10.3 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialAcuzatii de prostitutie intr-o casa de orfani din Botosani

Acuzatii de prostitutie intr-o casa de orfani din Botosani

Seful Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Botosani a sesizat Politia si Parchetul pe motiv ca intr-un centru din acest judet se practica prostitutia.

Sase tinere dintr-un centru de plasament din Botosani, dintre care doua minore, sunt suspectate de practicarea prostitutiei cu implicarea directa a conducerii sefului centrului de plasament. "Prostitutia se face cu stirea sefului de centru, care nu ia masuri. Pentru o singura tanara seful de centru a recunoscut ca stie ca se prostitueaza. Mai exact, seful de centru stie exact ce face copilul si pe unde umbla la ore tarzii din noapte. Iar unul dintre sefii de centre patroneaza el insusi acest sistem de prostitutie. Nu este o acuzatie grava, este o realitate. Am dovezi, am inclusiv declaratia oamenilor din acel centru. Nu pot spune care este acest centru, la momentul oportun am sa fac publica si aceasta informatie", a declarat seful Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), Liviu Radasanu.

 

Conducerea DGASPC a inaintat sesizari in acest sens catre Parchet si Politie cu privire la tinerele din sistemul de plasament care practica prostitutia, dar si in legatura cu presupusa implicare a sefilor de centre in exploatarea sexuala a copilelor. "In sesizarea de la politie am scris ca seful de centru stie si patroneaza acest sistem de libertinaj al copiilor din centru, inclusiv al fetelor. La o prima constatare, cel putin sase tinere din acel centru, dintre care doua minore, practica prostitutia noapte de noapte", a completat Radasanu. Politistii au demarat o ancheta in acest sens.

La inceputul acestei saptamani, unul dintre directorii de centre de plasament din Botosani a demisionat din functie, cerand mutarea pe un post de executie. Maria Hutu a condus din 2004 Centrul "Prietenia". "Am inteles ca ar fi asa o discutie ca am tolerat prostitutia, dar trebuie sa fie si dovedita. Trebuie sa dovedeasca si sa fie un acord al meu undeva, scris sau verbal, cumva. In urma unei discutii avute cu cei din conducerea directiei am ramas foarte surprinsa, chiar stupefiata de anumite evenimente de care eu sunt practic straina", a spus Hutu.

Suspiciuni cu privire la practicarea prostitutiei de catre fetele din centrele de plasament botosanene si implicarea sefilor de centre in aceasta activitate au existat in acesti ultimi 20 de ani, insa nici un director nu a avut curajul sa se implice in stoparea fenomenului. Prima confirmare a venit in 2007, cand s-a descoperit ca o minora de la un centru de plasament din Dorohoi era adusa de un proxenet in Botosani si pusa sa se prostitueze in fostul sediu al Serviciului de Permise si Inmatriculari Auto. Minora a recunoscut atunci ca a practicat prostitutia si in alte sedii de institutii bugetare. Politistii au finalizat cercetarile in prima parte a lunii iulie 2009, cu propunerea de neincepere a urmaririi penale, insa procurorii au retrimis dosarul spre ancheta. La cateva zile, minora implicata in acest scandal a disparut dintr-un spital in care a fost internata recent si a fost data in urmarire nationala, nefiind gasita pana acum.

Cele mai citite

Explozie la o centrală termică de locuință. O persoană a decedat

O explozie a centralei termice a avut loc într-o locuinţă din judeţul Olt, în urma deflagraţiei mai multe elemente ale imobilului prăbuşindu-se, iar două...
00:02:02

Ostaticii Hamas eliberați își spun poveștile

Cei mai mulți dintre ostaticii Hamas eliberați își spun poveștile din captivitate, printre aceștia numărându-se și câțiva tailandezi, conform Reuters. Natthaporn Onkaew spune că experiența...

Ciolacu urmează “rețeta lui Iohannis”. Premierul va efectua o vizită în SUA

Premierul Marcel Ciolacu urmează să efectueze o vizită oficială în Statele Unite ale Americii în perioada 2 – 7 decembrie. În cadrul acestei vizite,...
Ultima oră
Pe aceeași temă