12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecial„Afacerea Ashe“ explodează la ONU

„Afacerea Ashe“ explodează la ONU

John Ashe, fost ambasador al Antigua şi Barbados la ONU, care a fost preşedinte al Adunării Generale în 2013-2014, este acuzat de justiţia americană că a luat mită de peste 1,3 milioane dolari de la oameni de afaceri chinezi.

John Ashe, fost preşedinte al Adunării Generale a ONU, a fost arestat de autorităţile americane, care îl acuză că a acceptat mită de peste 1,3 milioane dolari în schimbul ajutorului său la realizarea de proiecte imobiliare. Autorităţile federale americane au descoperit un sistem de care au beneficiat mai mulţi oameni de afaceri de origine chineză.

Aceştia contau pe John Ashe pentru a le facilita concretizarea unui proiect de centru de conferinţe în Macao, sponsorizat de ONU, cu un buget de „mai multe miliarde dolari” ca şi unor proiecte imobiliare în Antigua-Barbados. Ashe a supus secretarului general al ONU un document care prezenta o pretinsă necesitate de creare a unui contru de conferinţe în Macao, proiect care nu s-a finalizat nicio-dată. De asemenea, potrivit documentului, John Ashe a retrimis o parte a sumelor primului ministru de atunci din Antigua-Barbados, Baldwin Spencer, pentru a contribui la proiectele imobiliare în arhipelag, situat la mai puţin de 100 km nord de Guadalupe.

În centrul dispozitivului, John Ashe, 61 ani, ambasador al Antigua-Barbados la ONU care a fost înlocuit în noiembrie 2014, după ce a ocupat această funcţie un deceniu. El este acuzat că între 2011 şi 2014 a acceptat peste 1,3 milioane dolari din partea unui grup de cinci persoane, potrivit unei plângeri publicată de procurorul federal din Manhattan, Preet Bharara. În plan penal el  nu este urmărit pentru corupţie ci pentru fraudă fiscală, autorităţile estimând că şi-a micşorat veniturile în declaraţiile sale. Bharara a subliniat că „John Ashe s-a vândut, el şi organizaţia pe care o reprezenta” şi a denunţat un proiect care viza să facă din ONU „o platformă de profit”.

În afacerea Ashe, o parte a fondurilor a tranzitat printr-o falsă organizaţie neguvernamentală, unde Francis Lorenzo, adjunctul reprezentantului Republicii Dominicane pe lângă ONU, era preşedinte onorific. Documentele autorităţilor americane arată că Lorenzo primea 20.000 de dolari ca salariu lunar de la acest pseudo ONG. În afara lui Lorenzo, cele patru persoane acuzate de corupţie activă sunt doi oameni de afaceri, unul chinez, altul de origine chineză, ca şi preşedinta ONG-ului şi directoarea sa financiară.

Ng, milioane, politică şi mafie

Principalul acuzat şi creierul sistemului de corupţie este sexagenarul din Macao, Ng Lap Seng, care a făcut avere în domeniul imobiliar şi are relaţii politice şi mafiote în China. La 24 septembrie, justiţia americană anunţa arestarea şi plasarea sa în detenţie, fiind acuzat că în doi ani a introdus fraudulos în SUA peste 4,5 milioane dolari cash proveniţi din China.

Ng este membru a mai multor comitete guvernamentale în China şi face parte din Conferinţa consultativă politică a poporului chinez, un organ consultativ pe lângă executivul de la Beijing. Numele lui a apărut la suprafaţă în anchetele americane asupra modului în care bani din străinătate ar fi putut fi canalizaţi în Comitetul naţional Democrat înaintea alegerilor din 1996, când lucrau pentru realegerea preşedintelui Bill Clinton.

Procurorii americani arată că sistemul mitei a fost organizat de Sheri Yan, şef al conducerii unei organizaţii cu sediul la New York, şi de Heidi Park, directorul financiar, ambii arestaţi. Plângerea depusă la procurori relevă că Ashe solicita sume de bani sub diverse forme, inclusiv plăţi pentru a-şi acoperi vacanţele în familie la New Orleans şi pentru construirea unui teren de baschet de 30.000 dolari la casa sa din Dobbs Ferry, New York.

Între 2012 şi 2014, peste 3 milioane dolari de la guverne străine şi de la diverse persoane au fost depuse în conturile bancare controlate de Ashe, care a trecut banii pe ipoteca sa, pe maşini BMW şi ceasuri Rolex. Infracţiunile fiscale ale lui Ashe nu sunt acoperite de imunitatea sa diplomatică. Judecătorul federal a fixat o cauţiune de 1 milion de dolari pentru Ash, cu condiţia să fie plasat la reşedinţă supravegheată.

ONU, în atenţia investigatorilor

În cadrul unei conferinţe de presă, Bharara a declarat că anchetatorii nu şi-au finalizat investigaţiile şi caută în continua-re să determine dacă „corupţia era o practică uzuală la ONU”.  Stephane Jujarric, purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite, a precizat că nu era la curent cu această afacere şi nu a fost contactat de biroul procurorului, iar Ban Ki-moon, secretarul general al organizaţiei mondiale s-a declarat „şocat şi profund tulburat”. Patru din cele şase persoane puse în cauză au fost arestate marţi şi aduse în faţa unui judecător federal, a precizat Bharara adăugând că ceilalţi doi erau deja în detenţie. 

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă