, prin reducerea cotei de certificate verzi, trebuie să nu disponibilizeze mai mult de 25% din angajații înregistrați în momentul depunerii cererii. Ba mai mult, acestea sunt obligate să facă investiţii în personal şi în măsuri de eficientizare a consumului.

Marii consumatori de energie electrică vor plăti doar 15-60% din certificatele verzi aferente cotei obligatorii stabilite prin legislaţie, potrivit hotărârii de guvern publicate vineri în Monitorul Oficial. Statul acordă acest ajutor pentru a se evita riscul ca aceste companii să îşi piardă competitivitatea din cauza sprijinului acordat energiei din surse regenerabile. De acest sprijin vor beneficia 300 de companii, valoarea ajutorului de stat fiind de 750 milioane euro. Schema de sprijin are valabilitate de zece ani. „Sper ca de la 1 august electricitatea să nu mai fie un factor destabilizator al preţului produselor pe piaţa exportului“, a afirmat Constantin Niţă, ministrul Economiei.

Marii consumatori de electricitate, precum Alro Slatina sau ArcelorMittal Galaţi, s-au plâns în ultimii ani de preţul prea mare al energiei electrice şi că statul acordă ajutor doar producătorilor de energie din surse regenerabile. După inițierea acestei hotărâri, Marian Năstase, preşedintele Asociației Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC) a spus: „Această măsură, luată în conformitate cu prevederile Comisiei Europene, nu este o subvenţie acordată industriei din ţara noastră, ci este în realitate o diminuare a subvenţiei primite de producătorii de energie regenerabilă. Conform principiilor europene, consumatorilor industriali li se permite să îşi menţină astfel activitatea, evitându-se delocalizarea şi eliminându-se supracompensarea energiei verzi“.

Industria energointensivă este cel mai mare generator de locuri de muncă, la nivelul lui 2012 asigurând direct aproximativ 760.000 locuri de muncă şi indirect circa 1,5 milioane.

Cum sprijină statul producătorii de energie regenerabilă

Executivul susține producţia de energie din surse regenerabile prin sistemul certificatelor verzi. Astfel, fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea. La rândul lor, producătorii vând certificatele verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.  

Cele mai citite

VIDEO REZUMAT. Petrolul Ploiești rămâne în Superliga. ”Lupii galbeni” au învins Oțelul lui Dorinel Munteanu

Într-o partidă din etapa a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal din România, Petrolul Ploiești a reușit să învingă echipa Oțelul Galați...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Căpitanul din filmul Titanic, Bernard Hill, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani

Vestea tristă a trecerii în neființă a actorului britanic Bernard Hill a îndoliat comunitatea artistică și fanii din întreaga lume. Bernard Hill, cunoscut pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă