12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialActriţă iraniană, condamnată la 90 de lovituri de bici pentru un rol...

Actriţă iraniană, condamnată la 90 de lovituri de bici pentru un rol care ar fi deranjat Teheranul

Actriţa Marzieh Vafamehr a fost condamnată la un an de închisoare şi la 90 de lovituri de bici pentru rolul pe care l-a avut într-un film despre limitele impuse artiştilor în Republica islamică Iran, potrivit unui site iranian al opoziţiei.

Vafamehr a fost închisă la sfârşitul lui iulie, iar soţul său, regizorul Nasser Taghvai, a spus că motivele pentru care Marzieh a fost închisă nu sunt politice, ci sunt legate de activitatea sa cinematografică. Ulterior, actriţa a fost eliberată, la sfârştul lunii iulie, după ce a plătit o cauţiune a cărei valoare nu a fost precizată. Cu toate acestea, autorităţile nu au spus în mod oficial de ce vor să o închidă.

Verdictul care o condamnă la un an de închisoare şi la 90 de lovituri de bici a fost înmânat sâmbătă. Avocatul ei a făcut apel la sentinţă“, potrivit Kalameh.com, care nu face însă alte precizări.

Vafamehr a fost arestată în iulie după ce a apărut în filmul “Teheranul meu de vânzare” (My Teheran for sale), care a fost aspru criticat de cercurile conservatoare, mai ales pentru faptul că nu apare cu vălul islamic într-una din scene.

Filmul, produs în 2009, în colaborare cu Australia, este povestea unei tinere actriţe din Teheran al cărei teatru este închis de autorităţi. Atunci, actriţa, ca multe persoane din iran aflate în situaţia sa, este obligată să aibă o viaţă ascunsă pentru a se putea manifesta în continuare din punct de vedere artistic. La una dintre reprezentanţii, îl întâlneşte pe Saman, un iranian care are cetăţenie australiană, şi care îi oferă o cale de ieşire din Iran precum şi posibilitatea de a trăi fără frică.

Agenţia de ştiri iraniană Fars a scris că filmul a fost interzis în Iran, însă este distribuit ilegal în ţară.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă