1.8 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecial"Active Endeavour", un examen trecut pe jumatate

“Active Endeavour”, un examen trecut pe jumatate

Prima parte a misiunii in Mediterana a decurs fara probleme pentru echipajul fregatei “Regele Ferdinand”. Romanii s-au achitat de toate sarcinile incredintate de comandamentul NATO si peste trei saptamani vor pleca spre casa. “Active Endeavour” este o operatiune reala si nu este lipsita de pericole.

Fregata a ridicat ancora din portul Constanta pe 5 octombrie. Echipajul, dar si comandantii marinei militare erau emotionati, pentru ca aceasta este prima misiune reala la care participa o nava a Comandamentului Operational Naval sub comanda NATO. “Active Endeavour” a fost initiata de structurile nord-altlantice in 18 octombrie 2001. Este una dintre cele mai complexe misiuni de patrulare maritima.
Localizata in Marea Mediterana, operatiunea reuneste forte navale ale mai multor state membre NATO. Pentru partea romana, misiunea reprezinta un examen exigent, mai ales ca “Regele Ferdinand” este o nava achizitionata de putin timp de la britanici, iar acum echipajul are ocazia sa testeze in conditii reale tehnica de navigatie si lupta.

Top secret

In prezent, despre nava si echipaj nu se stiu prea multe. Zona de patrulare este tinuta la secret pentru a nu compromite misiunea. Florin Popoaca, ofiterul cu relatiile publice al Statul Major al Fortelor Navale, a precizat doar ca la bord nu sunt probleme deosebite. Se presupune ca fortele NATO actioneaza cu precadere in zona orientala a Mediteranei, unde se desfasoara un trafic intens de nave comerciale din si inspre Peninsula Arabia.

Patrulare cu glontul pe teava

Antrenamentele desfasurate inaintea plecarii in misiune au fost deosebite. Pe langa obisnuitele calibrari ale sistemelor de navigatie si lupta, verificarea motoarelor si a armamentului, echipajul fregatei s-a perfectionat in operatiuni de boarding. Vapoarele comerciale suspecte sunt oprite si minutios controlate la bord de catre echipele speciale. Pentru indeplinirea in conditii de siguranta a misiunii, cei ramasi la bordul fregatei trebuie sa-si supravegheze pe toti membrii echipajului navei controlate, iar daca vreunul dintre acestia ataca echipa de boarding, se deschide focul asupra lui. Desi la prima vedere misiunea nu pare cine stie ce, in realitate lucrurile stau cu totul altfel. O parte din marinarii romani au, pe langa sarcinile obisnuite, si alte indatoriri. Unii sunt observatori, iar altii lunetisti. De precizia tirului executat de ultimii poate depinde la un moment dat viata colegilor care formeaza echipa de boarding ce inspecteaza nava suspecta. In permanenta planeaza asupra echipei de boarding pericolul unui atac armat.

Un alt fel de inamic

Prima care a incercat nervii si iscusinta romanilor in misiune a fost chiar Mediterana. In prima parte a misiunii, chiar in timpul unei operatiuni de patrulare, fregata “Regele Ferdinand” a fost surprinsa de o furtuna puternica. Dar romanii au invins marea. Occidentalii au apreciat “arta” marinareasca de care au dat dovada membrii echipajului fregatei in lupta cu valurile. Odata trecut pericolul, romanii au primit felicitari din partea comandantilor NATO, dar si comanda de plecare intr-o noua misiune de patrulare. Participarea fortelor navale ale Romaniei la “Active Endeavour” se va incheia pe 15 decembrie. De calificativul final depinde in mare masura convocarea romanilor la viitoarele operatiuni NATO.

Cele mai citite

ASF secretizează ilegal informații despre piața asigurărilor

Transportatorii din România, reprezentați de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați (COTAR), au depus o solicitare către Guvern pentru a obliga Autoritatea de Supraveghere...

Tudorel Toader își amenință contracandidații la rectoratul UAIC

Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției, a lansat amenințări la adresa contracandidaților săi la funcția de rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din...
00:00:48

Un copil de două luni a fost rănit în lovitura israeliană din Khan Younis

Adnan, în vârstă de două luni, era tratat pentru rănile suferite în timpul unui atac aerian, în orașul Khan Younis din Gaza, luni (4...
Ultima oră
Pe aceeași temă