10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialAgenda argentiniană pentru Malvine

Agenda argentiniană pentru Malvine

Guvernul de la Buenos Aires a continuat, în ultimul an, negocierile diplomatice cu Marea Britanie în chestiunea Insulelor Malvine, a arătat ministrul de Externe Hector Timerman, într-un mesaj dedicat zilei în care a izbucnit conflictul.

În mesajul său, intitulat “O luptă paşnică”, şeful diplomaţiei de la Buenos Aires susţine că toate ţările africane au adoptat Declaraţia Malabo, prin care se recunoaşte dreptul Argentinei asupra Insulelor Malvine, Sandwich de Sud şi Georgiei de Sud.

”Argentina şi-a petrecut ultimul an desfăşurând o activitate intensă pentru afirmarea drepturilor suverane şi apărarea resursele naturale, jefuite de puterea colonială. Pentru întâia oară, toate ţările africane au adoptat Declaraţia Malabo, care recunoaşte dreptul legitim al Argentinei asupra Insulelor Malvine (Falkland), Georgiei de Sud şi Insulelor Sandwich de Sud şi zonelor maritime care le corespund, reafirmând poziţia Americii Latine şi a ţărilor din Caraibe. Toate ţările africane şi americane cu deschidere la Atlanticul de Sud au condamnat, la Summitul de la Montevideo, expresiile militare ale puterii de ocupaţie şi numărul semnificativ de arme din Atlanticul de Sud, inclusiv submarine nucleare”, a spus ministrul de Externe argentinian.

Hector Timerman a mai arătat că organizaţiile internaţionale care reprezintă America Latină şi Caraibe au sprijinit Argentina în demersul său diplomatic, la Naţiunile Unite: ”În martie 2013, ţara noastră a mers la sediul Naţiunilor Unite din New York, pentru a cere secretarului general, Ban-Ki-moon, să acţioneze conform obligaţiilor trasate de Adunarea Generală. Printr-un gest fără precedent, ministerele de Externe din Cuba şi Uruguay şi Ministerul Afacerilor Externe din Peru, precum şi ţările care se află la cârma preşedinţiilor pro tempore din CELAC, MERCOSUR şi UNASUR au fost prezente pentru a susţine poziţia Argentinei. Autorităţile ONU au rămas surprinse, la rândul lor, la această manifestare atât de fermă, afişată de cele trei organizaţii care reprezintă ţările din America Latină şi Caraibe”.

Potrivit oficialului de la Buenos Aires, Executivul argentinian a demarat o campanie de informare globală privind istoricul insulelor Malvine şi, mai mult, au fost înfiinţate grupuri de sprijin pe tot mapamondul, care să ajute Argentina în eforturile de recuperare a acestor insule.

”Broşurile cu informaţii privind istoricul Insulelor Malvine şi conţinând perspectiva ONU asupra chestiunii au fost tipărite în limbile germană, greacă, japoneză, română, maghiară, bulgară, macedoneană, turcă şi sârbă. S-au făcut progrese şi în traducerea unor materiale despre Insulele Malvine în arabă şi ebraică. A fost relansat documentarul «Malvinele: O istorie a uzurpării», cu subtitrări în engleză, franceză, portugheză şi arabă. Un aspect-cheie al eforturilor noastre pacifiste îl reprezintă cele 90 de grupuri de sprijin, în ţări din cele cinci continente, care colaborează pentru a găsi o soluţie definitivă la acest conflict colonial”, a mai susţinut Timerman în mesajul său. Cele 90 de grupuri au organizat numeroase întâlniri, în cadrul cărora au stabilit o strategie pentru negocierile Argentinei cu Marea Britanie.

”Din 5 până în 7 februarie, a avut loc prima întâlnire a Grupurilor Europene Pro-Dialog privind chestiunea Insulelor Malvine, la care au participat membri ai ramurilor executive şi legislative din Argentina. Din 17 până în 19 iunie 2013, Grupurile de Solidaritate din America de Nord s-au întâlnit pentru prima dată în Mexico City. În 12 şi 13 septembrie 2013, Grupurile din America Centrală şi Caraibe au avut prima întâlnire la Havana”, a arătat ministrul de Externe.

Hector Timerman a mai scris, în mesajul său dedicat chestiunii insulelor Malvine, despre acţiunile parlamentarilor argentinieni:

”În domeniul diplomaţiei parlamentare, Adunarea Parlamentară Euro-Latino-Americană (EUROLAT) şi de Adunarea Grupului Latino-American al Uniunii Interparlamentare (IPU) au obţinut declaraţii în favoarea reluării negocierilor cu Marea Britanie. De asemenea, au fost organizate acţiuni de conştientizare, cu ocazia celei de-a 129-a reuniuni a IPU şi a 10-a reuniune a Parlamentului Parlatino, Andin şi Adunării ParlAmericas. În cele din urmă, preşedinţii Comitetului Afacerilor Externe din cadrul Parlamentului argentinian au efectuat o vizită fructuoasă la omologii irlandezi, în cadrul căreia au discutat chestiunea Malvinelor. Totodată, s-au stabilit contacte cu legislatori din alte ţări şi organizaţii din Statele Unite, Panama, Uniunea Europeană şi Vietnam, în vederea discutării acestei probleme. Între 4 şi 6 februarie, Partidul Grupului Parlamentar Argentinian din Marea Britanie a avut o reuniune în cadrul căreia s-a stabilit reluarea negocierilor cu britanicii în chestiunea suveranităţii”, conform ministrului de Externe.

Oficialul argentian a mai amintit şi de întâlnirea grupurilor parlamentare de prietenie dintre cele două state, în cadrul căreia s-a discutat diferendul. Totodată, Hector Timerman s-a referit şi la vizita delegaţiei britanice în Argentina, din luna noiembrie, unde politicienii au reluat discuţiile privind Insulele Malvine.

Insulele Malvine (Falkland) au devenit colonie britanică în 1833, după ce au fost sub ocupaţia englezilor, francezilor şi argentinienilor. Războiul Malvinelor a avut loc în 1982, când armata argentiniană a intrat pe insulă. După două luni de conflict cu britanicii, argentinienii s-au retras. În prezent, arhipelagul aparţine Marii Britanii şi este independent din punct de vedere economic.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă