22.4 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Cel mai bătrân supraviețuitor al Holocaustului romilor, înmormântat pe cântece lăutărești

UPDATE. Cel mai bătrân supraviețuitor al Holocaustului romilor, înmormântat pe cântece lăutărești

UPDATE 19.40: Peste două sute de romi au participat, marți, la funeraliile celui mai bătrân supraviețuitor al Holocaustului romilor, transmite Mediafax.  Traian Grancea, bulibașă în Porumbacu de Jos, judeţul Sibiu, a fost înmormântat pe doine și cântece de jale.

Încă de dimineaţă, lăutari aduşi din judeţul Alba au cântat doine şi cântece de jale, întreţinând atmosfera specifică de priveghi ţigănesc, în timp ce oamenii îşi împărtăşeau poveşti cu şi despre Traian Grancea.

"Eu sunt din Cârţa, am venit la înmormântare pentru că l-am cunoscut pe Grancea bătrânul. De fiecare dată când îl vedeam, ne povestea din Transnistria, cât a fost de greu. Ne-a povestit că acolo a trăit rău, foarte rău, mizerie, au venit înapoi fără haine, pe jos. A zis că i-au băgat odată într-un loc să-i puşte şi a venit cineva pe un cal şi flutura un steag roşu. S-au întors cu mitralierele şi nu i-au mai împuşcat, dar i-au băgat într-o groapă mare unde au stat două zile. A venit o ninsoare mare de tot în perioada aia şi când i-au scos de acolo jumătate erau morţi", a povestit moş Matei Căldărarul, care la cei 70 de ani ai săi spune că era dintr-o cu totul altă generaţie decât Traian Grancea.

Moş Matei a venit îmbrăcat în costum tradiţional al romilor căldărari: pălărie neagră numită "clop", cămaşă albă de in, pantaloni negri de postav şi cizme negre de piele. În aceeaşi ţinută a fost aşezat în sicriu şi Traian Grancea.

Tinerii care au venit la înmormântare, chiar şi dintre membrii familiei, au păstrat doar frânturi din costumul tradiţional: în loc de cămăşi de in, ei au îmbrăcat cămăşi de la cele mai bune magazine din Sibiu, pantaloni de stofă şi pantofi negri.

"Noi suntem mai moderni, nu prea mai purtăm costumul tradiţional. Dar pe Traian Grancea nu l-ai putut îmbrăca cu altceva niciodată", spune Traian Raul Grancea, unul dintre strănepoţii lui Traian Grancea.

În curte, în ziua înmormântării, au fost cinci generaţii de bărbaţi care se numesc Traian Grancea şi sunt descendenţi ai defunctului. Fiul acestuia le povesteşte celor prezenţi despre tatăl său şi viaţa grea pe care a avut-o.

"Tatăl meu a avut o viaţă destul de grea. Înainte de război s-a pus problema deportării romilor din România, în Transnistria. Nu le-a zis nimeni unde-i duce şi ce le face. Fiecare s-a dus cum a putut, unii cu căruţele, alţii pe jos. Tatăl meu a suferit mult. S-a dus cu familia, cu soţia şi trei copii. Lui i-a ajutat Dumnezeu de a venit înapoi, însă cu mare suferinţă. A suferit mult. S-a tras în ei. Nevasta i-au împuşcat-o nemţii, lui i-au rupt piciorul. A rămas cu piciorul bolnav, îl durea, iar de atunci că nu s-a putut trata cum trebuie. A venit înapoi, şi-a făcut altă familie, ne-a crescut pe mine şi pe sora mea", povesteşte fiul bătrânului, care se numeşte tot Traian Grancea.

Acesta spune şi că de la tatăl său a învăţat meseria de căldărar pe care a transmis-o fiilor săi. Tot de la tatăl său a preluat atribuţiile de bulibaşă atunci când acesta nu a mai putut face faţă.

Copiii şi nepoţii lui Traian Grancea recunosc că au moştenit o întreagă avere de la bătrân. "După cum puteţi observa, ne-a lăsat avere. Casa e ridicată în 1981. Ne-a lăsat avere multă. În urmă cu zece ani, m-a ajutat şi am făcut o firmă care se ocupă cu fierul vechi. Ne-a învăţat să facem meserie. Chiar dacă conducem maşini luxoase şi trăim în alte vremuri, mai moderne, ştim să facem şi meseria de căldărari, nu la fel de bine ca el", mai spune strănepotul bătrânului, Traian Raul Grancea.

Traian Grancea, cel mai bătrân supraviețuitor al Holocaustului romilor, a murit. Avea 108 ani. Funeraliile au loc marţi, în localitatea sibiană Porumbacu de Jos.

Președintele Centrului Creștin al Romilor, Daniel Cioabă, a transmis, marţi, un comunicat de presă în care anunţă decesul celui mai bătrân supravieţuitor al Holocaustului, Traian Grancea, rom din localitatea Porumbacu de Jos, judeţul Sibiu, care în anul 1942 a fost deportat în Transnistria, informază Mediafax.

În 22 octombrie 2007, Traian Grancea, alături de alți supraviețuitori ai Holocaustului romilor, a fost decorat de președintele Traian Băsescu, cu Ordinul Serviciu Credincios.

De asemenea, Daniel Cioabă anunţă că Traian Grancea va fi înmormântat marţi, la funeraliile care vor avea loc în localitatea Porumbacu de Jos anunţându-şi participarea şi prefectul de Sibiu, Ovidiu Sitterli.

Cele mai citite

Ministrul Sănătății vorbește despre situația maestrului Florin Piersic

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis sâmbătă că evoluția artistului Florin Piersic, care a fost operat la Spitalul "Foișor" din Capitală, este una favorabilă. "Aşteptăm...

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, în urma unei plângeri depuse de un membru al echipei de...

Rafila: Evoluţia artistului Florin Piersic este una favorabilă

Evoluţia artistului Florin Piersic, operat la Spitalul "Foişor" din Capitală, este una favorabilă, a anunţat sâmbătă ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit agerpres.ro. "Am şi eu...
Ultima oră
Pe aceeași temă