12 C
București
marți, 4 octombrie 2022
AcasăSpecialAdmiterea la barou 2021, noi probe: „recurs” la drifturi

Admiterea la barou 2021, noi probe: „recurs” la drifturi

Candidații care au dat duminică examen pentru admiterea în Barou cer reexaminarea. Aceștia susțin că nu s-au putut concentra la examen din cauza zgomotului infernal. La Romexpo, acolo unde s-a susținut examenul, erau alte două evenimente în desfășurare: un concurs de drift-uri și repetiții pentru un concert. Selly de la trupa 5Gang şi-a cerut scuze pe Instagram.

  Peste 200 de candidaţi care susțineau examenul pentru intrarea în Baroul Bucureşti au semnat o petiţie online în care solicită reluarea examenului după ce au fost nevoiţi să dea proba scrisă din 19 septembrie 2021 la Romexpo, în zgomot de drifturi şi muzică tare.

“Având în vedere condiţiile improprii de desfăşurare a examenului din 19 septembrie 2021, în toate sălile de examen auzindu-se extrem de tare repetiţiile pentru concertul 5Gang, dar şi drifturile din cadrul European Car Festival, solicităm reexaminarea în condiţii normale, apte pentru concentrarea ce este obligatorie şi necesară pentru promovarea acestui examen dificil, costisitor si extrem de important pentru toţi cei ce îl susţin, în următoarele 30 de zile”, este apelul lansat pe petitieonline.ro de unul dintre candidaţi, Loredana Luminiţa Monac.

„Ieri, 19 septembrie 2021, s-a susţinut examenul pentru admitere în Barou, la Romexpo. Din nefericire, cei de la UNBR (Uniunea Naţională a Barourilor din România – n.r.) s-au gândit că, din moment ce taxa a fost 1400 lei, să ne acorde în banii aştia şi un concert 5Gang şi pe deasupra şi un festival de raliuri, drifturi, să fie frumos. A fost ceva de nedescris, ireal şi umilitor pentru susţinerea unui examen atât de greu, important, ce se dă doar o dată pe an”, a scris un alt tânăr în online. Candidaţii care au susţinut examenul pentru Baroul Bucureşti în condiţii improprii au protestat luni, 20 septembrie 2021, de la ora 17:00, pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, cerând reluarea examenului.

Și condițiile sanitare impuse de UNBR au creat probleme candidaților

Nu a fost singura problemă de la admitere. Alți candidați s-au plâns de faptul că au aflat în ziua examenului de condițiile de participare.

„ Un alt punct nevralgic a fost faptul că accesul s-a realizat numai cu certificatul verde, deși nu exista cadru legal la nivel național pentru acesta (mă refer la cadru legal la nivel guvernamental/parlamentar, nu la nivelul profesiei, deși avocații își organizează singuri examenele prin organele profesionale, dar fără a proceda la restrângeri ale exercițiului unor drepturi și libertăți), pe când în cazul INM accesul se va realiza prin măsurarea temperaturii și numai persoanele cu temperatură vor fi testate la fața locului cu test antigen.

Referitor la acest ultim aspect nu am știut ce să răspund când un absolvent a spus „ca să vedem cine înțelege drepturile persoanelor și cine nu.”, este mesajul postat de avocatul Silvia Uscov pe Facebook.

Unul din candidații care a susținut examenul de admitere în avocatură nu a reușit să îndeplinească condițiile sanitare de acces în sală, având un test negativ asupra lui, dar care nu era avizat de un medic. El spune că nu s-a precizat de către organizator că trebuia să solicite aceast aviz.
„ Am uitat să menționez… frustrarea cea mai mare este că noi nici nu am avut șansa de a susține acest examen, măcar pentru a prinde o oarecare experiență sau, cine știe, chiar pentru a-l promova. Zi frumoasă!”, este ceea ce a transmis respectivul candidat.

Ion Dragne spune că cei de la ROMEXPO se fac vinovați de toată situația creată

Decanul Baroului București, avocat Ion Dragne, a declarat, luni, pentru HotNews.ro, că a fost ales Romexpo pentru desfășurarea examenului pentru că este un loc în care pot fi asigurate măsurile anti-COVID pentru un număr așa de mare de oameni, fiind greu de găsit astfel de spații.

El mai spune că responsabilitatea este a Romexpo, care nu i-a informat pe organizatori:
„M-am interesat și eu – se pare că începând cu ora 13.00, într-o alta locație de acolo, niște oameni au început să faca repetiții cu drifturi. Câțiva candidati au spus că deja erau în faza de sintetizare a lucrării.
Nu exclud ca unii dintre candidați să fi resimțit puternic zgomotul în timpul examenului.

Cum de Romexpo a închiriat unei societăți fără să țină cont că acolo era un examen?

Nu ne-au informat, pentru că altfel am fi cântărit și am fi putut decala examenul”.

„Nu știu dacă ar fi motiv temeinic de reluare a examenului. Dacă vom avea cerere la uniune, o vom analiza să vedem care este ponderea celor care spun că au fost afectați”, a adăugat decanul Baroului București.

Vloggerul Selly de la trupa 5Gang şi-a cerut scuze. El spune că nu a ştiut că lânga sala unde aveau loc repetiţii se ţinea examenul de intrare în Barou: „Mi se pare complet nedrept față de cei care au dat exemenul pentru Barou, care au învăţat un an de zile pentru un examen extrem de greu.”

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 222. Germania va livra Ucrainei sisteme antiaeriene

Germania va livra Ucrainei sisteme antiaeriene, a anunțat ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, cu prilejul vizitei sale în orașul Odessa din Ucraina. Vizita la...

Lukașenko face un apel la mobilizarea școlarilor pentru recolta de cartofi

Preşedintele belarus Aleksandr Lukașenko a lansat luni un apel la mobilizarea școlarilor pentru recolta de cartofi din această fostă republică sovietică, afirmând că va...
00:01:15

Zelenski: Forțele ucrainene eliberează așezările din regiunea Herson

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică (2 octombrie) că succesul soldaților țării nu se limitează la recucerirea orașului Lyman, deoarece orașele și așezările...
Ultima oră
Pe aceeași temă