13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialAbandonul TV

Abandonul TV

» Mediatizarea excesiva si stereotipa a evenimentelor politice din ultimele trei luni loveste in ratingul pe care il fac principalele posturi de televiziune.

» Pro TV, TVR si Antena 1 continua sa piarda un numar important de telespectatori pentru a doua luna consecutiv.

» 100 de mii de telespectatori au preferat in ultima luna sa inchida televizorul, si nu sa migreze spre alte canale de televiziune.

Cifrele care masoara media zilnica a consumatorilor TV ar trebui sa le dea de gandit departamentelor de programe ale televiziunilor romanesti in conditiile in care, comparativ cu luna martie, in luna aprilie s-au inregistrat cu 100 de mii de telespectatori mai putin. Scaderea de la o medie zilnica de 1,8 milioane la 1,7 milioane de telespectatori, conform cifrelor date publicitatii de TNS-AGB International, confirma un trend care a aparut la inceputurile actualei crize politice din Romania. TVR si Pro TV au pierdut fiecare cate 30 de mii de spectactori din spatiul urban, in timp ce Antena a pierdut "doar" 24 de mii. Singurele posturi care au crescut sunt cele de stiri, cu o cifra semnificativa pentru Realitatea TV, care a reusit sa creasca de la 69 de mii la 76 de mii de telespectatori.

Politica afecteaza ratingul
De obicei cifrele lipsa se regasesc in dreptul altor televiziuni care vin cu programe mai interesante, or in cazul de fata e vorba de un abandon in corpore, tradus in realitate prin inchiderea televizorului.
O posibila explicatie este plictisul care pare sa-i fi atins chiar si pe cei mai inraiti consumatori de stiri in conditiile in care criza politica legata de initierea demiterii lui Traian Basescu si apoi punerea ei in practica au fost excesiv mediatizate pe aceleasi coordonate, fara rasturnari de situatie care sa fi trezit atentia.
Publicul regurgiteaza in mod natural tot ce se transforma intr-un zgomot de fond fara consistenta si acest lucru este de citit in acest abandon in masa.
Ioana Avadani (CJI) spune ca "o cauza posibila este "suprasaturarea" publicului. Situatia politica din ultimele luni, tensiunile dintre diferitele tabere, "razboiul dintre palate" – toate acestea au pus in miscare o masinarie editoriala extrem de locvace, o adevarata "masina de zgomote". In timp, aceasta revarsare de declaratii, contradeclaratii, opinii si contraopinii au obosit publicul, aducandu-l la satietate. Desi cred ca nu cantitatea de informatie politica este cea care a "suprasaturat", ci calitatea acesteia: "bruta, de suprafata, mai degraba agresiva decat explicativa".
Ioana Avadani vede in "abandonul tv" un "fenomen similar celui inregistrat in anii 2003-2004, cand scaderea consumului mediatic a determinat, pentru prima oara in istoria televiziunii postdecembriste, scaderea audientelor emisiunilor de stiri sub cele ale programelor de divertisment. La vremea aceea, publicul a sanctionat o agenda media care avea prea putine in comun cu preocuparile sale si cu realitatea cu care se confrunta". Decalajul dintre agenda publicului si cea propusa de dezbaterile sterile este adusa in discutie si de Florin Dumitrescu (Adviser) care spune ca "lumea s-a plictisit de aceiasi actori care spun aceleasi lucruri. Tinerii au altceva mai bun de facut decat sa asiste la tot acest spectacol. De altfel, eu vad in acest fenomen un prim pas spre normalitate. Lumea ar trebui sa mai si citeasca sau sa-si gaseasca timp si pentru lucruri mai interesante".
Ioana Avadani crede ca evenimentele politice la zi nu aveau cum sa nu ocupe spatii importante in programele TV, dar pune in discutie calitatea editoriala a acestora: "Evident, in situatii precum cea traversata de Romania in ultimul timp, politica este capul de afis in stiri si in programele de informare. Cred insa ca mass-media ar fi trebuit sa ofere publicului si servicii mai sofisticate, nu doar vehicularea de declaratii si opini.

Canalele de nisa au fragmentat piata
"In general, consumul TV scade pe masura ce «generatia Internetului» ajunge la varsta la care poate avea controlul asupra propriilor obisnuinte media. In plus, o data cu aparitia unei pleiade de canale de nisa, piata de TV s-a fragmentat inca si mai mult, in detrimentul posturilor generaliste", spune Ioana Avadani.
In conditiile date, bugetele incasate de televiziuni din publicitate ar putea fi serios afectate, iar acestea ar putea sa nu mai atinga vreodata cotele halucinante din ultimii ani. Florin Dumitrescu spune ca acest consum in cantitati exagerate de programe tv, care ii situeaza pe romani pe unul din primele locuri in Europa "era oricum aberant si faptul ca oamenii incep sa inchida televizorul este un semn de normalitate".

Cele mai citite

90 de minute pe Santiago Bernabeu sunt foarte lungi: Real Madrid-Bayern Munchen 2-1

Real Madrid s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Bayern Munchen cu scorul de 2-1 (0-0), miercuri...

Robert Kennedy Jr., nepotul lui John F. Kennedy, are probleme serioase de sănătate înainte de alegerile prezdențiale

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului preşedinte american John F. Kennedy şi candidat independent la preşedinţia Statelor Unite, a suferit de grave probleme de sănătate...

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, potrivit agerpres.ro. ''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale...
Ultima oră
Pe aceeași temă