26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialAchiziții, majorări, sporuri salariale, doar dacă se găsesc resurse

Achiziții, majorări, sporuri salariale, doar dacă se găsesc resurse

Premierul Dacian Cioloş a asigurat că în zilele următoare ar putea fi pus în dezbatere publică pro­iectul legii salarizării unitare. “Vedem acum marjele de creştere a bugetului salarizării pe care îl avem pe următorii patru ani şi cu acele marje obiectivul este să ducem salariile mai mici şi dezechilibrele salariilor mai mici în sus. Nu vom putea creşte toate salariile, dar vom elimina cel puţin dezechilibrele în interiorul aceleiaşi instituţii şi pe cât posibil şi între instituţii”, a declarat Dacian Cioloş într-un interviu difuzat de Pro TV. Premierul a arătat că prin acest proiect se urmăreşte să fie date sporuri acolo unde acestea se justifică şi, de asemenea, actul normativ va include elemente de performanţă. 

În ceea ce priveşte majorarea salariilor medicilor, premierul a afirmat că dacă va exista o marjă când va fi analizată rectificarea bugetară nu o să se împotrivească.  “Am avut o discuţie cu dl ministru al Sănătăţii. Dânsul mi-a spus că are intenţia să vină cu această propunere. Este devreme să dau un răspuns. Limitele bugetului le cunoaştem. Nu putem să trecem peste aceste limite”, a mai arătat Cioloş. Tot despre bani a fost vorba și atunci când a fost întrebat despre posibilitatea majorărilor salariilor pentru copii. Premierul a spus că soluția trebuie să vină de la Parlament. „Lucrurile sunt clare. Pentru anul acesta banii sunt deja angajaţi şi i-a angajat Guvernul când a votat buge­tul. Când Parlamentul vine cu modificări sau cu modificări legis­lative care vizează alocări bugetare, o spune Constituţia, important este să spună de unde luăm banii, dacă este vorba de bugetul pe anul acesta. Bugetul pe anul viitor deja cu angajamentele pe care le avem înseamnă un deficit care riscă să meargă peste 3%“, a spus Cioloş, citat de Agerpres.

O nouă sursă de bani ar putea apărea în vara aceasta, când ar trebuie să funcționeze Agenţia de recuperare a prejudiciilor ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti definitive. „Nu există dispozitivul de recuperare a banilor, pentru că el a fost creat printr-o lege, dar nu a fost populat cu oameni şi nu i s-a asigurat finanţarea. Acea agenţie care să se ocupe de această recuperare nu a fost funcţională când noi am preluat guvernarea. O facem funcţională, este un angajament clar al doamnei ministru al Justiţiei. Asumarea dânsei este ca în iunie cel târziu, acea agenţie să fie funcţională şi să înceapă să recupereze“, a declarat premierul.

Americanii rămân la Craiova

Dacian Cioloș a mai precizat că se recuperează deja anumite sume. “Dar, pentru anumite cazuri mai complexe e nevoie de oamenii specializați, de o anumită dotare, de locul unde să poţi să depozitezi anumite bunuri înainte de a le comercializa”, a adăugat Cioloş. O veste bună pentru economie dar și pentru zona de sud-est a țării l-a reprezentat anunțul potrivit căruia reprezentanţii companiei Ford au fost convinși că este un lucru bun să îşi continue investiţia în România. 

Cioloş a subliniat că investiţiile – ale mediului de afaceri românesc şi cele din exterior – duc la creştere economică. “Creşterea economică va putea să vină din investiţii, atât din sectorul privat, pentru că măsurile de relaxare fiscală care au fost luate ar trebui să aibă exact acest obiectiv – de a încuraja investirea banilor care au fost lăsaţi în sectorul privat şi care nu mai vin la bugetul de stat”, a spus Dacian Cioloş. Totodată, el a arătat că, din păcate, creşterea economică este determinată în special de consum. “Şi din păcate consum care riscă să crească pe baza importurilor şi mai puţin a producţiei interne”, a adăugat el. 

Ministrul Tobă

Acuzațiile de plagiat, inconfortabile

Premierul Dacian Cioloş susţine că nu este confortabil cu acuzaţiile de plagiat aduse ministrului de Interne, Petre Tobă, însă subliniază că nu este cazul să ia decizii unilateral atât timp cât respectivele acuzaţii nu sunt dovedite.

“Am avut o discuţie şi cu ministrul Tobă. Pe de altă parte, nu cred că este cazul să iau eu decizii atât timp cât nişte lucruri nu sunt dovedite. Unii spun de ce nu s-a făcut această analiză mai devreme. Pentru că dispozitivul de analiză a plagiatelor a fost el însuşi contestat şi mi s-a cerut să modificăm acest dispozitiv şi să-l facem mult mai clar”, a explicat Dacian Cioloş.

Control

Cartele telefonice românești, folosite de teroriști

Premierul a subliniat necesitatea unui control mai bun al vânzării cartele­lor PrePay, adăugând că, în perioada următoare, ministrul Justiţiei şi cel al Internelor vor aduce în atenţia Executivului ‘’aceste elemente’’.“Înţeleg că România e una din puţinele ţări din Uniunea Europeană care încă vinde cartele PrePay fără un control de identitate. Înţeleg chiar că au fost folosite în ultima perioadă cartele PrePay din România în pregătirea unor atentate în altă parte, în Uniunea Europeană, tocmai pentru că există această flexibilitate în România”, a declarat Dacian Cioloş.

Brâncuși

Achiziție, doar cu subscripție publică

Premierul a declarat că sculptura “Cuminţenia Pământului” va fi achiziţionată doar printr-un parteneriat între Guvern şi cetăţeni. “S-a negociat preţul care să fie plătit şi s-a ajuns la 11 milioane euro. I-am cerut ministrului Culturii să vină cu un precontract înainte de a lansa subscripţia publică, să avem câteva lucruri foarte precise”, a mai spus premierul. El a atras atenţia că atât banii pe care îi va da Guvernul, respectiv 5 milioane de euro, cât şi suma de 6 milioane de euro, care ar urma să fie strânsă prin subscripţie publică, vor veni de la cetăţeni.

Cele mai citite

Cod galben de furtuni, pentru 24 de județe și Capitală. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în cursul acestei zile în 24 de...

Motoreductoarele – ce sunt și la ce le folosim?

Cauți cea mai bună soluție pentru a optimiza etapele de lucru? Dacă activezi în domeniul industrial, probabil ai resimțit presiunea de a ține pasul...

Serviciul de închirieri mașini: Fii șoferul mașinii visurilor tale!

Ai în plan să pleci într-o vacanță împreună cu cei dragi, însă achiziția unei mașini nu se află pe lista ta de priorități momentan?...
Ultima oră
Pe aceeași temă