14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialAhmadinejad, acuzat de frauda

Ahmadinejad, acuzat de frauda

» Anuntarea la doar doua ore de la inchiderea urnelor a victoriei zdrobitoare a lui Mahmoud Ahmadinejad in alegerile prezidentiale din Iran a declansat cele mai ample proteste de strada din aceasta tara dupa miscarea studenteasca din iulie 1999.

Mii de protestatari denuntand o "lovitura de stat" si cerand "moartea dictatorului" au invadat strazile Teheranului in noaptea de vineri spre sambata, dupa ce agentia oficiala IRNA a anuntat realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad ca presedinte, cu 62,6% din voturi, fata de 34% cat ar fi obtinut, conform datelor oficiale, principalul sau rival, reformistul Hussein Moussavi. Anuntul a fost facut la doar doua ore dupa inchiderea urnelor, in conditiile in care Moussavi declarase, pe baza sondajelor de la iesirea de la urne, ca se asteapta la victorie, analistii estimand ca foarte probabil un al doilea tur de scrutin.

Pe site-ul sau de campanie, Hussein Moussavi a denuntat "minciunile, ipocrizia si frauda". El a incercat sa faca apel si la ghidul spiritual iranian Ali Khamenei, dar, in drum spre acesta, a fost retinut de autoritati si plasat in arest la domiciliu, a declarat liderul sau de campanie pentru "LA Times", citat de "Jerusalem Post". Peste 100 de reformisti au fost arestati, intre acestia aflandu-se si Mohammad Reza Khatami, fratele fostului presedinte Mohammad Khatami. Mostapha Tadjadeh, fost viceministru de Interne, si Mohsen Aminzadeh, fost viceministru de Externe, aflati, de asemenea, intre reformistii arestati, au fost acuzati de agentia IRNA ca ar fi "liderii tulburarilor din capitala", pe care le-au coordonat "dintr-o casa aflata in nordul Teheranului". Potrivit presei straine, ciocnirile cu politia si militia islamica s-au soldat cu cel putin un mort, unele surse relatand despre trei morti in randul manifestantilor.

Ghidul spiritual iranian, Ali Khamenei, care l-a sustinut de altfel pe Ahmadinejad in campania electorala, a spulberat orice sperante ale reformistilor, transmitand un mesaj televizat in care a calificat rezultatul alegerilor drept o "decizie divina" si a facut apel la iranieni sa se uneasca in jurul presedintelui. In discursul de dupa anuntarea victoriei sale, Ahmadinejad a acuzat presa straina de manipulare in dauna poporului iranian, caruia i-a promis "un viitor stralucitor si glorios". Autoritatile au inchis Universitatea din Teheran si au blocat pentru cateva ore retelele de telefonie mobila, ca si accesul la Facebook si alte site-uri. Ieri inca nu se puteau transmite SMS-uri. Corespondentii straini de presa au fost anuntati ieri ca ar fi mai bine sa paraseasca Iranul, iar biroul din Teheran al retelei de televiziune Al-Arabiya a fost inchis.

Manifestatii violente au avut loc si in alte orase din Iran, un calm relativ fiind restabilit abia duminica dimineata, in jurul orei 2.00 a.m. (ora locala). Dupa cateva ore de acalmie, protestele au reizbucnit ieri.

» Preocupare
Presedintia ceha a Uniunii Europene s-a declarat "preocupata" de "presupusele nereguli" semnalate in alegeri si de violente. Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, a facut o declaratie prudenta, exprimandu-si speranta ca rezultatul alegerilor prezidentiale din Iran reflecta "adevarata vointa si dorinta poporului". Ministrul de Externe britanic, David Miliband, a estimat ca "nelinistile (…) cu privire la numararea voturilor" sunt "de resortul autoritatilor iraniene". seful Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei de Stat a Rusiei, Konstantin Kosacev, a declarat ca spera ca presedintele Ahmadinejad "va da dovada de mai multa intelegere si intelepciune fata de comunitatea internationala", delimitandu-se de "politica unilaterala bazata pe forta militara si dezvoltarea unui program nuclear".

Miscarea palestiniana Hamas si miscarea siita libaneza Hezbollah au salutat succesul lui Ahmadinejad, la fel si presedintele Venezuelei, Hugo Chavez. Ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, a cerut comunitatii internationale sa actioneze "fara concesii" impotriva programului nuclear al Iranului si impotriva ajutorului pe care aceasta tara il acorda organizatiilor teroriste, adjunctul sau, Danny Ayalon, vorbind chiar despre "terorismul iranian".

Cele mai citite

Staycation: 5 idei pentru o minivacanță în propriul oraș

Staycation este un concept nou din industria turistică, dar care capătă din ce în ce mai multă popularitate. Rezultatul a două cuvinte din limba...

Marcel Ciolacu: Am început aplicarea legii privind interzicerea păcănelelor

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, în şedinţa Executivului, că Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile cu mai puţin...

Incendiul din sectorul 1: Dan Podaru spune că primarul avea datoria de a fi la fața locului. Ce a transmis Clotilde Armand

Primarul Clotilde Armand avea datoria de a fi pe teren, la incendiul de noaptea trecută din sectorul 1, susține Dan Podaru, candidatul PER pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă