19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialA murit deputatul Palfi

A murit deputatul Palfi

Parlamentarul UDMR fusese internat în urmă cu două săptămâni, în comă diabetică.

 

Deputatul UDMR de Cluj, Zoltan Mozes Palfi, a încetat din viaţă noaptea trecută. El fusese internat, cu două săptămâni în urmă, la Spitalul Judeţean Cluj, cu comă diabetică. Parlamentarul UDMR ­fusese internat la Clinica de Chirurgie 1.

Deputatul clujean va fi înmormântat în comuna Mihai Viteazu, a anunţat preşedintele UDMR Cluj, deputatul Levente Mate. Zoltan Mozes Palfi a fost ales parlamentar în anul 2008. Anterior, el a fost, timp de un mandat de patru ani, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.

De asemenea, el era consilier judeţean din anul 1996. Parlamentarul era căsătorit, avea 67 de ani şi doi copii. Profesia sa era cea de meteorolog. Ruda sa, Karoly Palfi, a fost consilier ­local în Cluj-Napoca.

Zoltan Mozes Palfi a fost protagonistul unui scandal în perioada comunistă. El era înscris în PCR din anul 1976, dar în anul 1987, a fost exclus din partid. Drept urmare, a fost mutat de la staţia meteo din Vlădeasa la o întreprindere din comuna Iara, unde putea fi supravegheat mai uşor. În mandatul său de parlamentar, Zoltan Mozes Palfi a depus 12 proiecte de lege. De asemenea, el a semnat patru moţiuni, însă nu a luat niciodată cuvântul în plen, decât la depunerea jurământului.

În ciuda numeroaselor funcţii publice deţinute, averea lui Zoltan Mozes Palfi era una modestă. Împreună cu soţia sa, avea un apartament de 59 de metri pătraţi şi două terenuri agricole, care însumează aproape un hectar, în comuna Moldoveneşti. Deputatul UDMR nu avea nici măcar o maşină. De asemenea, el nu deţinea nici acţiuni ori părţi sociale în vreo societate comercială şi nici nu făcea parte, asemenea multor lideri ai ­UDMR, din conducerea vreunei fundaţii ori asociaţii care administrează fondurile destinate comunităţii maghiare.

O lovitură pentru UDMR

Dincolo de tragedia umană a deputatului care a trecut printr-o suferinţă îndelungată, dispariţia sa este o lovitură politică pentru UDMR. La alegerile din 2008, acest partid a obţinut cea mai slabă performanţă politică de la înregistrarea sa. Pentru prima oară, UDMR nu a mai obţinut nici un mandat de senator şi doar două de deputat. În prezent, singurul parlamentar al UDMR Cluj a rămas preşedintele organizaţiei judeţene, Levente Mate.

De asemenea, la Cluj îşi are biroul parlamentar fostul secretar de stat din Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Iosif Koto. Acesta a fost ales deputat cu mai puţin de 200 de voturi şi ar trebui, teoretic, să îi reprezinte pe cetăţenii români care locuiesc în Israel şi Africa de Nord. UDMR are şanse minime să recâştige colegiul reprezentat până acum de Zoltan Mozes Palfi. Colegiul este dominat, din punct de vedere demografc, de comunele româneşti din Ţara Moţilor. Alegerile parlamentare din anul 2008 au fost câştigate de candidatul PDL, primăriţa comunei Băişoara, Minodora Luca. Însă, ca urmare a redistribuirii mandatelor parlamentare, deputat a devenit reprezentantul UDMR.

Alegeri în 90 de zile

Viceliderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Horia Uioreanu, a declarat că Guvernul va trebui să organizeze, în termen de trei luni, alegeri pentru desemnarea succesorului deputatului UDMR Zoltan Mozes Palfi.

Horia Uioreanu, care şi-a exprimat regretul pentru decesul colegului său din Parlament, spune că, “probabil, alegerile vor avea loc în prima săptămână a lunii decembrie”. El a adăugat că USL va prezenta un candidat comun şi că alianţa dintre PSD, PNL şi PC are şanse mari să câştige alegerile parţiale din colegiul de deputat.

Ce spune legea?

Legislaţia românească prevede că, în termen de 90 de zile de la vacantarea mandatului de parlamentar, trebuie organizate noi alegeri, în colegiul cu pricina. Noul deputat de Ţara Moţilor va avea un mandate extrem de scurt. El va activa, în mod normal, cel mult un an, până la organizarea alegerilor parlamentare, prevăzute pentru anul 2012.

Cele mai citite

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...
Ultima oră
Pe aceeași temă