28.8 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialAjutoare pentru saracii care cumpara centrale termice

Ajutoare pentru saracii care cumpara centrale termice

Saracii isi pot instala centrale termice cu ajutorul statului, care suporta 30-35% din costuri. Guvernul a aprobat Normele Metodologice de aplicare a OUG nr. 91/2005 privind instituirea programului de acordare a unor ajutoare banesti populatiei cu venituri reduse care utilizeaza gazele naturale pentru incalzirea locuintei. Sprijinul financiar se adreseaza persoanelor singure si familiilor cu venituri nete lunare pe membru de pana la nivelul salariului minim brut pe tara care utilizeaza pentru incalzirea locuintei gaze naturale si detin sobe de teracota. Ajutorul banesc acopera un procent cuprins intre 30-35% din costurile totale ale achizitionarii, montarii si punerii in functiune a unei centrale termice sau a unui arzator automatizat.
Primul pas pentru accesarea ajutorului financiar este completarea formularului de cerere si a formularului declaratiei pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile nete ale membrilor acesteia. Directiile de munca, solidaritate sociala si familie judetene, respectiv a municipiului Bucuresti pun la dispozitia solicitantilor, gratuit, formularele tipizate de cerere si declaratie pe propria raspundere, precum si lista firmelor autorizate pentru instalarea centralelor/arzatoarelor. La stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie si, dupa caz, al persoanei singure, se iau in calcul toate veniturile realizate de membrii acesteia in luna anterioara depunerii cererii. Pe baza datelor inscrise in cererea si declaratia pe propria raspundere de catre solicitantul ajutorului banesc si al rezultatului anchetei sociale efectuate la domiciliul acestuia, directorul executiv al directiei teritoriale aproba sau, dupa caz, respinge prin decizie dreptul de ajutor. Decizia de aprobare a dreptului la ajutorul banesc se transmite cu confirmare de primire titularului, insotita de bonul valoric sau, dupa caz, de bonurile valorice corespunzatoare tipului de echipament de incalzire, in termen de 15 zile de la data depunerii cererii.
Titularii ajutoarelor banesti achita la firmele autorizate contravaloarea facturii privind achizitionarea, instalarea si punerea in functiune a centralei termice individuale sau, dupa caz, achizitionarea si montarea arzatoarelor automate, prin bonuri valorice si diferenta de numerar.
Pentru trimestrul IV/2005, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei are un buget de 390 miliarde lei vechi pentru acest program.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă