29.8 C
București
miercuri, 29 iunie 2022
AcasăSpecialA fost scriitorul Solomon interzis la BCU?

A fost scriitorul Solomon interzis la BCU?

Andrew Solomon, care în 2002 s-a numărat printre finaliştii pentru Premiul Pulitzer cu cartea “Demonul amiezii. O anatomie a depresiei”, a anunţat pe contul său de Facebook că o conferinţă pe care ar fi trebuit să o susţină într-o bibliotecă din București a fost anulată atunci când administrația a aflat că tema dezbaterii era identitatea gay.

„Cartea mea urcă în topul celor mai vândute volume aici, în România, dar conferinţa mea de la Biblioteca Naţională din Bucureşti a fost anulată atunci când administraţia a aflat că voi vorbi despre identitatea gay. Să nu crezi niciodată că bătăliile au fost câştigate”, a scris Andrew Solomon pe contul său de Facebook.

Tema dezbaterii a fost „Despre iubire, cu orice preţ: sexualităţi şi identităţi în secolul 21”. Reprezentantul Asociației ACCEPT, Florin Buhuceanu, cel care s-a ocupat de organizarea acestei conferințe, a declarat pentru RL că negocierea cu conducerea Bibliotecii Centrale Universitare a fost bună până într-un punct, când totul s-a sistat fără nicio explicație.

„La sfârșitul lunii, am avut o întâlnire cu conducerea bibliotecii și am precizat tema prelegerii. Le-am mai spus că prelegerea e sprijinită de Ambasada SUA în România. Ulterior, conducerea BCU ne-a trimis pe e-mail un contract de comodat. A avut loc un schimb epistolar, ACCEPT a trimis solicitarea pentru acel spațiu, dar conducerea nu ne-a mai răspuns nimic. A trebuit să schimbăm locația”, a declarat Buhuceanu. Contactată ieri de Mediafax, Voichiţa Dragomir, directorul adjunct al Bibliotecii Centrale Universitare (BCU), a declarat că Andrew Solomon “a fost greşit informat”.

„Lucrurile nu au stat aşa, nu avem absolut nimic cu… nu avem niciun fel de… fiecare este liber să-şi facă opţiunile sale. Ceea ce a fost domnul Solomon informat nu este adevărat. Nu are nicio legătură cu opţiunea dânsului, nici nu am ştiut despre această opţiune. Noi am aflat de pe Facebook acest lucru ulterior. Îmi pare foarte rău. Noi nu am primit niciun punct de vedere oficial din partea cuiva ca să ştim că suntem acuzaţi de ceva. Nu a avut nicio legătură opţiunea domnului Solomon despre care nici nu am ştiut”, a declarat Voichiţa Dragomir. Aceasta a mai spus: “A fost doar o discuţie, a fost o proastă comunicare. Noi nu am semnat absolut niciun contract de comodat sau de parteneriat cu organizatorii. A fost doar o discuţie. Că nu s-a finalizat din cauza unei proaste comunicări, a unei proaste abordări…”.

În cele din urmă, conferinţa lui Andrew Solomon s-a desfăşurat pe 14 iunie, în sala de cinema de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “Ion Luca Caragiale” din Bucureşti (UNATC).

Cele mai citite

UE a aprobat sfârșitul motoarelor termice. Ce mașini vor fi exceptate

Statele membre UE au aprobat noaptea trecută planul Comisiei Europene de a reduce la zero emisiile de CO2 la maşinile noi începând din 2035,...
00:01:21

Suedia, Turcia și Finlanda semnează un memorandum la summitul NATO

Suedia, Turcia și Finlanda au semnat un memorandum care abordează preocupările Turciei, deschizând calea pentru aderarea la NATO a celor două țări nordice, la...

Caniculă în toată țara. Județele, sub cod portocaliu sau galben. HARTA

Nouă judeţe din vestul, nordul - vestul şi centrul ţării se vor afla sub Cod portocaliu de caniculă de astăzi până vineri, potrivit unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă