12.8 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialAfaceri cu carburanţi, scăpate de sub control

Afaceri cu carburanţi, scăpate de sub control

Autorităţile din Delta Dunării au scăpat de sub control nu numai turismul la negru şi afacerile cu peşte, ci şi pe cele cu produse petroliere. În ianuarie, Comisariatul ARBDD al Gărzii de Mediu a descoperit un transport neautorizat de mii de litri de benzină. Conform actului de control nr. 3/2011, două şalupe înmatriculate de firma San Stel Mar SRL Sulina pentru agrement transportau de la Tulcea la Sulina recipienţi din plastic, plini cu benzină. Carburantul aparţinea firmei Victoria Oil din Sulina, ce are acelaşi patron ca şi San Stel Mar SRL.

Comisarii au constatat că firma nu avea autorizaţie de mediu pentru astfel de transporturi, deosebit de periculoase pe teritoriul unei rezervaţii naturale, şi că erau utilizate recipiente neautorizate, din plastic, de 1 mc fiecare.

În cazul unui incident naval, operaţiunea s-ar fi soldat cu mari prejudicii aduse biodiversităţii din Deltă. Constatările sunt foarte grave, dar măsurile au fost formale.

Administratorul firmei din Sulina a fost amendat cu 4.200 lei, deşi Legea mediului prevede în astfel de cazuri amenzi de la 40.000 la 100.000 lei. Costel Ifrim, prim-comisar al Gărzii de Mediu, spune că „s-a aplicat doar această amendă pentru că administratorul firmei s-a angajat să înceteze activitatea de transport carburanţi până la obţinerea autorizaţiei”.

Un recent control al DGFP Tulcea la Victoria Oil Sulina a scos la iveală faptul că administratorul firmei nu a ţinut cont de interdicţia Gărzii de Mediu şi după câteva zile firma reluase transporturile de benzină şi motorină cu şalupe turistice, în recipienţi din plastic. Fapt confirmat de facturi şi avizele de însoţire a mărfii, în care sunt specificate şalupele turistice cu care s-a făcut transportul. Fiscul a luat la puricat actele firmei, pentru că are suspiciuni în privinţa tranzacţiilor cu carburanţi.

ARBDD acuză Garda de Mediu

„Garda de Mediu trebuia să dispună confiscarea combustibilului care se transporta cu nave neautorizate şi să solicite ARBDD suspendarea autorizaţiilor de mediu la cele două firme din Sulina, pentru că au încălcat grav legislaţia de mediu. Recent, ARBDD s-a autosesizat în acest caz, deşi nu am fost sesizaţi de Garda de Mediu. Vom suspenda autorizaţiile de mediu ale firmelor Victoria Oil şi San Stel Mar. Nu putem tolera astfel de încălcări ale legii”, spune Cornelia Benea, director executiv al ARBDD.

Autoritatea Navală nu vede ilegalităţile!

Conducerea ARBDD va sesiza şi Autoritatea Navală să intervină în acest caz. În ultimele săptămâni, Petre Chirobocea, şef serviciu siguranţă navală la Autoritatea Navală din Constanţa (ANC), a efectuat un control cu privire la siguranţa transporturilor de carburanţi în porturile Tulcea şi Sulina. Chirobocea şi subalternii nu au văzut însă şi transporturile neautorizate efectuate de cele două firme din Sulina, deşi documentele atestă că s-au efectuat transporturi şi în zilele în care ANC făcea controale la Tulcea şi Sulina. Dan Ichim, căpitanul-şef al Căpităniei Zonale Tulcea, spune că a dispus un nou control la firma Victoria Oil şi că va întări monitorizarea navelor celor două firme din Sulina. „Dacă eram sesizaţi de Garda de Mediu când au depistat transport ilegal, puteam interveni”. Localnicii din Sulina spun că nu ar fi întâmplătoare lipsa de reacţie a autorităţilor, pentru că între administratorii firmelor respective şi funcţionarii instituţiilor statului, care ar trebui să impună respectarea legii, ar exista complicităţi.

Aşa s-ar explica blândeţea sancţiunilor aplicate de comisarii de mediu şi lipsa de reacţie a ANC. Cei din Sulina vorbesc şi de interceptarea de către poliţişti a unor transporturi de peşte fără acte legale care ar fi fost muşamalizate de anchetatori, nefiind întocmite dosare penale pentru braconaj piscicol.

Cele mai citite

Gazprom, pe pierdere, după 25 de ani

Guvernul de la Moscova a dat instrucţiuni Gazprom să nu plătească dividende pentru 2023, conform unui decret publicat pe site-ul companiei de stat, care...

Defecțiune la metrou, ce afectează intervalul de timp la care sosesc trenurile

Circulaţia trenurilor de metrou pe Magistrala 2 Berceni - Tudor Arghezi se desfăşoară momentan la un interval de 6 minute, din cauza unor defecţiuni...

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...
Ultima oră
Pe aceeași temă