19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialA murit fiul scriitorului Tudor Arghezi

A murit fiul scriitorului Tudor Arghezi

Prozatorul, eseistul şi publicistul Baruţu T. Arghezi, fiul scriitorului Tudor Arghezi, a încetat din viaţă, miercuri, la Arad, la vârsta de 84 de ani, transmite NewsIn.

Baruţu T. Arghezi s-a născut în Bucureşti la data de 28 decembrie 1925, iar debutul său literar a avut loc în anul 1939. A fost colaborator în presa literară, publicist, lăsându-se inspirat şi de muzele artei fotografice.

În anul 1940, Baruţu T. Arghezi a publicat, pentru prima oară, în revista „Duminica”. De asemenea, a colaborat la „Gazeta literară” „Contemporanul”, „Steaua”, „Tribuna” din Cluj, „Argeş” şi „Albina” – unde a fost redactor, timp de câţiva ani. Subiectul principal al scrierilor sale este satul, sătenii, arta şi cultura autentic ţărănească, ceea ce impunea deplasări în ţară, zile întregi pentru documentare.

În anul 1943, la vârsta de 17 ani, tânărul Baruţu avea să-l viziteze pe tatăl său Tudor Arghezi, în lagărul de internaţi politici de la Târgu Jiu, fapt descris de Baruţu T. Arghezi, în volumul său „Dincolo de zare”. În anul 1974, Baruţu T. Arghezi a plecat în Elveţia pentru tratamentul medical prelungit al fiului său. S-a stabilit definitiv în oraşul Lausanne, împreună cu soţia sa, Doina – Melania Arghezi. După anul 1989, a revenit în ţară pentru numeroase editări şi contracte literare, devenind membru al Uniunii Scriitorilor din România. În anul 1999, Baruţu T. Arghezi a primit Diploma concursului literar „Poèsiades” cu „Menţiunea specială”, decernată de „Institut Académique de Paris”.

După 1990, Baruţu T. Arghezi a continuat să publice volume de istorie literară, proză şi poezie, petrecând anii senectuţii la Arad, în ambientul academic al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, pentru a pune temelia, împreună cu rectorul Aurel Ardelean şi Academia Română, Centrului de Cercetare al Literaturii Argheziene, fapt împlinit la 21 mai 2009, de ziua naşterii marelui poet Tudor Arghezi.

În urma donaţiei făcute de Baruţu T. Arghezi a unui important fond de documente de arhivă şi manuscrise literare inedite, care au aparţinut scriitorului Tudor Arghezi, a luat fiinţă, în cadrul Universităţii de Vest, Centrul de Cercetare a Literaturii Argheziene. De asemenea, în cadrul Complexului „Zărandul” al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” este deschis pentru public Muzeul de Artă „Doina şi Baruţu Arghezi”.

În anul 2009, Senatul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad i-a acordat Premiul „Mihai Eminescu” – pentru întreaga sa activitate literară, iar la Editura „Vasile Goldiş” University Press a fost publicat volumul „Baruţu T. Arghezi, un spirit european”.

Senatul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” i-a acordat scriitorului Baruţu T. Arghezi, la 28 decembrie 2009, la împlinirea vârstei de 84 de ani, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, cea mai înaltă distincţie academică acordată conform Magna Carta Universitatum de la Bologna.

„Prozator de o mare fineţe stilistică, în scrierea unor cărţi apreciate de critica literară, poet, în a cărei creaţie lirică descoperim frumuseţea tainică a unor idei percepute direct cu sufletul, ziarist cu o remarcabilă intuiţie a esenţialului din evenimentele comentate, cu deosebire a celor ce au influenţat destinul României şi memorialist înzestrat cu har de bun povestitor, Baruţu T. Arghezi a fost atent în rostirea cuvintelor păstrând acea atmosferă argheziană preţuită în literatura română”, a declarat Aurel Ardelean, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Cele mai citite

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

VIDEO. Adina Buzatu ne face ținuta pentru masa de Paște: “Nu arată bine să ai decolteul până la buric!”

Adina Buzatu, stilistă română specializată în vestimentația masculină și nu numai, a vorbit despre ținuta pe care trebuie să o abordăm pentru masa de...
Ultima oră
Pe aceeași temă