15.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialA început exodul spre Ungaria

A început exodul spre Ungaria

Oraşul Satu Mare nu are nici un ştrand, în timp ce staţiunile ungureşti au acquapark-uri de zeci de hectare.

Situat pe ambele ma­luri ale râului Someş şi cu un subsol bogat în izvoare de apă termală, municipiul Satu Mare nu are ştrand de câţiva ani. Sătmărenii care vor să petreacă un sfârşit de săptămână sau chiar un concediu într-o bază de agrement au la dispoziţie ştrandurile din oraşele Carei sau Tăşnad, din localităţile Acâş sau Mihăieni sau de la balastierele Apa şi Iojib. Cum însă frontiera cu Ungaria este la o aruncătură de băţ, iar cea mai apropiată bază de agrement este doar la aproximativ 50 km de Satu Mare, majoritatea săt­mărenilor preferă să urce în maşină şi să treacă frontiera.

 

Condiţii mai bune

„Mergem frecvent la ştrandurile din Ungaria. În general, mergeam la Mateszalka, dar, anul trecut, am descoperit AcquaPark-ul Atlantika din Vasarosnameny, un orăşel situat la 50 km de Satu Mare. Condiţiile de aici sunt net superioare oricărui loc de agrement din judeţ şi toate sunt mult mai ieftine. În plus, este deschis tot anul, aşa că putem înota şi iarna dacă vrem”, spune Adriana Ivan.

Impresionantă pentru orice sătmărean obişnuit să arunce resturile pe unde apucă, deoarece coşuri de gunoi nu prea sunt decât în zona centrală a oraşului, este curăţenia din ştrandurile ungureşti. „La intrare sunt amenajate duşuri unde fiecare persoană face duş înainte de a intra în bazine. Peste tot sunt coşuri de gunoi, iarba este curată, poţi umbla liniştit desculţ peste tot, nu rişti să te tai sau să calci în ceva neplăcut”, mai spune sătmăreanca. Pentru sătmărenii mai cu dare de mână, staţiunea Hajduszoboszlo este cea mai căutată. „În ultimii doi ani, este una dintre cele mai solicitate staţiuni din ţara vecină. Chiar dacă este staţiune balneară, solicitările nu vin doar de la cei care vor să beneficieze de un tratament. Vara, în general, predomină turismul de ştrand. Preţurile sunt accesibile şi pornesc de la 35 euro, pentru două zile, transport şi cazare”, precizează Sebastian Tăbăcarul, director de agenţie de turism. 

Mii de turişti au serbat 1 Mai în Ungaria

Mii de sătmăreni au profitat de mini vacanţa de 1 Mai pentru a trece frontiera la unul dintre ştrandurile din Ungaria. Mateszalka, Nyregyhaza, Vasarosnameny, Hajduszoboszlo sau Oroszhaza sunt doar câteva dintre locurile unde, pe toată perioada verii, cea de-a doua limbă oficială este româna. De asemenea, şi staţiunea Jula, precum şi acquapark-ul din Seghedin sunt căutate mai ales de bănăţeni.

Cele mai citite

SUA vrea să construiască un debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar

Costul estimat de armata americană pentru construirea unui debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar a crescut la 320 de milioane...

Burkina Faso: Autoritățile interzic mai multe agenții de presă străine

Autorităţile din Burkina Faso au suspendat mai multe instituţii de presă străine deoarece au prezentat subiectul prin care armata, aflată la putere, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă