37.8 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialAdoptă un sat românesc!

Adoptă un sat românesc!

Proiectul „Antreprenoreşti – Adoptă un sat” încearcă să stopeze exodul populaţiei din mediul rural şi să valorifice satul românesc, a declarat, joi, preşedintele Fundaţiei Romanian Busi­ness Leaders, Mihai Marcu.

„Încercăm să apropiem cele două Românii, cea integrată în Uniunea Europeană, de dinăuntru cercului Carpatic, cu cea de dincolo de cercul carpatic, fără investiţii, fără viitor pentru tineri. Există statistici care arată că anual 80.000 de români părăsesc satele în care s-au născut pentru un trai mai bun în afara ţării, ceea ce înseamnă că ţara pierde 24 de comune în fiecare an. Grupul de lucru care va dezvolta acest proiect va lucra numai pe bază de voluntariat şi va încerca să apropie comunităţile rurale din mediul urban“, a spus Mihai Marcu.

Prima etapă a proiectului va debuta pe 14 iunie, la Piteşti, unde vor participa reprezentanţi din 30 de comunităţi din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Vâlcea. La sfârşitul selecţiei din 2016, patru comune din judeţele Argeş, Prahova, Buzău, Teleorman, Dâmboviţa, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Tulcea, Olt, Gorj, Constanţa, Galaţi, Vrancea, Vâlcea şi Dolj vor beneficia de planul de dezvoltare pentru perioada 2017-2020.

Conform statisticilor RBL, 73% dintre fermieri trăiesc în exploa­taţii de subzistenţă, iar 97% din totalul de 3 milioane de fermieri nu sunt eligibili în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Doar 1% din fermierii români sunt membri ai unei asociaţii faţă de 50% cât este media Uniunii Europene. Conform RBL, agricultura românească s-a restructurat lent şi nesemnificativ. Media suprafeţei exploatate agricol a crescut în 10 ani cu doar 0,35 hectare, iar segmentul de ferme medii (între 10 şi 100 hectare) are o pondere de doar 1,8% ca nu­măr din totalul suprafeţelor agricole naţionale.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă