27.1 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialAdunarea Parlamentară a NATO: Provocarea dinspre Rusia este reală şi serioasă

Adunarea Parlamentară a NATO: Provocarea dinspre Rusia este reală şi serioasă

Țările membre ale Alianței Nord-Atlantice trebuie să fie pregătite să răspundă la „amenințarea potențială” a Rusiei împotriva unuia dintre ei, a atras atenția, luni, Adunarea Parlamentară a NATO, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Președintele Adunării, americanul Michael Turner, a precizat că „provocarea dinspre Rusia este reală şi serioasă”. Declarația a fost făcută în cadrul reuniunii a aproape 250 de parlamentari din 28 de ţări membre ale Alianţei, care a avut loc la Tirana.

Mai mult, Adunarea Parlamentară a NATO deplânge „folosirea forţei de către Rusia împotriva vecinilor săi şi tentativele de intimidare a aliaţilor”. În aceste circumstanţe, NATO „nu are altă opţiune decât să considere eventualitatea unei acţiuni agresive a Rusiei împotriva unui membru al Alianţei ca o ameninţare potenţială şi să adopte răspunsuri adecvate şi proporţionale”, a subliniat declaraţia. 

Documentul îi îndeamnă pe aliaţi „„să ofere garanţii” ţărilor membre, în special celor situate pe flancul răsăritean al zonei NATO, care consideră că securitatea lor este ameninţată. 

Citește și: Traian Băsescu îl critică pe Klaus Iohannis, în contextul amenințărilor făcute de Rusia: Ar fi fost necesară o reacţie imediată, de la preşedinte la preşedinte

NATO a întrerupt sub toate aspectele practice cooperarea cu Moscova în urma anexării Peninsulei Crimeea la Rusia şi din cauza sprijinului acordat de Kremlin separatiştilor din estul Ucrainei. Alianţa a anunţat însă că va avea discuţii cu Rusia înainte de summitul NATO prevăzut să se desfăşoare pe 8 şi 9 iulie la Varşovia. 

În aprilie, Consiliul NATO-Rusia a ţinut prima sa reuniune din iunie 2014, însă discuţiile s-au soldat cu „grave dezacorduri” referitoare la Ucraina şi alte subiecte, cu toate că secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a dat asigurări la acea dată că schimburile de idei au fost „rodnice”. 

NATO a efectuat o întărire militară pe flancul său estic pentru a creşte rapiditatea desfăşurării forţelor sale în cazul repetării unei crize ca aceea din Ucraina. Cu prilejul summitului de la Varşovia, şefii de stat şi de guvern din Alianţa Nord-Atlantică urmează să parafeze această întărire militară. 

Citește și:  Putin amenință: România și Polonia se află în raza de acţiune a rachetelor ruse. Cum răspunde Ministerul de Externe român

Rusia a avertizat că această sporire a prezenţei trupelor cu echipamentul lor de luptă în Europa de Est reprezintă o ameninţare pentru securitatea sa. 

Luni, cu prilejul unei vizite la Varşovia, Jens Stoltenberg a declarat că NATO trimite „un semnal clar oricărui adversar potenţial că un atac asupra Poloniei va fi considerat un atac asupra întregii Alianţe”. 

Rusia a denunţat desfăşurarea în România şi Polonia a unor elemente ale scutului antibalistic american pe care îl consideră ca o ameninţare pentru securitatea sa. NATO a dat asigurări că sistemul în cauză va avea un rol pur defensiv, urmând să servească pentru a intercepta rachete balistice lansate din Orientul Mijlociu.

Citește și: Polonia îi dă replica Rusiei, în legătură cu scutul antirachetă

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă