21.5 C
București
luni, 26 septembrie 2022
AcasăSpecialA intrat în vigoare acordul de liber schimb al Europei cu Canada....

A intrat în vigoare acordul de liber schimb al Europei cu Canada. Taxele vamale, eliminate

Acordul Economic și Comercial Atotcuprinzător între Canada și Uniunea Europeană (CETA) a intrat în vigoare provizoriu începând de joi. Astfel, taxele vamale au fost eliminate în proporție de 98%, informează Agerpres.

„Astăzi este o zi istorică. Din această dimineață, toate schimburile comerciale sunt scutite de taxe vamale. Astfel, acest acord va crea oportunități noi și de anvergură atât pentru statele europene, cât și pentru Canada și va deschide noi piețe pentru exportatori, va genera locuri de muncă de calitate și va întări relațiile existente între economia Canadei și economiile statelor UE", a spus diplomatul ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton.

Potrivit diplomatului, se estimează o creștere cu 23% a exporturilor din UE spre Canada în fiecare an, precum și o creștere de 11,6 miliarde de euro pe an în ceea ce privește PIB-ul intern brut al spațiului comunitar.

Prezent la eveniment, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a arătat că acest acord poate aduce beneficii importante pentru mediul de afaceri din România.

„Dacă vrem să avem relații economice susține, avem nevoie ca oameni de afaceri români să poată vizita Canada, să poată avea întâlniri în Canada, să poată să popularizeze ofertele lor în Canada și acest proces deja a început în primăvara acestui an și trebuie să continue", a spus Negrescu.

El a adăugat că ratificarea acordului în Parlament ar putea avea loc până la finele anului, însă în funcție de calendarul forului legislativ.

Începând cu data de 1 mai 2017, românii care dețin o viză validă pentru SUA sau au primit o viză pentru Canada în ultimii 10 ani pot călători fără vize, iar, de la 1 decembrie 2017, toți cetățenii români vor putea merge în Canada fără viză.

Cele mai citite

Danemarca și Germania construiesc cel mai lung tunel imersat din lume

Cel mai lung tunel imersat din lume va lega Danemarca și Germania, reducând timpul de călătorie între cele două țări atunci când va fi...
00:01:04

VIDEO: Proteste în Germania – Cer deschiderea gazoductului Nord Stream 2

Câteva sute de germani au protestat duminică în orașul Lubmin, situat în estul Germaniei, pe malul mării, cerând punerea în funcțiune a proiectului de...
00:01:16

„Pleacă acum”, îndemn de la primarul canadian al unui port din Newfoundland în timp ce uraganul lovește

Primarul Brian Button de la Port Aux Basques din Newfoundland a declarat starea de urgență sâmbătă (24 septembrie), după ce furtuna puternică(uraganul) Fiona a...
Ultima oră
Pe aceeași temă