12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDosarul ”Fabricilor de diplome“ de la Arad. Ministerul Educației se spală pe...

Dosarul ”Fabricilor de diplome“ de la Arad. Ministerul Educației se spală pe mâini, ARACIS păstrează tăcerea

Între Agenția care reglementează calitatea în învățământul superior și Minister există o lipsă de coordonare care a făcut posibilă apariția unor fapte de corupție.

36 de persoane sunt cercetate pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție în dosarul „Fabricilor de diplome“ de la universitățile „Vasile Goldiș“ și „Aurel Vlaicu“ din Arad. Șase persoane au fost reținute, iar alte nouă au fost puse sub control judiciar. Au fost ridicați 350.000 de euro, înscrisuri și sisteme informatice utile cauzei.

Secretarul de stat din Ministerul Educației, Gigel Paraschiv, a confirmat informațiile publicate, ieri, de RL, potrivit cărora ambele facultăți aveau calificative necorespunzătoare pentru desfășurarea activității universitare.



„Referitor la Universitatea «Vasile Goldiș» din Arad, conform raportului Consiliului Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) din  septembrie 2015, se menține calificativul <<lipsă de încredere>>…. Totodată, în raportul Consiliului ARACIS, se precizează că Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad este o instituție care nu asigură în mod corespunzător standardele și condițiile de calitate, și stabilește obligativitatea universității de a depune, la un an de la finalizarea evaluării,  un raport prin care să se dovedească îndeplinirea cerințelor de creștere a  calității,  prevăzute în planul de măsuri….”, ne-a precizat Gigel Paraschiv.

Secretarul de stat confirmă și faptul că „referitor la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, conform raportului  ARACIS din iulie 2013, se acordă calificativul <<grad de încredere limitat>>. În raportul Consiliului ARACIS, se precizează obligativitatea universității de a depune, la un an de la finalizarea evaluării,  un raport prin care să se dovedească îndeplinirea cerințelor de creștere a  calității, prevăzute în planul de măsuri. Ca urmare, în martie 2015, are loc o nouă evaluare instituțională și Consiliul ARACIS acordă calificativul <<încredere limitată>>, concluzionând că Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad este o instituție de învățământ superior care nu asigură în mod corespunzător standardele și condițiile de calitate”.



Agenția nu răspunde

ARACIS este în culpă pentru că a tolerat ca universitatea din  Arad să își mențină, timp de patru ani, calificativul „încredere limitată”.

ARACIS a fost complice la bunul mers al „fabricilor de diplome” din Arad pentru că – în pofida unor calificative mizerabile – nu a cerut lichidarea sau chiar închiderea universităților. Complicitatea Ministerul Educației constă în pasivitatea cu care a acceptat rapoartele Agenției.

Argumentul secretarului de stat – ARACIS este de instituție publică autonomă, de interes național -, nu exonerează Ministerul Educației de responsabilitate în acest scandal. O confirmă chiar Gigel Paraschiv: „Anual, prin hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Educației Naționale, se aprobă Nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare, se stabilește structura instituțiilor de învățământ superior, domeniile şi programele de studii universitare acreditate sau autorizate să funcționeze provizoriu, locaţiile geografice de desfășurare, numărul de credite de studii transferabile pentru fiecare program de studii universitare, forma de învățământ şi limba de predare, precum şi numărul maxim de studenți care pot fi școlarizați. Această hotărâre de Guvern se fundamentează pe baza rapoartelor Consiliului ARACIS sau ale unei alte agenţii de asigurare a calităţii, din ţară sau din străinătate…”.

Rl așteptă în continuare un răspuns oficial al ARACIS pe acest subiect.

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

PSD Livrează: Pensiile înainte de Paște în 2024

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a decis ca, în 2024, cu ocazia Paștelui Ortodox, pensiile pentru cei aproximativ 5 milioane de pensionari din România...

Oferta lui Marcel Ciolacu pentru Piedone a picat: „Am încheiat orice dialog. Îi urez succes!”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că a încheiat orice dialog şi orice ofertă pentru Cristian Popescu Piedone, cel care a spus în cursul...
Ultima oră
Pe aceeași temă