16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialAeroportul Timisoara, listat la bursa

Aeroportul Timisoara, listat la bursa

– Unitatea va fi dotata cu un echipament de securitate ultraperformant in valoare de 4,3 milioane lei.

Un numar de cinci la suta din actiunile pe care statul le detine la Aeroportul International Traian Vuia din Timisoara vor fi listate la bursa, a anuntat directorul adjunct al institutiei, Leontin de Mayo. Pe de alta parte, in paralel cu listarea pe piata bursiera, unitatea urmeaza sa-si ridice nivelul de securitate. In acest sens aeroportul va achizitiona o serie de echipamente speciale, de ultima generatie, conforme cu normele europene. "Investitia se ridica la 4,3 milioane de lei si consta in achizitionarea de aparate de control cu raze X, porti si detectoare mobile de metal, precum si servicii de mentenanta aferente echipamentelor", a mai precizat directorul adjunct.

In perioada urmatoare se va organiza o licitatie pentru aceste achizitii. Contractul se va derula pe o perioada de trei ani, iar firma castigatoare va trebui sa livreze, sa instaleze si sa puna in functiune echipamentele sofisticate. Furnizorul urmeaza sa fie ales si in functie de potentialul financiar, criteriu de care prea putin se tine seama la achizitiile publice. Mai exact, se vor putea inscrie la licitatie doar firmele care fac dovada ca au avut in ultimii trei ani o cifra de afaceri medie de 10,9 milioane lei si ca au incheiat cel putin un contract in domeniul aeroportuar cu aceeasi valoare.

Aeroportul timisorean se afla in prezent intr-o etapa de expansiune, dovada proiectele de modernizare pe termen mediu si lung initiate de conducerea unitatii.
Cel important proiect de dezvoltare, care se va derula pana in 2013, se ridica la peste 47 de milioane de euro si are in vedere construirea unui terminal intermodal care sa reuneasca o autogara, terminalul de aviatie si un terminal de cale ferata. Proiectul a fost finalizat in cursul anului trecut, la fel si studiul de fezabilitate. Banii necesari acestei investitii de anvergura vor veni, pe de o parte, de la minister, iar pe de alta de la investitori, pe sistemul parteneriatului public privat, au mai explicat oficialii aeroportului. Executarea lucrarilor este prevazuta sa dureze doi ani.

PROCES
Aeroportul International Traian Vuia a castigat procesul cu Primaria din comuna Giarmata, dupa ce acesta din urma a reusit "performanta" de a-si intabula pista de decolare/aterizare. Litigiul mai putin obisnuit a pus la un moment dat in pericol toate proiectele incepute pentru modernizarea acestui important nod extern de trasport din zona de vest.

Cele mai citite

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...
Ultima oră
Pe aceeași temă