-0.2 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecialAerul conditionat din masini ne protejeaza mai bine de microbi

Aerul conditionat din masini ne protejeaza mai bine de microbi

Oamenii de stiinta germani au efectuat recent un studiu care demonstreaza ca aerul conditionat cu circuit deschis de la automobile reduce cu aproape 80% existenta microbilor, bacteriilor si a sporilor fungici din aerul exterior, dovedindu-se extrem de util pentru persoanele care au probleme respiratori sau sufera de diverse alergii.

Studiul a fost prezentat luni la Helsinki, in cadrul Congresului European de Microbiologie Clinica si Boli Infectioase, care reuneste timp de patru zile peste 8.000 de experti in virusologie si microbiologie. Cercetarile au fost efectuate de o echipa de specialisti de la Hannover Medical School, care a monitorizat calitatea aerului in trei tipuri de masini pentru o perioada cuprinsa intre 5 si 10 ani.

Astfel, s-a constatat ca, pe toata perioada de monitorizare, calitatea microbiologica a aerului analizat a cunoscut o "imbunatatire fantastica", estimata cu un procentaj de aproximativ 80,5-88,7%t, pe toata perioada in care in automobil a fost pornit aerul conditionat. Specialistii au tinut sa sublinieze faptul ca analiza a fost efectuata in conditii stricte, cu o inlocuire periodica a filtrelor de polen. In acest sens, ei au recomandat conducatorilor auto sa faca o inspectie a sistemului de aer conditionat ori de cate ori detecteaza un miros suspect.

Cele trei tipuri de automobile incluse in studiu sunt: Un Volkswagen Passat din 1998, cu 110.000 de kilometri la bord, un Volswagen Polo FSI Sedan, fabricat in 2003, cu 10.000 de kilometri la bord si un SEAT Alhambra van, cu 170.000 de kilometri la bord.

 

Sa mentionam ca Uniunea Europeana a inchis luna trecuta si ultima portita lasata producatorilor de autovehicule in ceea ce priveste folosirea unor chimicale daunatoare mediului inconjurator utilizate la sistemele de aer conditionat.

Decizia se inscrie in modificarile pe care forul comunitar intentioneaza sa le implementeze pana in 2011 in privinta interzicerii chimicalelor pe baza de fluor existente in sistemele de aer conditionat, asa cum este substanta standard R134a, care are un puternic efect de sera. Aceste reglementari vor fi aplicate tuturor modelelor de masini din 2011, cat si celor din 2017. Astfel, producatorii de autovehicule vor fi obligati ca, de la 1 ianuarie 2011, sa respecte noile reguli pentru sistemele de aer conditionat, chiar daca acestea au fost odata aprobate.

Specialistii din domeniu au avertizat ca, din cauza schimbarilor climaterice, se va face simtita o reducere drastica a vanzarilor de autoturisme fara aer conditionat. Vara, se recomanda ca inaintea de pornirea sistemului de climatizare, sa fie coboarate geamurile pentru a fi "eliberat" aerul inchis din interior.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

CM Handbal feminin: România a pierdut cu Germania 22-24, dar păstrează șanse matematice la calificare după ce Japonia a învins Danemarca cu 27-26

România a fost învinsă de Germania cu scorul de 24-22 (9-12), joi seara, la Herning (Danemarca), în Grupa a III-a principală a Campionatului...

Confruntări cu poliția la un marş al israelienilor de extremă dreaptă din Ierusalim

Confruntări cu poliţia au avut loc la începutul unui marş al israelienilor de extremă dreaptă joi seară la Ierusalim, potrivit martorilor, informează agenţia DPA,...
Ultima oră
Pe aceeași temă