14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialActorii Clujului ies din amorteala sarbatorilor

Actorii Clujului ies din amorteala sarbatorilor

Scenele dramatice clujene si-au reluat stagiunea artistica inca din a treia zi din luna ianuarie. Cei mai harnici sunt cei de la Teatrul Maghiar de Stat, unde stagiunea a inceput, miercuri, cu spectacolul-studio “Yacobi si Leidental”, in regia lui Elie Malka. Piesa a fost jucata, in premiera, in toamna anului trecut.
Vineri, 5 ianuarie, pe aceasi scena va fi rejucata piesa “Vinerea lunga”, inspirata de textul romanului “Kadis pentru copilul nenascut”, semnat de laureatul premiului Nobel pentru literatura, scriitorul Imre Kertesz. Autorul a scris acest roman inspirat de ororile Holocaustului, cand milioane de evrei au pierit in lagarele de concentrarte naziste. Kadisul este o rugaciune speciala din religia mosaica, facuta in memoria defunctilor.
Regia spectacolului, precum si ilustratia muzicala este semnata de Tompa Gabor, iar dramaturgia, adica textul spectacolului, este adaptat de scriitorul Visky Andras. Decorurile si costumele apartin Carmencitei Brojboiu, noua scenografa de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.
De asemenea, sambata va fi rejucata piesa-studiu “Oedip rege”, pusa in scena de Mihai Maniutiu, insa fara una din vedetele teatrului, actrita Kezdi Imola, care va deveni in curand mamica.

“Nebunii” lui Wasserman zboara la National

La Teatrul National din Cluj-Napoca stagiunea artistica va fi reluata joi, 11 ianuarie, cu spectacolul-slagar a institutiei “Zbor deasupra uni cuib de cuci”, cea mai jucata piesa din oras in ultimii 16 ani. Spectacolul original ii apartine lui Dale Wasserman, fiind inspirat de un text semnat de scriitorul american Ken Kesey, care a incercat o curioasa expeditie in lumea oamenilor bolnavi mintali internati intr-un sanatoriu.
Directia de scena a reprezentatiei de la Nationalul clujean ii apartine lui Marius Oltean. Distributia aduna laolalta dintre cei mai buni actori ai teatrului, precum Dorin Andone, Cristina Pardanschi, Dragos Pop, Petre Bacioiu sau Ruslan Barlea. Meritul montarii este acela ca isi propune si reuseste sa respecte scenariul, oferind actorilor indelung-asteptatul moment al rolurilor de compozitie.
Scenele de delir colectiv dezvaluie o lume descatusata a energiilor. Piesa este de ras ori de plans, cu momente care au de-a face cu omenescul si cu variatele sale aspecte.

Cele mai citite

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...

Căpitanul din filmul Titanic, Bernard Hill, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani

Vestea tristă a trecerii în neființă a actorului britanic Bernard Hill a îndoliat comunitatea artistică și fanii din întreaga lume. Bernard Hill, cunoscut pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă