3.4 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialAeroportul Timisoara, listat la bursa

Aeroportul Timisoara, listat la bursa

– Unitatea va fi dotata cu un echipament de securitate ultraperformant in valoare de 4,3 milioane lei.

Un numar de cinci la suta din actiunile pe care statul le detine la Aeroportul International Traian Vuia din Timisoara vor fi listate la bursa, a anuntat directorul adjunct al institutiei, Leontin de Mayo. Pe de alta parte, in paralel cu listarea pe piata bursiera, unitatea urmeaza sa-si ridice nivelul de securitate. In acest sens aeroportul va achizitiona o serie de echipamente speciale, de ultima generatie, conforme cu normele europene. "Investitia se ridica la 4,3 milioane de lei si consta in achizitionarea de aparate de control cu raze X, porti si detectoare mobile de metal, precum si servicii de mentenanta aferente echipamentelor", a mai precizat directorul adjunct.

In perioada urmatoare se va organiza o licitatie pentru aceste achizitii. Contractul se va derula pe o perioada de trei ani, iar firma castigatoare va trebui sa livreze, sa instaleze si sa puna in functiune echipamentele sofisticate. Furnizorul urmeaza sa fie ales si in functie de potentialul financiar, criteriu de care prea putin se tine seama la achizitiile publice. Mai exact, se vor putea inscrie la licitatie doar firmele care fac dovada ca au avut in ultimii trei ani o cifra de afaceri medie de 10,9 milioane lei si ca au incheiat cel putin un contract in domeniul aeroportuar cu aceeasi valoare.

Aeroportul timisorean se afla in prezent intr-o etapa de expansiune, dovada proiectele de modernizare pe termen mediu si lung initiate de conducerea unitatii.
Cel important proiect de dezvoltare, care se va derula pana in 2013, se ridica la peste 47 de milioane de euro si are in vedere construirea unui terminal intermodal care sa reuneasca o autogara, terminalul de aviatie si un terminal de cale ferata. Proiectul a fost finalizat in cursul anului trecut, la fel si studiul de fezabilitate. Banii necesari acestei investitii de anvergura vor veni, pe de o parte, de la minister, iar pe de alta de la investitori, pe sistemul parteneriatului public privat, au mai explicat oficialii aeroportului. Executarea lucrarilor este prevazuta sa dureze doi ani.

PROCES
Aeroportul International Traian Vuia a castigat procesul cu Primaria din comuna Giarmata, dupa ce acesta din urma a reusit "performanta" de a-si intabula pista de decolare/aterizare. Litigiul mai putin obisnuit a pus la un moment dat in pericol toate proiectele incepute pentru modernizarea acestui important nod extern de trasport din zona de vest.

Cele mai citite

Câteva sute de câini pentru comerțul cu carne din China au fost salvați de o asociație caritabilă

Peste 400 de câini care urmau să fie sacrificați pentru comerțul cu carne din China au fost salvați de o organizație caritabilă britanică în...

Macron este „ extrem de fericit” de eliberarea a trei minori franco-israelieni

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat luni seara că este "extrem de fericit" de eliberarea a trei minori franco-israelieni deţinuţi de Hamas, adăugând că...

Topul municipiilor care dau cei mai mulți bani pe luminițele de Crăciun

Tot mai multe orașe au început pregătirile pentru sărbători. În ciuda restricțiilor cu cheltuielile impuse de Guvern, unii primari nu fac rabat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă