13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialAdministratorul unei firme, arestat din cauza fondurilor UE

Administratorul unei firme, arestat din cauza fondurilor UE

Administratorul unei firme, Ionel Gogoană, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de Tribunalul București, pentru că a ajutat cinci persoane să obţină ilegal documentele necesare pentru a accesa fonduri europene destinate instalării tinerilor fermieri, conform unui comunicat DNA. 

Tribunalul București a dispus, joi, arestarea preventivă a lui Ionel Gogoană, pentru cinci fapte de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. 

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada mai – iunie 2012, Ionel Gogoană, în calitate de administrator al SC Eurofond SRL și consultant al proiectelor privind fondurile europene, a luat legătura cu cinci persoane care doreau să acceseze fonduri nerambursabile prin Măsura 112 "instalarea tinerilor fermieri".

Discuţiile au fost punctuale şi s-au axat pe întocmirea documentaţiei necesare cererii de finanţare inclusiv în ceea ce priveşte îndeplinirea condiţiilor minime de eligibilitate a proiectului, printre care să fi lucrat mai mult de 50% din timpul lor de lucru în cadrul unei ferme, cu cel puţin 12 luni înaintea instalării lor pe cont propriu la conducerea unei exploataţii agricole, dar şi să facă parte dintr-o familie de fermieri 

Întrucât niciuna dintre aceste persoane nu îndeplinea condiţiile necesare, ceea ce însemna că cererile de finanţare le-ar fi fost respinse, Gogoană s-a oferit să le ajute, promiţând că se va ocupa personal de rezolvarea problemei, "prin identificarea unei persoane conducătoare a unei familii de fermier şi obţinerea informaţiilor şi declaraţiilor necesare".

Astfel, Gogoană a întreprins următoarele activități: s-a preocupat pentru identificarea persoanei care i-a asigurat suportul documentar (date personale) şi material (în privinţa ştampilei şi semnăturii) pentru falsificarea declaraţiilor respective, s-a ocupat de tehnoredactarea respectivelor declaraţii false. Totodată, la final a asigurat persoanele respective că nu se va descoperi caracterul fals al acelor înscrisuri", susţin anchetatorii.

Prejudiciul produs de Ionel Gogoană şi de celelalte persoane implicate este de 604.452 de lei, sumă cu care Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă.

Cele mai citite

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...
Ultima oră
Pe aceeași temă