13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialA murit Nicolae Dobrin

A murit Nicolae Dobrin

Fostul mare fotbalist Nicolae Dobrin a decedat vineri dimineata, la Spitalul Judetean Arges, unde fusese internat marti, in stare grava.

Conform unor surse neoficiale, Nicolae Dobrin fusese vizitat joi dimineata de un preot chemat de familia sa.

Nicolae Dobrin a fost unul dintre cei mai buni fotbalisti romani din istorie, impresionand mai ales prin tehnica sa desavarsita. Dobrin, nascut pe 26 august 1947, a debutat in Divizia A la o varsta frageda, la aproape 15 ani, sub culorile echipei Dinamo Pitesti, intr-un meci cu Stiinta Cluj (1-5). De fapt, intreaga sa cariera este legata de clubul argesean, singurul pentru care a evoluat, cu o scurta experienta la CS Targoviste (1980-1982). A jucat 408 meciuri in Divizia A si a marcat 111 goluri.

La echipa nationala a disputat 48 de partide, marcand 6 goluri. Marea sa nerealizare ramane faptul ca nu a evoluat niciun minut la CM 1970, din Mexic, desi facea parte din lot.

Dupa ce s-a retras din activitate, Dobrin a ramas aproape de clubul FC Arges si a indeplinit mai multe functii de conducere, dar si tehnice in cadrul gruparii pitestene.

 

De la bun inceput si pana spre retragerea de pe gazon, Dobrin a jucat la FC Arges, castigand singurele doua titluri din istoria clubului (1972 si 1979). In 1980, s-a "retras" la Targoviste, unde a mai jucat doi ani.

A refuzat sa plece la alte cluburi, pentru ca nu putea trada dragostea de Pitesti. Exista insa un club pentru care ar fi plecat – Real Madrid. In 1972, dupa un meci cu echipa madrilena (castigat de Arges cu 2-1), presedintele Santiago Bernabeu a cerut conducerii de partid din Romania dezlegarea pentru un transfer. Ceea ce partidul comunist nu a acceptat.

Dobrin a fost unul dintre marii creatori ai jocului: tehnica sa poate fi data si astazi ca exemplu – dribling, pasa, viziunea jocului, finalizare, toate faceau din el un jucator complet. Talent si capricii deopotriva, Gicu Dobrin a facut parte din generatia care a calificat Romania la Mondialul din Mexic 1970.

Dobrin nu a jucat la Guadalajara. "La meciurile de pregatire, cauta doar partea de teren pe care cadea umbra", a sunat versiunea oficiala, care acredita ideea ca Dobrin nu era conectat la pregatirile echipei. Indiferent de motive, absenta lui Dobrin din teren ramane unul dintre cele mai mari mistere din fotbalul romanesc.

Pentru echipa reprezentativa, Dobrin a jucat 48 de meciuri si, in afara Mondialului mexican, numele sau se mai leaga de o performanta importanta: in 1972 a jucat in sferturile de finala ale campionatului european (atunci cand Romania a trecut pe langa o mare performanta, ratand calificarea in semifinale; confruntarea cu Ungaria a avut nevoie de un joc suplimentar, de departajare – s-a jucat la Belgrad, iar fotbalistii romani au pierdut).

Dupa retragere, Dobrin a ramas in preajma clubului FC Arges – i-a fost antrenor, apoi director tehnic. Sub comanda sa de tehnician i-au trecut jucatori talentati precum Adrian Mutu. A ramas de notorietate un episod – intr-un meci, Dobrin l-a chemat pe Mutu la margine, pentru a-l schimba. Numai ca tanarul nu a vrut sa iasa de pe teren! Mult timp dupa acel episod, la intrebarea ce s-a intamplat de fapt, Dobrin s-a multumit sa zambeasca ingaduitor… Ce o fi fost in sufletul batranului? Poate gandul ca si el fusese candva la fel ca acest pusti tupeist, dar plin de talent, si poate si pe el l-a inteles cineva. Sau poate nu…

Bolile… A fost pe punctul sa isi piarda piciorul! Apoi, anul acesta, in primavara, s-a operat de o tumoare la plaman si lumea fotbalului si-a tinut respiratia pana cand a venit un medic sa spuna ca nu este vorba de vreun cancer. Dar a fost…

Ultima veste despre Dobrin. E acasa, in pamantul din "tara prunilor", visand la un dribling pe "Bernabeu". Zambeste ingaduitor (da, da, ca atunci cand il intrebi despre Mutu!), pentru ca, n-ati aflat?, el joaca inca, intr-un meci de mult terminat, pentru cei care nu s-au desprins de gradene, pandindu-i emotionati scamatoriile…

Printul din Trivale s-a dus…

 

 

Fostul mare fotbalist Nicolae Dobrin va fi inmormantat luni, in Cimitirul Sfantu Gheorghe din Pitesti. Trupul neinsufletit va fi depus, vineri, la ora 12.00, in capela cimitirului, aflata in vecinatatea Stadionului "Nicolae Dobrin", a anuntat primarul municipiului Pitesti, Tudor Pendiuc.

 

 

Presedintele Traian Basescu l-a decorat postportem pe Nicolae Dobrin cu ordinul national Serviciul Credincios in grad de Cavaler.

Eneric Ienei, care l-a antrenat o scurta perioada pe Nicolae Dobrin, l-a descris ca pe un jucator cu calitati tehnic-tactice fantastice, care parca nu avea nevoie de antrenament. "Am fost antrenorul lui la Targoviste, o perioada de 6-7 luni, si el imi facea impresia ca nici nu trebuie sa faca antrenament, avea in el fotbalul, a crescut cu fotbalul si a murit cu fotbalul. A fost un jucator care avea niste calitati tehnico-tactice fantastice. Exact ca un sahist el vedea si a treia miscare, pe care colegii lui nu o vedeau, si el dadea mingea acolo unde exact aparea acolo dupa un scurt moment coechipierul lui. A fost de o tehnicitate extraordinara, Imi pare foarte rau ca nu a apucat sa joace la un Campionat Mondial, pentru ca probabil Romania avea inca din 1970 o valoare fotbalistica mai mare decat atunci."

 

Ilie Balaci, managerul general al echipei Universitatea Craiova, a spus ca marea glorie a fotbalului romanesc, Nicolae Dobrin, era iubit peste tot unde mergea. "E greu sa vorbim la trecut despre Dobrin. Tin minte un moment de la echipa nationala care m-a surprins. Eram in Turcia, dupa un meci, in bazar. Nu exista vanzator care sa nu-i ofere ceva, si nu erau romani, erau turci. Era iubit peste tot. Era incredibil cat de mult era iubit. A fost un om cu un suflet minunat si nu l-am vazut niciodata suparat", a spus Balaci, citat de Antena 3. "Nu se poate umple golul lasat de disparitia lui Dobrin", a adaugat fostul international craiovean.

 

Dumitru Dragomir, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, a declarat ca daca fostul mare jucator ar fi evoluat in zilele noastre ar fi fost multimiliardar. "Dumnezeule, nu-mi vine sa cred! Vorbeam cu el, am jucat cu el, il cunosc de cand era junior. Extraordinar, imi pare asa de rau, n-am cuvinte. Fotbalul romanesc a pierdut unul din cei mai mai mari fotbalisti din istoria acestui sport. Un om deosebit, un caracter ales, un familist exemplar, un mare fotbalist", a declarat Dragomir la postul de televiziune Antena 3. "Daca ar fi jucat acum, ar fi fost multimiliardar."

 

Rica Raducanu, fost portar al echipei nationale de fotbal, si-a exprimat durerea pierderii fostului mare jucator Nicolae Dobrin, decedat vineri, la varsta 60 de ani. "Nu-mi vine sa cred ca a murit. Ultima oara am fost la spital amandoi. Slabise rau si mi-am dat seama ca era ceva necurat. S-a stins prea devreme", a spus Raducanu, fostul sau coechipier de la nationala. "Am fost unul dintre cei mai buni prieteni ai lui. Am aparat culorile tarii in multe meciuri si stateam cu el in camera", a mai spus fostul portar rapidist.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă