Cel mai mare accelerator de particule din lume, care nu a functionat decat cateva ore dupa punerea sa in functiune in septembrie 2008, a fost repornit vineri, dupa ce a stat oprit 14 luni din cauza unei defectiuni grave, a anuntat Centrul Eurpopean de Cercetare Nucleara (CERN), informeaza AFP, citata de NewsIn.
"Primele incercari de injectare de particule de protoni au demarat in jurul orei 16.00 (17.00, ora Romaniei)", a declarat un purtator de cuvant de la CERN, James Gillies, care a precizat ca aceste injectari nu dureaza decat "o fractiune de secunda" pentru a permite particulelor sa "realizeze jumatate de traseu sau chiar un tur complet" al pistei in acceleratorul de particule LHC. "Daca totul se petrece cu bine in aceasta noapte, vom incerca sa facem sa circule un fascicul de particule in jurul orei 7.00 (9.00, ora Romaniei) timp de mai multe minute", a adaugat oficialul CERN.
La ultima tentativa de acest gen, fasciculul de particule a durat 30 de minute. LHC, instrument stiintific de mai multe miliarde de euro, care trebuie sa permita progrese in cunoasterea componentei materiei si a universului, a fost victima a doua defectiuni succesive la cateva zile dupa lansarea sa, cu mare pompa, la 10 septembrie 2008.