19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialA murit de inimă rea în faţa bisericii

A murit de inimă rea în faţa bisericii

De câţiva ani, liniştea Parohiei Ortodoxe Ucrainene din Zorile din Caraş Severin, este tulburată de disputele dintre preotul Clempuşac şi o parte dintre credincioşi. Oamenii îl acuză pe preot că deturnează fondurile parohiei şi că percepe suprataxe pentru diverse servicii liturgice. La rândul său, preotul se plânge că nu şi-a luat contribuţia parohiei la salariul său de trei ani.

Acuze grave

Şi pentru că atunci când îşi bagă necuratul coada unul dintre epitropi, adică cei care încasează banii parohiei, îl acuză pe preot că l-ar fi bătut chiar în Sfântul Altar, înveşmântat în odoarele de preot. Omul a depus şi o plângere penală împotriva preotului, însă mult prea târziu ca să mai poată fi anchetată de organele de cercetare.

După mai multe rapoarte la protopopiat, vicariat şi Patriarhie, superiorii preotului l-au pedepsit pe preot şi l-au canonisit cu 90 de zile la mănăstire. Cele 90 de zile au expirat la finele lunii decembrie, aşa că pe 1 ianuarie 2011 pe stilul nou, omul a revenit la slujbă. Numai că enoriaşii nu s-au mulţumit cu cele 90 de zile de pedeapsă şi spun că vor să primească alt preot. Şi ca să fie siguri că actualul preot va fi dat afară, au încuiat biserica şi au spus că nu o vor deschide decât dacă vine alt preot sau un superior de la protopopiat ori vicariat.

Gestul a dezbinat însă comunitatea, aşa că oamenii s-au împărţit, iar unii îl susţin pe preot, iar alţii cer schimbarea lui, fapt pentru care în curtea bisericii s-a iscat un adevărat scandal, cu înjurături şi vorbe grele adresate de ambele părţi. Unul dintre oamenii mai în vârstă, Mihai Bobic de 70 de ani, care era şi cantor al bisericii, a făcut infarct şi a leşinat. Speriaţi oamenii l-au frecat cu zăpadă, au adus un scaun, dar omul nu se mai putea ţine pe picioare, aşa că au sunat la 112 şi au cerut ambulanţa, apoi au pornit cu o maşină din sat în întâmpinarea ambulanţei. Bătrânul a fost preluat de ambulanţă în localitatea Constantin Daicoviciu, iar medicii s-au străduit mai mult de 30 de minute să-l resusciteze, după care l-au transportat la Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş. Din păcate, medicii de aici nu au mai putut decât să constate decesul.

„Eu am fost bătut de preot chiar în Sfântul Altar. Nu am depus plângere la timp pentru că a trebuit să plec la copii în Canada, dar am depus atunci când m-am întors în ţară. În luna septembrie, părintele a fost trimis la mănăstire şi eu am preluat pe inventar toată averea parohiei şi cheile. Eu nu deschid biserica până nu vine protopopul şi ne aduce alt preot”, spune Ion Bilanec.

„Situaţia este conflictuală acolo de mai multă vreme. Am sesizat inclusiv pe Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Oortodoxe Române, care a trimis pe inspectorul patriarhal Moţoc la Zorile, iar în Septembrie, când Preafericitul a vizitat Caransebeşul, a discutat şi cu părintele Clempuşac, acesta alegând pedeapsa de a merge canonisit 90 de zile la mănăstire. Acum nu ştiu ce se poate face, eu voi face un raport către Vicariatul Ortodox Ucrainean din Sighetu Marmaţiei şi aştept să primesc dispoziţii”, spune preotul Ilie Albiciuc, protopopul ortodox ucrainean al Lugojului.

Dr. Adrian Struţ, medicul de pe ambulanţa venită la întâmpinare, spune că „bărbatul a fost preluat la Constantin Daicoviciu şi conectat la aparatura de resuscitare de pe ambulanţă, dar, cu toate eforturile noastre, nu s-a mai putut face nimic, omul fiind deja decedat”.

Cele mai citite

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă