9.6 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialA fost prins cel mai căutat interlop

A fost prins cel mai căutat interlop

Ioan Clămparu, liderul mafiot pe care preşedintele Traian Băsescu îl dădea, în 2006, ca exemplu de eşec în combaterea criminalităţii, a fost capturat la Madrid.

Condamnat în lipsă la 13 ani de închisoare pentru organizarea unei reţele de crimă organizată, interlopul Ioan Clămparu se află de miercuri în custodia autorităţilor din Madrid. Temutul lider mafiot  a fost capturat în urma unei ample acţiuni de filaj şi urmează să fie audiat de un judecător pentru punerea în aplicare a mandatului european de arestare emis pe numele său în 2003.

Lider al unei largi grupări de crimă organizată, Clămparu se afla pe lista celor mai căutaţi 26 de infractori din România. Potrivit procurorilor, el a obligat peste 100 de femei să se prostitueze în Spania, iar poliţia crede că are legături şi cu cluburi şi hoteluri din Marea Britanie şi Irlanda.

Rechizitoriul DIICOT îl acuză pe Clămparu, potrivit Mediafax, că a încercat stoparea anchetei declanşate împotriva reţelei de crimă organizată pe care o conducea, folosindu-se de o parte din banii – milioane de dolari – strânşi din activităţi de crimă organizată.

Caz criticat de preşedinte

Fostul procuror general al României, Ilie Botoş, îl indica pe Ioan Clămparu drept lider al unei reţele de crimă organizată pe relaţia Spania. El susţinea că Ioan Clămparu are legătură cu gruparea condusă de fraţii Vasile şi Ion Balint (cunoscuţi ca Sile şi Nuţu Cămătaru) şi cu cea a lui interlopului Silviu Dudiţă (zis Fluturică) – arestaţi şi condamnaţi pentru mai multe infracţiuni cu violenţă.

Traian Băsescu susţinea, în urmă cu cinci ani, că în cazul Ioan Clămparu trei state europene au atenţionat asupra deficienţelor de colaborare în domeniul combaterii criminalităţii transfrontaliere. „Lucrăm în echipă pe criminalitate transfrontalieră – cazul de care vă spun implică patru ţări. Se procedează la arestarea simultană a infractorilor şi voi îi puneţi în libertate. Aţi stricat toată operaţiunea în cele patru ţări!”, afirma preşedintele Băsescu, la o şedinţă a Consiliului Superior al Magistraturii, din ianuarie 2006.

Doi ani mai târziu, Tribunalul Sibiu a pronunţat o sentinţă de condamnare a opt inculpaţi – membri ai clanului condus de Ioan Clămparu – pentru comiterea, în principal, a unor infracţiuni de trafic de persoane, constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat având drept scop comiterea de infracţiuni grave, proxenetism, spălare de bani. Unii membri ai filierei au fost prinşi şi arestaţi în România, Spania, Italia şi Cehia, în vreme ce liderul grupului a fost dat în urmărire internaţională.  

Cele mai citite

Pe eJobs sunt afișate salariile pentru pozițiile care se scot în piață la angajare

Uniunea Europeană a decis, recent, termenul limită până la care angajatorii vor fi obligaţi să publice salariile pentru toate poziţiile pe care le scot...

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...

Iași: Șoferița care a provocat moartea Anastasiei, o fetiță de 4 ani, a fost trimisă în judecată și pentru ucidere din culpă

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă de 4 ani, evenimentul având loc în comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, a fost trimisă...
Ultima oră
Pe aceeași temă