13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialAccidentul mortal cu mașina lui Vladimir Putin: 4 aspecte retorice

Accidentul mortal cu mașina lui Vladimir Putin: 4 aspecte retorice

Ciocnirea frontală mortală dintre BMW-ul Seria 7 la volanul căruia se afla șoferul preferat al președintelui rus Vladimir Putin și un Mercedes-Benz CLS, care a avut loc ieri, în plină zi, pe Bulevardul Kutuzovski din Moscova, a făcut, deja, de mai multe înconjurul lumii și a dat naștere la mai multe speculații. Cel mai mare semn de întrebare este ridicat de posibilitatea unui atac kamikaze. Însă, numai organele de achetă abilitate vor putea face lumină. Bineînțeles, dacă o vor face, știute fiind secretomania și înclinația către manipulare a Kremlinului.

VIDEO+FOTO. Vladimir Putin e şocat. Maşina prezidenţială s-a făcut zob, iar şoferul preferat a murit

Până la aflarea mai multor date, dinamica accidentului, relevată de imaginile unei camere de supraveghere, procedurile de securitate pentru transportul demnitarilor, aproape universal valabile, și o analiză empirică, de bun simț, scot la iveală cel puțin câteva aspecte retorice.

1. Chiar și un tanc s-ar deforma în urma unui impact la peste 200 km/h. Din imagini, se vede cum presupusul Seria 7 oficial al lui Putin (în afara faptului că presa rusă a scris că mașina ar fi avut plăcuțe de înmatriculare ce aparțin Consiliului Federal, Senatul Rusiei, nu există nicio confirmare oficială. Mai mult, în repetate rânduri, tot presa rusă a relatat că Putin preferă o limuzină blindată Mercedes S Guard) rulează liniștit, dar cu ceva viteză, probabil 80-100 km/h, pe banda șapte a Bulevardului Kutuzovski, iar CLS-ul sare cu viteză mult mai mare (peste 120-130 km/h) de pe contrasens și îl lovește în plin. Prin urmare, impactul a avut loc la peste 200 km/h, stelele NCAP fiind doar de decor în astfel de situații.

2. Diferența de greutate dintre un Seria 7 și un CLS normale este de circa 100 kg. Dinamica accidentului arată, însă, că CLS-ul parcă s-a lovit de un zid, ricoșând și învârtindu-se câțiva zeci de metri pe bulevard. Ceea ce ar putea însemna că BMW-ul a fost mult mai greu, deci blindat. În acest caz, n-ar fi putut fi, în principiu, decât BMW 760Li High Security sau BMW 750Li High Security, primele modele din lume atestate BRV 2009, ambele automobile îndeplinind cerinţele nivelului de protecţie antiglonţ VR7. Dacă într-adevăr mașina era cea folosită de Putin, ce făcea șoferul cu ea? Oriunde în lume, mașinile prezidențiale sunt obiective strategice. Nu pleacă nimeni la mall sau la discotecă nici cu Car Force One, mașina președintelui SUA Barack Obama, nici cu limuzina altui șef de stat. Mașinile oficiale sunt ținute și întreținute de serviciile de securitate în garaje speciale.

3. Vladimir Putin participă la Summit-ul G20 din China, deci și cel mai incult asasin trebuia să știe că nu putea fi în mașină. Ținta nu putea fi decât șoferul, care, probabil, știa prea multe. Dar de ce să apelezi la intrumentarea unui accident, a cărui dinamică nu poate fi controlată cu exactitate, decât dacă ai zdrobi un Tico cu un TIR? Cel puțin deocamdată, ipoteza unui accident, care aduce cu cele petrecute pe DN1, în zona Băneasa, înaintea introducerii separatoarelor de sens, e mai plauzibilă.

4 Celulele de siguranță ale ambelor vehicule implicate și-au făcut treaba, rămânând aproape intacte. Șocul a fost însă prea mare. BMW-ul s-a oprit aproape pe loc, șoferul nesupraviețuind, iar, ca prin minune, cel aflat la volanul Mercedes-ului a ajuns în stare gravă la spital. Accident-ul arată încă odată că legile fizicii nu prea pot fi fentate. BMW 760Li High Security sau BMW 750Li High Security sunt adevărate fortărețe pe patru roți. Au ranforsări din oțel special și geamuri de șase centimetri, pentru a rezita la gloanțe și explozii, au sistem de stingere a incendiului cu senzor de temperatură pentru extinctoarele din compartimentul motor și de sub mașină, au senzori de depistare a gazelor iritante și sistem auxiliar de ventilație, etc.. Însă, chiar dacă fiarele se contorsionează și protejează pasagerii, și corpul uman are limitele lui.

 

 

 

 

Cele mai citite

Robert Kennedy Jr., nepotul lui John F. Kennedy, are probleme serioase de sănătate înainte de alegerile prezdențiale

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului preşedinte american John F. Kennedy şi candidat independent la preşedinţia Statelor Unite, a suferit de grave probleme de sănătate...

Kosovo are dificultăți în aderarea la Consiliul Europei

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a criticat miercuri condiţiile de aderare la Consiliul Europei, în special crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sârbă,...

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, potrivit agerpres.ro. ''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale...
Ultima oră
Pe aceeași temă