18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialAcord ratat împotriva Statului Islamic, în Siria

Acord ratat împotriva Statului Islamic, în Siria

 

Un acord foarte important, care reprezenta chiar o premieră, prevăzând care prevedea evacuarea, în cursul zilei de azi, a mii de jihadişti din cadrul grupărilor Statul Islamic şi Frontul al-Nusra, dar şi a unor civili, din trei cartiere situate în sudul Damascului, a fost "suspendat", anunţă surse apropiate negocierilor şi un ONG, relatează AFP online, preluat de Mediafax.

Acest anunţ a fost făcut la o zi după uciderea – într-un raid al regimului – a lui Zahrane Allouche, liderul puternicei miliţii islamiste Jaich al-Islam (Armata Islamului), principala grupare rebelă din regiunea Damascului.

"Evacuarea combatanţilor Daech (acronimul arab al Statului Islamic) şi ai altor grupări din cartierul Hajar al-Aswad a fost suspendată, iar autobuzele care urmau să-i transporte au plecat înapoi, din cauza uciderii lui Zahrane Allouche", a anunţat o sursă din domeniul securităţii apropiată negocierilor.

În virtutea acestui acord, în total aproximativ 4.000 de persoane – combatanţi din cadrul Statului Islamic, Frontului al-Nusra, filiala siriană a organizaţiei Al-Qaida, şi civili – urmau să fie evacuate începând de sâmbătă din tabăra pentru refugiaţi palestinieni Yarmouk şi din cartierele vecine Qadam şi Hajar al-Aswad.

Ele urmau să fie transferate fie către Rakka, "capitala" de facto a Statului islamic, în nordul Siriei, fie către Marea, o localitate din provincia Alep, aflată sub controlul unor grupări rebele islamiste şi Frontului al-Nusra.

Sursa citată a precizat că "1.200 de persoane urmau să plece sâmbătă, însă uciderea lui Zahrane Allouche ne-a întors înapoi, la punctul de plecare".

Cele mai citite

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă